(VIDEO) Petkovi protestniki pili “stoodstotne Janševe solze” – Jaša Jenull Janševim zagrozil, da bodo za to, kar počnejo sedaj, kazensko odgovarjali, Branimir Štrukelj pa je ocenil, da je “oblast zgolj v knockdownu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi protestniki pili “stoodstotne Janševe solze” – Jaša Jenull Janševim zagrozil, da bodo za to, kar počnejo sedaj, kazensko odgovarjali, Branimir Štrukelj pa je ocenil, da je “oblast zgolj v knockdownu”

(VIDEO) Petkovi protestniki pili “stoodstotne Janševe solze” – Jaša Jenull Janševim zagrozil, da bodo za to, kar počnejo sedaj, kazensko odgovarjali, Branimir Štrukelj pa je ocenil, da je “oblast zgolj v knockdownu”

Protestniki, ki so se sinoči zbrali na Prešernovem trgu že 65. teden zapored, so bili očitno dobre volje in opogumljeni z nedeljskim rezultatom referenduma. Potem ko je bil formalni del protesta že mimo, se je Jaša Jenull spomnil, da je “za rojstni dan prejel steklenico stoodstotnih Janševih solz. To je bilo že pred enim mesecem, ampak sem se odločil, da jo šparam za eno posebno priložnost in mislim, da je ta teden zelo simbolično primeren, da skupaj razdelimo tele Janševe solze. Imamo tudi kozarce, (solze) so zelo grenke, ampak občutek, ko jih piješ, je neprecenljiv. Vabljeni na kozarček Janševih solz”.

Protestniki so nazdravili s šilcem domačega šnopsa. “Presenetljivo sladke so Janševe solze, ne bi si človek mislil,” je dejal Jenull, ki je opisal dogajanje v zadnjem tednu.

“V tem preteklem tednu pa ni bila dobljena samo ena bitka, ki je bil referendum za vodo. Namreč, uspelo se je preprečiti tudi sprejetje izjemno škodljivega in represivnega zakona o nalezljivih boleznih oziroma sprememb tega zakona, ki bi vladi omogočil, da počne vse tisto proti čemur se je ustavno sodišče opredelilo”, je dejal Jaša Jenull in nadaljeval, “nadalje, izjemno pomembna bitka, ki je bila dobljena, je bilo to, da se ni potrdilo Janeza Kranjca za ustavnega sodnika. To je človeka, ki je javno zagovarjal Janeza Janšo, ko je bil zaprt zaradi zadeve Patria in je jasno dal vedeti, da ne more biti objektiven in zastopat objektivno tega istega naroda v na ustavnem sodišču.
Preprečilo se je tudi škodljive spremembe zakona o medijih, ki se jih je prav tako na državnem svetu blokiralo. In zelo pomembno je to, da je vlada sprevidela, da te podpore ni več in se je ustrašila. Videla je kaj se je zgodilo ob vodi in zato so tudi umaknili škodljivi nov predlog ureditve demografskega sklada, ki bi pomenil ropanje Slovenije- in ki bi ogrozil pokojnine vseh prebivalk in prebivalcev v prihodnosti”.

Na shodu je nastopil tudi Branimir Štrukelj, ki je spomnil, da so sindikati napovedali zbiranje podpisov takoj po sprejetju zakona demografskem skladu. ” …In se je vlada ustrašila, ker je že imela izkušnjo, in zato je bil ta referendum tudi pomemben. Spremenil je konstelacijo v družbi na bolje. Sindikati smo bili pripravljeni na zbiranje podpisov zato, ker to ni zakon, ki naj bi čez 20, 30 let zagotavljal, da bodo ljudje, ki bodo takrat šli v pokoj, spodobno živeli. To je zakon o obvladovanju zadnjega velikega kosa našega skupnega premoženja. In ker bi bilo povsem nedopustno, da bi lisici dali paziti kurnik, je treba to preprečiti. Politika želi vzeti nadzor nad tem zadnjim kosom premoženja. Gre zgolj za obvladovanje našega zadnjega skupnega kosa za to, da bi se krepila politična moč. In prav zaradi tega, spoštovane državljanke in državljani, aktivistke in aktivisti, vas vabim, kajti oblast je zgolj v knockdownu in jeseni je (Janša) napovedal obnovitev prizadevanj za sprejem tega zakona, vas pozivam, tiste, ki ste sodelovali pri vodi in ki se vsak petek srečujete tukaj skupaj z nami, da skupaj s sindikati in civilno družbo preprečimo sprejem tega škodljivega zakona, ki je stegnil kremplje nad našim skupnim premoženjem. Skupaj lahko sindikati in civilna družba spremenimo situacijo v družbi”, je zaključil Štrukelj

