“Irak prehiteva Slovenijo v digitalnem razvoju”- Andrej Vizjak priznani mednarodni strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje – TOPNEWS.si

“Irak prehiteva Slovenijo v digitalnem razvoju”- Andrej Vizjak priznani mednarodni strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje

“Irak prehiteva Slovenijo v digitalnem razvoju”-  Andrej Vizjak priznani mednarodni strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje

Te dni so se se začela pogajanja med vlado Iraka in svetovno banko (The World Bank Group) o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te bližnjevzhodne države. Interese Iraka zastopa Slovenec prof. dr. Andrej Vizjak, priznani mednarodni strokovnjak za telekomunikacije in poslovno svetovanje.

Vizjak je na konferenci vodstvu svetovne banke predstavil strateški program digitalizacije Iraka, po katerem bo Irak povečal svoj BDP (bruto domači proizvod) za 44 milijard USD, če uspe financirati 4.1 milijarde USD za predlagani razvoj pametnih mest in digitalne infrastrukture.

Čeprav je bilo iraško telekomunikacijsko omrežje v nedavnih vojnah večinoma porušeno, se je v zadnjih nekaj letih situacija močno izboljšala, zlasti po privatizaciji mobilnega omrežja. Tako je na primer po aktualnih podatkih Ookla (www.speedtest.net) v maju 2021 hitrost mobilnega prenosa podatkov v Iraku že dosegla hitrost od 16,8 Mbps, kar je že za 26 % boljše od Slovenije z 13,3 Mbps in daleč nad svetovnim povprečjem z 12,6 Mbps.

Z omenjeno investicijo bi Irak povečal to hitrost (in tudi številne druge parametre) vsaj na raven Saudske Arabije z 23,1 Mbps, ali celo Združenih Arabskih Emiratov, ki imajo vodilno pozicijo na svetu z 28.4 Mbps. Združeni Arabski Emirati so tudi po seštevku skupnih kriterijev hitrosti mobilnega in fiksnega telekom omrežja na prvem mestu v svetu, medtem ko je Slovenija na tej lestvici le na 49. mestu (vir: www.speedtest.net/global-index).

V fiksnem omrežju obstaja v Iraku še vedno – primerljivo s Slovenijo – močan vpliv države in je temu primerno tudi hitrost telekomunikacijskega omrežja veliko slabša. Da bi pritegnili investitorje, izboljšali fiksno omrežje in izgradili digitalni eko-sistem, primerljiv s Savdsko Arabijo ali celo Združenimi Arabskimi Emirati, bodo potrebne v Iraku številne reforme, ki so predmet aktualnih pogajanj. Po izračunih svetovne banke predstavlja digitalna ekonomija že 15 odstotkov celotnega svetovnega BDP. Ta odstotek se zaradi vpliva COVID-19 na spremembo poslovanja hitro povečuje. Kot vidimo iz primera Iraka, so svetovna sredstva za digitalni razvoj na voljo, če se države prilagodijo mednarodnim standardom po liberalizaciji in regulaciji telekomunikacij.

Andrej Vizjak vodi konzorcij treh svetovalnih podjetij. Prvo je Management Partners, v katerem delujejo svetovalci, ki so predhodno za McKinsey izvedli projekt razvojne strategije Iraka. Drugo podjetje je NXN, ki je razvilo mesto Dubaj iz Združenih Arabskih Emiratov v vodilno pametno mesto na svetu. Tretje je DETECON, ki je del skupine Deutsche Telekom Group, in je s 2000 svetovalci največje svetovno svetovalno področje za področje telekomunikacij.

Sedež navedenih podjetij je v Dubaju, ki po besedah dr Andreja Vizjaka ne opozarja svet nase le z letošnjim Expom, temveč tudi kot kraj številnih razvojnih priložnosti, tudi za slovenska podjetja in javno upravo, ki se lahko učijo na tehnološkem napredku v Dubaju.

COMMENTS

Wordpress (0)