Kakšen je vpliv kosila v gostilni pri Žabarju in “predreferendumskega” dopustovanja vplivnih posameznikov iz omrežja SDS v počitniškem naselju v Sv. Benediktu v Dajli blizu Novigrada na slovensko politiko – TOPNEWS.si

Kakšen je vpliv kosila v gostilni pri Žabarju in “predreferendumskega” dopustovanja vplivnih posameznikov iz omrežja SDS v počitniškem naselju v Sv. Benediktu v Dajli blizu Novigrada na slovensko politiko

Kakšen je vpliv kosila v gostilni pri Žabarju in “predreferendumskega” dopustovanja vplivnih posameznikov iz omrežja SDS v počitniškem naselju v Sv. Benediktu v Dajli blizu Novigrada na slovensko politiko

Čeprav se politika vedno ocenjuje po zunanjem videzu, pa imajo pomembnejši vpliv na dogajanje zakulisja ali drobni, lahko bi rekli, celo banalni dogodki ali pa srečanja na skrivnih lokacijah, ki pa na koncu postanejo skoraj tako pomembna kot “kmetija Barličevih na Čebinah”.

Politični finale pred parlamentarnimi počitnicami je bil namreč eden bolj zanimivih v slovenski politiki. Čeprav posamezni dogodki – nedeljski referendum, potem taktično glasovanje pri zakonu o ZNB, umik zakona o demografskem skladu in na koncu imenovanje ministra – na videz nimajo nič skupnega, pa je dogajanje so še kako povezano.

Povezujejo jih na videz nepomembna “skupna dopustovanja prijateljev” ali pa skupna kosila, kjer se sprejemajo veliko bolj dolgoročne in usodne odločitve kot pa na primer tisti dogodki, ki jih je moče spremljati v soju žarometov v parlamentu ali na tiskovnih konferencah.

Dokončno je namreč jasno, da kljub “skrivnostnemu” kosilu Tanje Fajon in Ljuba Jasniča v gostilni pri Žabarju v času glasovanja o novem ministru Andrijaniču ne bo nič z glasovi Desusa in je padel še en poskus glasovanja o konstruktivni nezaupnici in menjavi vlade. Mimogrede, predsednik Desusa Ljubo Jasnič še vedno čaka na kosilo z Janšo.

Glede petkovega glasovanja poslancev DeSUS-a je bilo vse skupaj zapečateno že pred dnevi, vendar ne v Sloveniji, ampak na Hrvaškem, kjer so od četrtka do nedelje skupaj dopustovali vplivni posamezniki iz ozadja, ki držijo v rokah ne samo ključe do glasov DeSUS-a in tudi do poslanca Simonoviča, ampak še marsikaj drugega.

Razmerja na obali, ki je bila nekoč trdnjava leve politike, so se pod zadnjo vlado temeljito spremenile. Iz obale oziroma bolj natančno iz Izole namreč prihajata dva ključna stebra Janševe koalicije poslanec DeSUS-a Branko Simonovič in Gregor Perič, vodja poslanske skupine SMC-ja.

V čem je skrivnost preobrata na obali, od koder prihaja tudi vplivni lobist in piarovec Sebastjan Jeretič, ki je v zadnjih mesecih praktično postal politični “alter ego” gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Ključ do enigme in političnega prevrata na obali je, vsaj po pisanju nekaterih medijev in informacijah iz backgrounda slovenske politike, Sebastjan Vežnaver, ki zaradi prijateljevanja z Rokom Snežičem opravlja večino operativnih poslov za interesne kroge, povezane s SDS na obali.

Tako naj bi po nekaterih informacijah v tednu pred referendumom od četrtka do nedelje v Dajli blizu Novigrada v apartmajskem naselju Sveti Benedikt skupaj dopustovali nekateri vplivni ljudje iz omrežja SDS, med katerimi naj bi bila po naših informacijah tudi Rok Snežič in Sebastjan Vežnaver.

