(VIDEO) Tanja Fajon in Matjaž Nemec: “Janez Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tanja Fajon in Matjaž Nemec: “Janez Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani”

(VIDEO) Tanja Fajon in Matjaž Nemec: “Janez Janša varnost zamenjuje z nadzorom nad državljani”

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon ter podpredsednik stranke Matjaž Nemec sta na današnji novinarski konferenci opozorila na vse večji nadzor družbe s strani vladne SDS. Na namero SDS jasno kažejo afera s prisluškovalnim sistemom Pagasus, politično podrejanje policije ter razmah desnih radikalnih skupin, ki po njunem mnenju očitno uživajo podporo največje koalicijske stranke.

 

Predsednica SD Tanja Fajon je uvodoma poudarila, da bi Janez Janša moral pojasniti, kaj je počel in kaj se je dogovoril, ko je decembra 2020 v Izraelu na državne stroške obiskal podjetje, ki v Evropi prodaja sistem za vohunjenje Pegasus. Obenem je vlado Janeza Janše pozvala naj omogoči neodvisno preiskavo v zvezi z omenjeno afero: »Predsednika vlade na tem mestu pozivam naj zagotovi neodvisno in prostovoljno forenzično preiskavo mobilnih aparatov, na prvem mestu prvakov političnih strank, pa tudi preiskovalnih novinarjev in civilne družbe, da bomo v resnici vedeli, ali se je prisluškovanje dogajalo tudi pri nas«.

Zaradi afere Pegasus, političnih pritiskov na policijo ter podpore desnih radikalnih skupin pa je podpredsednik SD Matjaž Nemec napovedal sklic seje Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS). »Ob vse več indicih o povezavah med rumenimi jopiči ter ljudmi iz ali blizu vlade je prav, da državljanke in državljani dobijo jasna pojasnila, zakaj vlada tolerira t.i. rumene jopiče, zakaj se policistom onemogoča opravljanje njihovega dela.« Prav tako je bil kritičen do aktualnih informacij o vse večjih političnih pritiskih na slovensko policijo. Med drugim je izpostavil, da naj bi ravno te dni nekateri zaposleni na policiji, ki so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t.i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta, prejeli opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. »Gre za resen pritisk na policijo, ravno tako se v policiji obeta reorganizacija po navodilih politike, kjer se bo ključne naloge delegiralo neposredno iz Ministrstva za notranje zadeve«, je še pojasnil Matjaž Nemec.

Ob tem je dodal, da bodo nas sejo KNOVS vabljeni tako novinarji, ki so v zadnjem času objavili raziskave v zvezi s razmahom neonacizma na slovenskih tleh kot tudi politiki, med njimi predsednik vlade Janez Janša, državni sekretar za varnost Žan Mahnič ter direktor policije Dušan Olaj.

 

COMMENTS

Wordpress (0)