Luki Dončiću, ki je prvič v zgodovini odpeljal Slovenijo na OI v Tokio in je bil te dni skupaj z očetom Šašom Dončićem in njegovo družino opažen na dopustu na Krku, Klemen Traven na Twitterju očita, da “se ni niti toliko distanciral od (leta 1991 izbrisnega očeta Saše Dončića) njega, da bi imel normalno zapisan priimek Dončič” – TOPNEWS.si

Luki Dončiću, ki je prvič v zgodovini odpeljal Slovenijo na OI v Tokio in je bil te dni skupaj z očetom Šašom Dončićem in njegovo družino opažen na dopustu na Krku, Klemen Traven na Twitterju očita, da “se ni niti toliko distanciral od (leta 1991 izbrisnega očeta Saše Dončića) njega, da bi imel normalno zapisan priimek Dončič”

Luki Dončiću, ki je prvič v zgodovini odpeljal Slovenijo na OI v Tokio in je bil te dni skupaj z očetom Šašom Dončićem in njegovo družino opažen na dopustu na Krku, Klemen Traven na Twitterju očita, da “se ni niti toliko distanciral od  (leta 1991 izbrisnega očeta Saše Dončića) njega, da bi imel normalno zapisan priimek Dončič”

Medtem ko je na družbenih omrežjih ta teden bila objavljena novica, da sta Luka Dončić in njegova Anamaria z njegovim očetom Sašom Dončičem bila opažena na morju na Krku, kjer preživljajo dopust, se je na Twitterju pojavil zapis, zaradi katerega je očitno padla kazenska prijava.

Sašo Dončić, ki je v Sloveniji poznan kot oče enega najbolj nadarjenih košarkarjev vseh časov, je bil leta 1991 izbrisan iz državljanstva. Saši Dončiću se je ob odcepitvi Slovenije od Jugoslavije zgodila zgodba prenekaterih ljudi, ki so sicer živeli v deželi na sončni strani Alp, a so čez noč ostali brez kakršnegakoli dokumenta, s katerim bi lahko dokazali, od kod prihajajo.

Klemen Traven, sicer član podmladka SDS, je na Twitterju objavil naslednji zapis: “Njegov oče Sašo Dončič je bil med izbrisanimi. Leta 2018 je kandidiral na listi DeSUS in paradiral po ulicah skupaj z Zoranom Jankovićem in Karlom Erjavcem. Njegov sin se ni niti toliko distanciral od njega, da bi imel normalno zapisan priimek Dončič”.

Priimek Dončić je že lep čas prisoten v slovenski košarki. Danes navdušuje Luka, a je bil tudi njegov oče pomemben del košarkarske scene. Saša Dončić, Lukov oče, ima 46 let, z Olimpijo in Heliosom je bil državni prvak, z Laščani je osvojil pokal, s Krko je igral superligo. Danes je trener, vodi ljubljansko Ilirijo, kjer za Olimpijo uči mlade nadarjene igralce. Dvakrat na dan je v dvorani, ob tem skrbi za družino, pred leti je še drugič postal oče. Črna pika, ki jo je dobil pri 15 letih že v Sloveniji, ga spremlja vse življenje.

“Imel sem jugoslovanski potni list, ki je bil seveda neveljaven. Čez teden dni sem šel na Mačkovo, kjer so mi dejali, da me nimajo v evidenci, da nisem državljan Republike Slovenije. Potem sem šel na veleposlaništvo Zvezne republike Jugoslavije, tudi tam me niso imeli v evidenci. Tako da sem bil vesoljec, kar koli želite, Nezemljan.”

Da so se Dončićeve težave rešile, je pomagala tudi košarkarska zveza: “Točno tako (kot Tom Hanks v filmu Terminal) sem se počutil, ker naslednji dve leti praktično nisem mogel iti nikamor. Takoj sem dal prošnjo za državljanstvo oziroma za ugotovitev državljanstva, in to se je še nekaj časa vleklo. Potem sem dobil od olimpijskega komiteja in Košarkarske zveze Slovenije potrdilo, da sem perspektiven igralec – takrat naj bi bil še nekaj nadarjen – in na podlagi izredne naturalizacije sem dobil slovenski potni list.”

Sašo Dončić, ki se je sicer kot sin carinika rodil v Šempetru pri Gorici, je sicer v enem od v intervjujev za RTV Slovenija takole opisal takratne razmere: “Po tistem nastopu za (jugoslovansko) reprezentanco (na kadetskem evropskem prvenstvu) sem se vrnil v Ljubljano. Tisti časi so bili malo drugačni. Enostavno ni bilo mogoče vzdrževati stikov, kot je to mogoče danes s pomočjo Viberja, Skypa in podobno. Ostal sem tukaj do decembra. Takrat je oče (zdaj pokojni) prišel po mene, ker mama enostavno ni zmogla zdržati tega pritiska. Oče je bil carinik, dobil je premestitev, in je šel delat v Beograd. Tistega decembra ’91 je torej oče prišel po mene, me odpeljal dol in sem ostal eno sezono v Crveni zvezdi. Po sezoni sem se vrnil. Spet je bil december in sem prišel za novo leto v Slovenijo. Potem je tu še splet okoliščin, da sem imel stari jugoslovanski potni list, ki je veljal do 31. decembra 1992. Glede na to, da sem tukaj praznoval novo leto, ne vem praktično, kaj sem bil 1. januarja 1993 …,” je v intervjuju za RTV Slovenija pojasnil nekdanji košarkar, ki se je sicer rodil v Šempetru pri Gorici.

COMMENTS

Wordpress (0)