Če je še do nedavnega veljalo, da je potrebno zadev z DeSUS-om, predvsem dokler je stranko začasno vodil minister Tomaž Gantar, govoriti s Sebastjanom Vežnaverjem, pa se mu sedaj vsaj v političnem zakulisju pripisuje odločilen vpliv na petkovo glasovanje in nasploh preobrat pri glasovanjih poslancev DeSUS-a, posebej Branka Simonoviča, ki je že nekaj časa najbolj trden člen glasovalnega stroja koalicije.

Glasovanje poslancev DeSUS- Branka Simonoviča, ki je tudi predsednik Izolskega DeSUS-a, je očitno nedavno razdrlo še eno znanstvo na obali. Tako se je na Twitterju ponovno pojavil ponatis pisma nekdanje vplivne političarka SD-ja Brede Pečan, ki ga je v Nedeljskem dnevniku objavila glede znanstva poslanca DeSUS-a Branka Simonoviča.

Zapis v Nedeljskem Dnevniku vplivne političarka SD-ja Brede Pečan, ki ga je naslovila na “nekdanjega poslovnega in političnega partnerja v lokalnem okolju (nikoli prijatelja)” poslanca DeSUS-a Branka Simonoviča, v katerem mu s soprogom očta, da je za razliko od njiju temeljito revidiral politična stališča.

“Zato seveda velja gospodu Simonoviču (za katerega lahko domnevava, je v teh nekaj letih “državniške” kariere ali zelo spremenil svoje nazore ali pa jih je prej dobro skrival) zelo jasno opozorilo, naj nama ne pripisuje svojih elastikarskih lastnosti in naj ne razlaga našim prijateljem in znancem, da se strinjava z njegovim bratenjem s PV in njegovimi podrepniki! Njegovo in še drugega Izolskega kolaboranta odkrito in prikrito sodelovanje pri uresničevanju načrta aktualne vlade pri rušenju celotnega družbenega sistema in ustavnih vrednot naše družbe in vpeljevanju avtoritarne in fašistoidne oblasti je vsem jasno vidno in tega vam gotovo izolski občani tako kot midva nikoli ne bomo pozabili,” sta v pismu zapisala zakonca Alojz in Breda Pečan, ki seveda nista kdorkoli v slovenski politiki.

Nečak nekdanje vplivne članice stranke SD-ja in nekdanje izolske županje in poslanke Brede Pečan je namreč nihče drug kot Borut Jamnik. Jamnik je sin brata Brede Pečan Tomaža Martina Jamnika, ki je bil direktor v Feršpedu, podjetju v stoodstotni lasti Slovenskih železnic, pa član uprave v Feršpedovem podjetju Cer Cargo in sprva prokurist, nato pa član uprave Luke Koper, še prej pa njenega podjetja Adria-tow.

Na gospodarskem polju, kjer je obala izredno pomembna, pa smo predvsem v času zadnje Janševe vlade priča zamenjavi elit, kjer ključno vlogo prevzemajo kadri iz SDS-ovega gospodarskega omrežja. Tako je predsednik nadzornega sveta Luke Koper postal Janšev odvetnik Franci Matoz.

Vendar tudi v gospodarskem omrežju vladajoče SDS ni nobene idile in v zakulisju te dni poteka epski spopad, kjer bi rezultat nedeljskega referenduma, ki bi ga nekateri radi izkoristili za obračun s še vedno najbolj vplivno strujo v SDS. V njej naj bi bili poleg ministra Andreja Vizjaka, ki mu v neformalnih krogih pripisujejo, da ni samo minister za okolje in prostor, ampak v senci tudi minister za energetiko, ter generalni sekretar SDS in predsednik OO SDS Trbovlje ter občinski svetnik Borut Dolanc tudi Rok Snežič in Sebastjan Vežnaver.

Politični spopad, ki smo mu priče na javni sceni med pozicijo in opozicijo, je prava “mala južna” proti temu, kako oster je spopad v gospodarskem zakulisju vladajoče stranke za to, kdo ima in kdo bi rad imel naklonjenost predsednika vlade Janeza Janše ter s tem tudi ključni vpliv na kadrovanje v gospodarstvu pa v enem od prihodnjih zapisov.

COMMENTS

Wordpress (0)