Jaša Jenull pa je napovedal strategijo delovanja protestnikov do jeseni, kjer se bodo, kot je dejal Jenull, usmerili v protestne akcije tam, “kjer bo Janeza zelo motilo, tam, kjer je najšibkejši, in sicer pri dogodkih povezanih s predsedovanjem svetu Evropske unije.”

Jenull je napovedal tudi kazenski in sodni pregon: “Tistim pa, ki se sedaj ukvarjajo s kriminalno razprodajo našega premoženja, pa s koruptivnimi praksami, tistim pa ne obetamo svobode, ampak zaporne kazni, če ne čez en mesec, pa čez dva, če ne čez dva meseca, pa čez eno leto. Sodni mlini meljejo počasi, ampak za vse to, kar sedaj počnejo, bodo tudi zakonsko odgovarjali,” je med drugim dejal Jaša Jenull.

“Skratka bistveni razlog zakaj smo se danes tukaj zbrali je to, da sporočimo vsem v državnem zboru, da je to, kar se je zgodilo v nedeljo, da s tem zgodba nikakor ni končana. To je samo povod za njih, torej žogica je zdaj na njihovi strani, je zdaj na njihovem terenu. Torej ljudstvo je jasno in glasno izrazilo nezaupnico in sedaj pričakujemo od vseh strank v parlamentu tam noter, od vseh poslancev in od vseh poslank, da dejansko delujejo. Nočemo gledati predvolilnih kampanj še deset mesecev. Kot ste videli, se z vsakim dnevom nove in nove stvari dogajajo.

Danes so potrdili ministra z digitalizacijo, katerega osnovna funkcija je to, da bo podpisoval pogodbe za milijone evrov in delil denar za digitalizacijo naprej. To se mora ustavitvi, to se mora prekiniti. Vsak dan, ko ta vlada traja in vsakič, ko tudi člani opozicije govorijo o volitvah čez deset mesecev, je to napaka. Zahtevamo volitve zdaj!”

“Bravo , Bravo” so vpili protestniki.

Kdaj hočemo volitve, je protestnike spraševal Jenull, ki so mu odgovarjali “Zdaj”!

“Hočemo videti edini način, ko bo lahko katerakoli stranka, ki je sedaj v parlamentu pridobila glasove ljudstva, ne z obljubami, ne z besedami, ne s selfiji, ampak z dejanskim delovanjem vsakodnevno. Zdaj ni čas, da grejo na počitnice, sedaj je čas, da delajo in delujejo in ovirajo to škodljivo vlado na vsakem koraku, vsak dan in ob vsaki priložnosti. To je to, kar pričakujemo. Ljudstvo je opravilo svojo dolžnost in vzdržuje upor, je glasno. In tudi danes smo se zbrali in tudi naprej se bomo zbirali. V prihodnjih tednih čakamo in opazujemo kakšno bo delovanje vsakega poslanca posamezno .

Danes smo videli, da sta Jurša in Simonovič že spet izdala svoje volivce, že spet izdala svojo stranko. Fuj, fuj, so vpili protestniki… in ne bomo jim pozabili, ne bomo jim pozabili. Ampak ironija je v tem, da z vsakim dnem, ko sodelujejo na tej potapljajoči se ladji, si vse stranke in vsi posamezniki, ki sodelujejo v tem, kopljejo globo in globoko luknjo, in naslednje volitve bodo to pokazale.

