(VIDEO) Posnetki Topnews.si in Top TV -ja nedvoumni – Policija na Prešernovem trgu proti rumenim jopičem v petek intervenirala že veliko prej, preden jo je k intervenciji pozval Jaša Jenull in v bistvu “rešila” rumene jopiče pred gnevom množice – TOPNEWS.si

(VIDEO) Posnetki Topnews.si in Top TV -ja nedvoumni – Policija na Prešernovem trgu proti rumenim jopičem v petek intervenirala že veliko prej, preden jo je k intervenciji pozval Jaša Jenull in v bistvu “rešila” rumene jopiče pred gnevom množice

(VIDEO) Posnetki Topnews.si in Top TV -ja nedvoumni – Policija na Prešernovem trgu proti rumenim jopičem v petek intervenirala že veliko prej, preden jo je k intervenciji pozval Jaša Jenull in v bistvu “rešila” rumene jopiče pred gnevom množice

Posnetek petkovega alternativnega protesta je nedvoumen in ne pušča nobenih dvomov. Policija je na Prešernovem Trgu intervenirala prej, preden je vzel mikrofon v roke Jaša Jenull. Različne proteste spremljam že od leta 1988 in lahko pravzaprav rečemo, da je policija rešila rumene jopiče, ki bi jo odnesli veliko slabše. Če policija ne bi takoj intervenirala, bi jo odnesli veliko hujše, saj je dogajanje v množici vedno nepredvidljivo, in pravzaprav štejejo sekunde. Če bi policija reagirala na poziv Jenulla, bi bilo glede na razgreto dogajanje, ko je že prišlo do fizičnih incidentov med petkovimi protestniki, veliko prepozno.

Ne bi se spuščali v drugi del dogajanja, ko je policija že ločila eno in drugo skupino, vendar lahko glede na to, da “dogajanje naroda ” spremljam že od leta 1988, z gotovostjo rečem, da policija vsaj v prvem delu ni naredila napake, ko je ločila protestnike in tako preprečila kaj hujšega kot zgolj prerivanje in nekaj udarcev, ki so padli na Prešernovem trgu. Običajno v takšnih situacijah policija sploh ne dopušča, da bi ena ali druga skupina protestnikov sploh prišla v stik. Ko so recimo v Trstu protestirali predstavniki skrajno desničarsko organizacijo CasaPound na eni in predstavniki levičarske Antife na drugi, policija sploh ni dovolila, da bi se skupini približali, kaj šele, da bi prišlo do fizičnega konflikta med njimi.

Čeprav so nekateri mnenja, da se policija ne bi smela vmešati med obe skupini protestnikov, bi to imelo katastrofalne posledice. Minister Aleš Hojs, ki je včeraj nastopil v oddaji 24ur Zvečer je pravzaprav v svojih odgovorih, očitno tudi po pregledu posnetkov Topnewsa ocenil pravilno, da osebno ne verjame, da je policija res reagirala po tem, ko jih je na intervencijo pozval Jaša Jenull, saj je policija najprej zahtevala intervencijo zoper rumene jopiče, ko pa je to slišal gospod Jenull, pa je v “samopromociji” javno pozival policijo.

“Odzval sem se z zapisom, kjer sem povedal, da se mi pravzaprav zdi škoda, da so rumeni jopiči tja prišli, saj se je vedelo, da je tam neka alternativna predstava. Iz novinarskih prispevkov je sicer jasno, da se ve, kdo je organizator. Šele kasneje, ko sem si ogledal, kar se je dalo videti na spletnih omrežjih, pa sta se mi postavili dve vprašanji, ki po mojem mnenju nujno potrebujeta odgovor. Prvo je, ali je policija res reagirala po tem, ko jih je na intervencijo pozval Jaša Jenull. To bi bilo nesprejemljivo. Jaz temu sicer ne verjamem, po mojem vedenju je policija najprej zahtevala intervencijo zoper rumene jopiče, ko je to slišal gospod Jenull, pa je v samopromociji javno pozival policijo. Ugotoviti moramo torej zgolj, ali je policija napotilo k ukrepanju dobila, preden je to izjavil gospod Jenull, v kolikor ga je dobila prej, ni nikakršnega problema. V kolikor bi se izkazalo, da je reagirala na poziv gospoda Jenulla, pa ima policija velik problem. Druga zadeva, ki jo je treba raziskati, pa je, na kakšen način so uporabili pooblastila zoper rumene jopiče. Osebno sem bil na več kot 40 protestih, ki jih je pred leti organiziral gospod Primc. Tam so bili pogosto na drugi strani ulice provokatorji z leve strani, pa policija ni nikoli reagirala. Vedno so povedali, da imajo vsi pravico do svobode govora, je bila pa za razliko od te prireditve tista prav vsaka prijavljena, organizator pa je bil znan,” pa je pojasnil Hojs.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je policija tokrat ustregla petkovim protestnikom, ki so sicer bili do sedaj vedno kritični do ravnanja policije, pa je pravzaprav tokrat preprečila resne incidente, ki bi se lahko končali s hujšimi poškodbami kot pa zgolj nekaj prask.

Aleš Hojs je sinoči  za oddajo 24urZvečer pojasnjeval svojo izjavo o svinjah in biserih:  “Da pa se vrnem k tistemu, za kar sem prišel, torej, da se vrnem k biserom in svinjama. Govoril sem o vrednotah, ne o ljudeh. Na Prešernovem trgu smo lahko videli vrednote, ki jih pooseblja del opozicije, torej gospa Fajon, gospod Šarec, gospod Mesec, z operativcem gospodom Jenullom, ki žvižgajo in tulijo, ko se spominjamo padlih v osamosvojitveni vojni, ko dvigamo slovensko zastavo, ko govori predsednik države, ko škof blagoslavlja lipo. Označevali so nas za fašiste, naciste, govorijo, kako bodo stvari vzeli v svoje roke, kar so njihovi predniki počeli že leta 1941 in 1945 … Po moji oceni je treba imeti enaka merila in zgolj za to se borimo”.

Poslanec Matjaž Nemec s katerim sta nastopila na soočanju  je nmreč ocenil, da je Hojs s tem sam opredeli razliko v reakciji policije in oblasti leta 2014, ko so se odvijali shodi v podporo Janezu Janši, in danes, ko po njegovem oblast dela med ljudmi velike razlike: “Neonaciste označuje za bisere, ljudi, ki protestirajo, kar je njihova ustavna pravica, pa označuje za svinje. Kakšna so dvojna merila do rumenih jopičev oziroma podmladka stranke SDS je evidentno. Na drugi strani pa smo imeli Borisa A. Novaka, častitljivega dramatika, ali bralce ustave na Trgu republike, ali pa mogoče dijake. In vidimo, kako bi zdajšnja oblast želela, da se obravnava dokazano neonacistične skupine, združene v tako imenovanih rumenih jopičih, ki so dokazano povezani s podmladkom stranke SDS. To so neonacisti.”

COMMENTS

Wordpress (0)