(VIDEO) Petkovi protestniki stopili v bran policije in sindikata, potem ko je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom PU Ljubljana na petkovem shodu zaradi odstranitve rumenih jopičev – TOPNEWS.si

(VIDEO) Petkovi protestniki stopili v bran policije in sindikata, potem ko je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom PU Ljubljana na petkovem shodu zaradi odstranitve rumenih jopičev

(VIDEO) Petkovi protestniki stopili v bran policije in sindikata, potem ko je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom PU Ljubljana na petkovem shodu zaradi odstranitve rumenih jopičev

Intervencij policije na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu, kot vse kaže, še vedno buri duhove in pregreva glave ter zažiga Twitter. Generalni direktor policije Anton Olaj je namreč v zvezi s policijskim varovanjem petkovega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani v nedeljo odredil nadzor nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Policijski sindikat Slovenije pa je sporočil, da glede dogajanja trenutno nima informacij, da bi policisti ravnali nezakonito ali nestrokovno.

Generalni direktor policije Anton Olaj je v današnji izjavi za javnost, ki jo je objavil na Twitterju, zapisal, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res “nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako”.

https://twitter.com/AstaVrecko/status/1408786790228582402

Na policijo predvsem s strani ministra Hojsa in predsednika vlade Janeza Janše v zadnjih dneh leti precej kritik zaradi ukrepanja na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so policisti posredovali proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev in jih odstranili s trga.

 

“Poimenovanje rumeni jopiči je za skupino, ki jo sestavljajo neo-nacisti, popolnoma neprimerno in zavajajoče!
Delovanje in stališča te skupine nimata nikakršne povezave z znanim gibanjem rumenih jopičev, ki se borijo za ekonomsko pravičnost v Franciji, temveč gre zgolj za poskus prikrivanja dejanske identitete, načel in osrednjega cilja skupine – motiti in ovirati mirne proteste ter provocirati konflikte,” pa menijo v protestni ljudski skupščini.

Kot je povsem razvidno iz večih twitov predsednika vlade, direktorja policije in ministra za notranje zadeve, torej obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neo-nacističnimi skupinami in člani strahovlade, ki jih še kar naprej hvalijo, retvitajo, vabijo na uradno proslavo, jim dajejo dobrohotne nasvete in primerjajo z biseri, medtem ko 9.000 mirnih državljanov, ki so se mirno zbrali na manifestaciji, primerjajo s svinjami.

Tudi današnja odredba nadzora nad delom PU Ljubljana s strani generalnega direktorja policije jasno potrjuje sume predsednika sindikata policistov, da gre za politično motivirane pritiske. Olaj ni do sedaj odredil nadzora dela policistov na protestih še niti enkrat, čeprav se je celo povsem nenasilne protestnike odstranjevalo, pridržalo in kaznovalo na mnogih protestih v preteklih mesecih (na kar so opozarjale tudi mnoge domače in tuje humanitarne in pravne organizacije civilne družbe). Očitno imajo neo-nacisti v očeh direktorja policije veliko več človekovih pravic kot protivladni protestniki!,” so med drugim sporočili v protestni ljudski skupščini.

Iz vladne kritike policije, ki je petkov incident učinkovito umirila pa lahko tudi sklepamo, da je očitno predstavnikom vlade predvsem v interesu, da bi prišlo do stopnjevanja konfliktov, izgredov ali hujšega nasilja na protestih.

Policijski sindikat Slovenije pa je sporočil, da glede dogajanja trenutno nima informacij, da bi policisti ravnali nezakonito ali nestrokovno.

V bran policistom so namreč stopili v Sindikatu policistov Slovenije. “Obsojamo ‘twitter’ preiskave zaradi skupine provokatorjev in razgretežev!” so zapisali na svoji Facebook strani. V tem sindikatu so prepričani, da so policisti za vzpostavitev javnega reda in miru ukrepali hitro, strokovno in učinkovito.

Olaj je zapisal, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja “mogoče ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije”.

Svoje videnje dogajanja so, kot rečeno, podali tudi v protestniškem gibanju, ki je ob dnevu državnosti v petek 25.6. izvedlo protestniško proslavo in protest na Prešernovem trgu.

V sporočilu za javnost protestne ljudske skupščine, ki ga objavljamo spodaj v integralu, so zapisali:

Čas in lokacija dogodka sta bila skladno z vsebino (ki se je posvečala našim željam in zahtevam za prihodnost države) izbrana tako, da je naš dogodek potekal ločeno od državne proslave in je ni oviral. Pod Prešernovim spomenikom smo postavili manjši oder z mikrofoni, zvočniki in ostalo tehnično opremo.