Tudi 30 odstotkov Janševih volivcev je volilo proti zakonu o vodi, tudi on izgublja podporo, in kar naj se oklepa oblasti in naj se oklepa oblasti. Ljudje niso neumni tako, kot misli Jelinčič, ki je pred petimi dnevi glasoval za ZNB in sedaj proti. Ljudje si bodo to zapolnili in oni bodo nosili ta znak, to obeležje tega, kar počnejo v zadnjem letu, nosili ga bodo do konca svojega življenja. To zavedanje, kako so zlorabljali in trpinčili Slovenijo po nepotrebnem za svoje lastne koristi.

V prihodnjih tednih se bomo osredotočili v protestniškem gibanju na to, da strateško organiziramo akcije tam, kjer bo Janeza zelo motilo tam, kjer je najšibkejši, in sicer pri dogodkih v povezavi s predsedovanjem evropskemu svetu. Da naslovimo tudi mednarodno javnost, ki se že zaveda, ampak se bo še bolj zavedala z vsakim tednom, kaj nam počne ta vlada in da bodo tudi v evropskem parlamentu sprejete resolucije in jasni ukazi, kaj se mora zgoditi, kot je recimo potrditev tožilcev in tako naprej in tako naprej. Da ne omenjamo debakla s tem, da se Janez Janša spušča v besedno vojno z Iranom in s tem dejansko nasprotuje celotni EU in dela škodo, ne samo Sloveniji, ampak dejansko tudi ravnovesju moči na tem svetu. Kot rečeno, osredotočili se bomo na protestne akcije čez poletje. Zavedamo se, da smo ljudje in da so ljudje tudi na počitnicah, da rabimo ta naš upor in bomo morali z njim vztrajati ne glede na to, kaj se zgodi, ne glede na to, kaj se bo zgodilo na naslednjih volitvah. Civilna družba in vsi posamezniki moramo ostati močni in povezani in zato bomo razumeli, če v naslednjih tednih kdaj koga ne bo. Če bo nabiral moči za nov boj.

V vsakem primeru pa bomo v septembru organizirali največje proteste, če bo ta vlada še vedno na oblasti in še vedno delala škodo. Upora ni mogoče ustaviti, ni ga mogoče zatreti. Upor se bo nadaljeval, se bo krepil tudi s povezavami civilne družbe, tudi po pravni poti pripravljamo več akcij, s katerimi bomo šli v kontra ofenzivo na področju pravnih tožb, kazenskih ovadb in drugih zadev čez poletje…

…Državni zbor, vsi poslanci in poslanke NSI, SNS, DeSUS, Levica, SAB, Lista Marjana Šarca, SMC, vsi tisti, ki ste v parlamentu, ste pod drobnogledom in spremljali bomo vsako potezo, vsako pomanjkanje delovanja bo govorilo o tem, ali vam lahko ljudstvo zaupa ali ne. To je naše sporočilo za danes. To je naš poziv za danes in sedaj čakamo na njihov odgovor in na njihovo delovanje.”

“Kdaj hočemo volitve? Zdaj, Zdaj”, je odgovarjalo več sto ljudi na Prešernovem trgu.

“Smrt janšizmu, svoboda narodu. Tako je vsem svoboda, ki si zaslužijo svobodo, vsem svoboda do izražanja, do glasovanja, do deljenja mnenj, tako v javnem prostoru kot na socialnih omrežjih in kjerkoli drugje. Svoboda medijem. Tistim pa, ki se sedaj ukvarjajo s kriminalno razprodajo našega premoženja, s koruptivnimi praksami, tistim pa ne obetamo svobode, ampak zaporne kazni, če ne čez en mesec, pa čez dva, če ne čez dva meseca, pa čez eno leto. Sodni mlini meljejo počasi, ampak za vse to, kar sedaj počnejo, bodo tudi zakonsko odgovarjali. Svoboda vsem skupaj še enkrat. Upor se nadaljuje, nalepke in ostali material je tukaj in se vidimo.”

COMMENTS

Wordpress (0)