(VIDEO) “Lepo, da vas je Janez Janša sem poslal. Naj vas pošlje na vaše konvencije SDS-a ali kamorkoli pač hodite romat na Višarje. Meni je to vseeno, tukaj bomo danes pač delali na vsebini” . Tea Jarc rumenim jopičem, ki so včeraj prišli z varnostniki na petkov protest v vlogi novinarske ekipe NTA – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Lepo, da vas je Janez Janša sem poslal. Naj vas pošlje na vaše konvencije SDS-a ali kamorkoli pač hodite romat na Višarje. Meni je to vseeno, tukaj bomo danes pač delali na vsebini” . Tea Jarc rumenim jopičem, ki so včeraj prišli z varnostniki na petkov protest v vlogi novinarske ekipe NTA

(VIDEO) “Lepo, da vas je Janez Janša sem poslal. Naj vas pošlje na vaše konvencije SDS-a ali kamorkoli pač hodite romat na Višarje. Meni je to vseeno, tukaj bomo danes pač delali na vsebini” . Tea Jarc rumenim jopičem, ki so včeraj prišli z varnostniki na petkov protest v vlogi novinarske ekipe NTA

Čeprav je sinočnji protest, na katerem se je po ocenah policije zbralo približno 500 ljudi, potekal, kot so sporočili iz policije, mirno, udeleženci pa so se razšli okoli 21. ure, je prihod rumenih jopičev, ki so tokrat prišli na protest v vlogi novinarjev Nacionalne tiskovne agencije (NTA), bil vseskozi na meji fizičnega konflikta.

“Novinarska ekipa” NTA, ki jo je varovalo več zasebnih varnostnikov, se je namreč sprehajala med protestniki in intervjuvala udeležence, zakaj so prišli na protest. Čeprav je vse skupaj spremljala policija, ki za razliko od dogajanja prejšnji teden na Prešernovem trgu tokrat ni posredovala in “rumenih jopičev” ni odstranila s Trga republike.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti na shodu opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda in urejali promet. Zoper organizatorja shoda pa vodijo postopek o prekršku.

Dueli ob intervjujih so bili vroči in vseskozi na meji tega, da bo prišlo do fizičnega obračuna ali pa, da bo komu od protestnikov “ušla roka”. “Smrt fašizmu, svoboda narodu, so vzklikali protestniki, ki so hoteli na vsak način odstraniti “vsiljivce”.

Tisti, ki so nadzirali svoje živce, pa so mirno odgovarjali na vprašanja enega od rumenih jopičev.

Pojte vstran od fašistov, je enega od intervjuvancev nagovarjala protestnica.

“Vseeno so to ljudje, ki so ubogi. Tudi njim je treba pomagati”.

A vi imate nas za fašiste, naciste ali neonaciste, je bil radoveden novinar NTA.

“Ne vem, kako bi vas definiral, zagotovo ste pa blizu vsem tem trem,” je mirno odgovarjal protestnik.

NTA: “Aha, kaj pa je za vas definicija nacizma?” je zanimalo “novinarja” sicer predstavnika rumenih jopičev, ki so prejšnji teden sodeloval v akciji na Prešernovem trgu.

Protestnik: “Težko je, ker je zelo kompleksno gledati tudi vaše objave, vaše proteste. Pravite, da niste nacisti, medtem ko se pojavljajo na vaših protestih nacistični in fašistični simboli. Potem vaše objave na Twitterju, na družbenih omrežjih, so zelo usmerjene v smeri nacizma in fašizma… recimo izjava o ženskah, vse izjave o ženskah”.

Kaj vas je motilo na prejšnjem protestu, je novinar NTA vprašal enega od udeležencev.

“Policija, svinje, ..,” je bil kratek protestnik.

NTA: Ja res je, da so vas vodilni v slovenski politiki označili za polit kolesarje, za zombije, pa svinje, zdaj me pa zanima, v katero kategorijo bi vi sebe uvrstili.

“V svinjski zombi,” je na provokacijo odgovarjal eden od udeležencev.

NTA : Svinsjki zombi ? Hvala vam za izjavo.

Najbolj vroč duel pa se je razvil med Teo Jarc, eno od glavnih aktivistk petkovih protestov poleg Jaše Jenulla in rumenimi jopiči, ki jih je Jarčeva zaman prosila, naj ne motijo protesta.

NTA: “Pravite, da niste nacisti, medtem ko se pojavljajo na vaših protestih nacistični in fašistični simboli. Potem vaše objave na družbenih omrežjih, na Facebooku in Twitterju, so zelo usmerjene v smeri nacizma in fašizma.

Tea Jarc: Prejšnji petek ste bili izjemno nasilni, da sploh ne govorim, da pljuvate nas in naše kolege. A to ni nasilje. Prosim, da ne motite protestov in ne grozite ljudem in ne ovirate mirnega shoda.

NTA: Ok, razumem.

Tea Jarc: Razumete, potem pa prosim, da se umaknete.

NTA: A mi odgovoriš, kdo je bil nasilen, vi ali mi? Kdo je, ko smo mi prišli na protest, kdo je nas pljuval? Kdo je nam grozil?

Tea Jarc: Vi ste nasilno vstopili.

NTA: Kaj, nasilno smo vstopali?

Tea Jarc: Ali boste poslušali zdaj ali ne boste… Vi ste nasilno vstopili na Prešernov Trg, kjer je stala naša oprema. Poškodovali ste našo opremo. ker smo se mi odmaknili od državne proslave, ste vi prišli na našo proslavo, ste vi nasilno odrivali ljudi. Ljudje so padali po tleh. Glejte, imamo posnetke, prosim, da se umaknete. Umaknite se prosim.

NTA: Jaz sem lahko kjerkoli.

Tea Jarc: Absolutno ste lahko kjer hočete, pridružil se vam bo tudi vaš veliki vodja, po katerem se očitno zgledujete. Lepo, da vas je Janez Janša sem poslal, naj vas pošlje na vaše ne vem konvencije SDS-a ali kamorkoli pač hodite, romat na Višarje. Meni je to vseeno. Tukaj bomo danes pač delali na vsebini.

NTA: Še kaj?

Tea Jarc: Ne, prosim, da ne ovirate shoda.

COMMENTS

Wordpress (0)