SD: “Stanje vladavine prava v Sloveniji se zaradi Janševe vlade močno poslabšuje” –  “To sporoča Tanja Fajon iz zapora, kamor smo jo zaprli tri tedne pred volitvami” pa je na tviterju zapisal Janez Janša – TOPNEWS.si

SD: “Stanje vladavine prava v Sloveniji se zaradi Janševe vlade močno poslabšuje” –  “To sporoča Tanja Fajon iz zapora, kamor smo jo zaprli tri tedne pred volitvami” pa je na tviterju zapisal Janez Janša

SD: “Stanje vladavine prava v Sloveniji se zaradi Janševe vlade močno poslabšuje” –  “To sporoča Tanja Fajon iz zapora, kamor smo jo zaprli tri tedne pred volitvami” pa je na tviterju zapisal Janez Janša

Evropska komisija je včeraj v drugem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU v primeru Slovenije med drugim izpostavila zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in groženj novinarjem. “Spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem so vse večji vir zaskrbljenosti. Poroča se o več tožbah proti novinarjem z zastraševalnim učinkom,” navaja.

Glede Slovenske tiskovne agencije (STA) v poročilu piše: “Nacionalni in mednarodni deležniki so izrazili zaskrbljenost, potem ko so oblasti zavrnile financiranje STA v letu 2021.” V preteklih mesecih je komisija sicer glede tega vprašanja podala precej močnejša sporočila.

Komisija navaja tudi, da zakon sicer zagotavlja neodvisnost medijskega regulatorja, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), a da izzivi ostajajo glede sredstev za izvajanje širokega nabora nalog in zavezanosti nadaljnji krepitvi njegove neodvisnosti.

Neupravičene zamude pri imenovanju državnih tožilcev in zamuda pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev sprožajo zaskrbljenost, še ugotavlja komisija v poglavju o Sloveniji. Navaja tudi, da ostajajo izzivi v postopkih v povezavi z gospodarskim in finančnim kriminalom.

V delu o boju proti korupciji komisija ugotavlja, da se pravni in institucionalni okvir izboljšuje ter da so zakonodajne spremembe izboljšale neodvisnost in delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), a da njeni človeški viri ostajajo omejeni.

Zaskrbljenost ostaja tudi glede učinkovitosti izvajanja protikorupcijskih pravil, na primer glede navzkrižja interesov in žvižgačev. Izzivi ostajajo zlasti glede zmožnosti izvajanja učinkovitih preiskav in majhnega števila obsodb zaradi korupcije, še posebej na visoki ravni.

V opisu stanja sistema zavor in ravnovesij pa komisija med drugim navaja, da je ustavno sodišče izboljšalo učinkovitost in igralo dejavno vlogo pri pregledovanju ukrepov v povezavi s covidom-19 ter da se civilna družba spoprijema s številnimi izzivi, ki vplivajo na delovanje nevladnih organizacij.

Poslabšanje stanja vladavine prava je rezultat  načrtnih ravnanj Janševe vlade, pa so v odzivu na  na poročilo Evropske komisije o vladavini prava za Slovenijo zapisali v stranki SD.

“Poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Slovenije je potrdilo, na kar Socialni demokrati, opozicija in civilna družba opozarjamo že dolgo. Stanje vladavine prava v Slovenije se zaradi vlade Janeza Janše močno poslabšuje. Evropska komisija med drugim opozarja na slabši položaj medijev, pri čemer izpostavlja spletno nadlegovanje novinarjev, grožnje novinarjem, zavračanje financiranja STA, omejevanje dostopa do informacij javnega značaja ter ne-regulirano in ne-transparentno državno oglaševanje. Poročilo še navaja poslabšanje stanja na področju boja proti korupciji in v pravosodju, kjer izraža zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Poslabšanje stanja vladavine prava ni naključje, ampak rezultat načrtnih ravnanj Janševe vlade.

“Vladavina prava ne pomeni, da je vlada Janeza Janše nad zakoni, ali da lahko ena politična stranka ali koalicija ugrabita državo za uveljavljanje svojih strankarskih interesov. Danes predstavljena poročila zato ne smejo ostati samo črka na papirju ali brezzobi tiger, služiti morajo temeljiti razpravi ter konkretnim ukrepom, ko je to za zaščito osnovnih demokratičnih postulatov nujno potrebno,” je ob tem zapisala predsednica SD Tanja Fajon.
Na izjavo SD se je s cinizmom na tviterju že odzval premier Janez Janša: “To sporoča voditeljica SD Tanja Fajon neposredno iz zapora, kamor smo jo zaprli tri tedne pred volitvami. Potem pa smo ji odvzeli še mandat evropske poslanke. Res grozna diktatura, niti sence več od vladavine prava.”

Eden od podpornikov Janševe vlade pa je potegnil iz arhiva še afero z pranjem Iranskega denarja: “Tudi vi ste omenjeni v tej aferi Tanja Fajon, srčno upam, da boste nekega dne za tole odgovarjali, kajti sedaj se vidi zakaj se greste tako lažnivo politiko, strah vas je,” pa je na tviterju zapisal Izi-Iztok.

Slovensko predsedstvo bo v prihodnjih mesecih vodilo dialog članic na podlagi tega poročila. Oktobra je predvidena splošna razprava o stanju vladavine prava v celotnem EU-ju, novembra pa razprava o Italiji, Hrvaški, Cipru, Latviji in Litvi, ki so na vrsti po protokolarnem abecednem redu.

Dialog na podlagi tega poročila je eden od treh vzporednih procesov na ravni EU-ja, povezanih z vladavino prava. Drugi je postopek po 7. členu v primeru Madžarske in Poljske, ki je že dolgo v zastoju. Tretji pa dogajanje v povezavi z uredbo o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je ob predstavitvi poročila  na novinarski konferenci  znova pozval k čimprejšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, saj se krši zakonodaja. Če se to ne bo zgodilo zelo hitro, bo po poletju odločil o ukrepih, je napovedal.
“Jasno je, da smo pozni. Da smo prepozni,” je poudaril. Zdaj analizirajo položaj v Sloveniji in nov postopek. Če bo Slovenija kršila zakonodajo, bodo premislili o postopku pred Sodiščem EU. Ker pa gre tudi za zaščito proračuna EU, bodo, če ta ne bo zagotovljena, premislili tudi o drugih orodjih, je še dejal.

V EU sicer od januarja velja uredba o pogojevanju koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Komisija je za jesen napovedala prve korake na podlagi te uredbe. Sloveniji tako v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev grozi tudi zamrznitev evropskih sredstev.

COMMENTS

Wordpress (0)