(V ŽIVO) Protestniki “prosijo” policijo, naj jih zaščiti pred “rumenimi jopiči”, ki so za danes, ko bo na Trgu republike potekala 2. protestna ljudska skupščina, napovedali svoj prihod – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protestniki “prosijo” policijo, naj jih zaščiti pred “rumenimi jopiči”, ki so za danes, ko bo na Trgu republike potekala 2. protestna ljudska skupščina, napovedali svoj prihod

(V ŽIVO) Protestniki “prosijo” policijo, naj jih zaščiti pred “rumenimi jopiči”, ki so za danes, ko bo na Trgu republike potekala 2. protestna ljudska skupščina, napovedali svoj prihod

“Ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU in dejstvu, da je trenutni državni zbor popolnoma neoperativen, kjer že več mesecev ni jasno, kdo ima večino in kdo ne, kjer se vsakokratno trguje z glasovi in kjer so poslanke in poslanci povsem očitno naprodaj, je čas, da ljudstvo vzame zadeve v svoje roke in da se skupaj povsem konkretno borimo za uresničevanje naših zahtev!” so med drugim zapisali v sporočilu protestne ljudske skupščine.

Na Trgu republike bo v okviru petkovega protesta potekala 2. Protestna ljudska skupščina, “katere namen bo krepitev zavezništva civilne družbe, nadgradnja vizije prihodnosti Slovenije in skupna zasnova konkretnih prihajajočih akcij”, sporočajo iz protestne ljudske skupščine.

Protestniki so po petkovem dogajanju na Prešernovem trgu danes na policijo naslovili “poziv k zagotavljanju varnost”.

“Že prejšnji teden je protestniško proslavo ob Dnevu državnosti poskušala zmotiti skupina neonacistov, ki so na Prešernovem trgu nasilno preprečili začetek proslave. Policija je omenjene provokatorje nato odstranila s Prešernovega trga in s tem omogočila nadaljevanje mirne ljudske proslave” so petkovi protestniki med drugim zapisali v sporočilu za javnost in dodali:

“Neonacistična skupina je v zadnjem tednu prek družbenih omrežij (kjer se očitno zgledujejo po svojem velikem vodji, Janezu Janši), že napovedala, da bo tudi ta petek ponovno motila naš protest. Z izključnim namenom provokacije bodo po vsej verjetnosti ponovno prišli na protestniško srečanje”.

Sporočilo pred današnjim dogodkom objavljamo spodaj.

Že lansko leto smo izvedli Protestno ljudsko skupščino, na kateri je sodelovalo okoli 3000 ljudi, ki so na podlagi izzivov današnjega časa oblikovali priporočila, zahteve in pobude. Poglavitne smo zbrali v knjižici “Smernice Protestne ljudske skupščine”, ki predstavlja vizijo Slovenije, v kateri imajo ljudje in okolje prednost pred kapitalom in korupcijo.

Petkovi protesti v skoraj letu in pol trajanja vseskozi odpirajo prostor za naslavljanje različnih problematik, ki jih s svojim delovanjem in diskurzom povzroča strahovlada Janeza Janše.

Prav tako protesti združujejo različne sfere, od akademikov, organizacij civilne družbe, sindikatov, kulturnikov, angažiranih posameznic in posameznikov in namen tokratne skupščine je povezati te sfere z namenom oblikovanja konkretnih bojev. Danes se bomo usmerili na najbolj aktualne problematike, med drugimi:

– Referendum za vodo

– Javno zdravstvo

– Sprememba volilnega sistema

– Zakon o tujcih

– Prihodnost in krepitev protestniškega gibanja

– Uničevanje medijskega prostora

Sama skupščina je zastavljena povsem horizontalno in bo omogočala, da se tudi na licu mesta predlagajo dodatne tematike, ki so ljudem pomembne. Protestnice in protestniki se bodo nato razdelili v različne interesne skupine, kjer bodo prek moderirane razprave oblikovali konkretne pobude za naslavljanje izpostavljenih problemov.

Ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU in dejstvu, da je trenutni Državni zbor popolnoma neoperativen, kjer že več mesecev ni jasno, kdo ima večino in kdo ne, kjer se vsakokratno trguje z glasovi in kjer so poslanke in poslanci povsem očitno naprodaj, je čas, da ljudstvo vzame zadeve v svoje roke in da se skupaj povsem konkretno borimo za uresničevanje naših zahtev!

Prek protestniškega gibanja iščemo alternative in se združujemo v fronto bork in borcev, aktivistk in aktivistov, ki ne bomo dopustili, da ta država, pod diktatom Janeza Janše, ali katerekoli druge politične opcije, drsi v fašizem, razkroj blaginje in uničenje naše družbe.

POZIV POLICIJI K ZAGOTAVLJANJU VARNOSTI:

Že prejšnji teden je protestniško proslavo ob Dnevu državnosti poskušala zmotiti skupina neonacistov, ki so na Prešernovem trgu nasilno preprečili začetek proslave. Policija je omenjene provokatorje nato odstranila s Prešernovega trga in s tem omogočila nadaljevanje mirne ljudske proslave.

Protestnice in protestniki smo pomagali pri identifikaciji omenjenih oseb in podali vsaj 3 ovadbe zoper njihovo nasilno delovanje.

Vse to je očitno dodatno razburilo to skupino, ki se v javnosti želi predstavljati kot »Rumeni jopiči«, kljub temu, da s francoskim gibanjem s tem imenom nimajo popolnoma nič skupnega.

Vse bolj očitno je, da obstajajo direktne povezave med to neonacistično skupino in SDS oz. Janezom Janšo. Sodelovanje med omenjenima skupinama je sicer javnosti znano že več let, dodatno presenetljivo pa je, da tega trenutna oblast niti ne poskuša več skriti. Absurdno je, da notranji minister, ki je že več kot eno leto v nepreklicnem odstopu, tovrstne skupine označuje za bisere, mirne petkove protestnice in protestnike pa za svinje, ter da sam politični vrh komentira delo policije zoper omenjene nasilneže. Vmešavanje Janše, Hojsa, Olaja v delo policije je obsodil tudi Sindikat policistov Slovenije, saj gre za politične pritiske na neodvisno delovanje policije.

Neonacistična skupina je v zadnjem tednu prek družbenih omrežij (kjer se očitno zgledujejo po svojem velikem vodji, Janezu Janši), že napovedala, da bo tudi ta petek ponovno motila naš protest. Z izključnim namenom provokacije bodo po vsej verjetnosti ponovno prišli na protestniško srečanje.

Ob tem petkovo protestniško gibanje POZIVAMO POLICIJO; da poskrbi za varnost vseh protestnic in protestnikov in varuje mirne shode, ki jih že več kot 60 tednov zapored izvajamo on petkih ob 19h.

Policija je dolžna zagotavljati varnost na neprijavljenih shodih, saj tako izrecno narekuje sam zakon.

Tudi Pravna mreža za varstvo demokracije je v včerajšnji izjavi za javnost jasno povedala, kaj so naloge policije v teh primerih. Izjava je dostopna tu. Ob tem ponovno poudarjamo, da so spontani protesti zakoniti, njihovo omejevanje in preprečevanje pa kaznivo. Policija je dolžna tudi na neorganiziranih shodih skrbeti za javni red in zagotavljati varnost ljudi. To pomeni, da policija mora preprečiti konflikte med nasprotujočimi si skupinami in preprečiti, da bi kdorkoli oviral ali omejeval miren shod.

Preprečitev ali oviranje mirnega javnega shoda je kaznivo dejanje. V kolikor bi npr. neonacistična skupina ponovno želela s provokacijo ovirati shod, zakon pravi, da je preprečitev ali oviranje mirnega javnega shoda tudi kaznivo dejanje po 145. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in v kolikor se to zgodi, bomo ponovno zoper njih sprožili pravne postopke.

Prav tako pozivamo vse medije, da aktivno spremljate dogajanje in objektivno poročate o njem. Na petkovih protestih že več kot 60 tednov dokazujemo, da gre za mirne shode, kjer je v ospredju družbeno-angažirana vsebina, kultura, svobodno in nenasilno izražanje mnenja in boj za demokratične vrednote.

Tudi ta petek bodo to naša vodila pri delovanju.

COMMENTS

Wordpress (0)