Tik pred začetkom našega programa se je skupina moških z neonacističnimi tetovažami prerinila na oder, ki smo ga pripravili za izvedbo programa in začela ovirat priprave. Kljub večim mirnim pozivom naj se odmaknejo in ne ovirajo našega programa, je skupina začela odrivati protestnice in protestnike, ki so poskušali nadaljevat s pripravami. Preprečili so nam dostop do naše opreme in več ljudi z vso silo odrinili, nekateri starejši pa so posledično tudi padli po tleh. Med zasedbo odra so med drugim poškodovali stojalo za note ene izmed izvajalk programa, grozili ter žalili bližnje udeležence protesta.

Cilj njihove provokacije je bil povsem očitno preprečevanje našega programa, sprožanje konflikta na dogodku in provociranje nasilne reakcije, zato smo policijo pozvali naj neo-nacistično skupino umakne in na ta način prepreči nadaljnjo eskalacijo in še hujše fizično nasilje ter hkrati omogoči nadaljevanje našega protesta. Skladno z svojimi osnovnimi nalogami varovanja shoda in zagotavljanja varnosti udeležencev je to tudi storila.

Po zaključenem protestu je na ljubljanski tržnici glavni predstavnik provokatorske skupine Urban Purgar, povsem brez provokacije pljunil enega izmed protestnikov ter njemu in večim drugim zagrozil, ter med drugim pokazal tudi svojo VIP vstopnico na uradno proslavo.

Po naših informacijah so posledično vsaj trije udeleženci proslave policiji podali tudi uradno izjavo zaradi fizičnega napada in groženj provokatorske skupine in njenih članov. Pričakujemo, da bo policija obravnavala prijave in izvedla polno preiskavo ter tudi v prihodnje spremljala njihove aktivnosti ter preprečila nove poskuse tovrstnih nasilnih provokacij.

Na tej točki je potrebno še enkrat poudariti da je poimenovanje “rumeni jopiči” za skupino, ki jo sestavljajo neo-nacisti popolnoma neprimerno in zavajajoče!
Delovanje in stališča te skupine nimata nikakršne povezave z znanim gibanjem rumenih jopičev, ki se borijo za ekonomsko pravičnost v Franciji temveč gre zgolj za poskus prikrivanja dejanske identitete, načel in osrednjega cilja skupine – motiti in ovirati mirne proteste ter provocirat konflikte:

Kot se je povsem jasno pokazalo že na prejšnjih protestih (https://www.mladina.si/199506/razkriti-neonacisti-v-rumenih-jopicih/) so člani skupine znani slovenski neonacisti, člani “generacije identitete” ter “društva za promocijo tradicionalnih vrednot” (ki izraža borbo za rasno čistost, kot enega izmed svojih osnovnih ciljev) hkrati pa je s strani Ministrstva za kulturo prejelo status društva v javnem interesu.
(https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/60c1f9b705a2b/status-nevladne-organizacije-v-interesu-katere-javnosti).

Vodilni član in javni govorec provokatorske skupine je Urban Purgar, ki je hkrati tudi predsednik zgoraj omenjenega društva. To isto društvo pa je hkrati izdajatelj samooklicane “fašistične” nacionalne tiskovne agencije. Poleg pljuvanja na protestnika je pred nekaj meseci policija že preiskovala Purgarja, potem ko je na tviterju objavil posnetke domačih vrat enega izmed protestnikov in mu v pripisu fotografiji javno grozil.

Kot je povsem razvidno iz večih twitov predsednika vlade, direktorja policije in ministra za notranje zadeve torej obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neo-nacističnimi skupinami in člani strahovlade, ki jih še kar naprej hvalijo, retvitajo, vabijo na uradno proslavo, jim dajejo dobrohotne nasvete in primerjajo z biseri medtem ko 9.000 mirnih državljanov, ki so se mirno zbrali na manifestacijo primerjajo s svinjami.

Tudi današnja odredba nadzora nad delom PU Ljubljana s strani generalnega direktorja policije jasno potrjuje sume predsednika sindikata policistov, da gre za politično motivirane pritiske. Olaj ni do sedaj odredil nadzora dela policistov na protestih še niti enkrat, čeprav se je celo povsem nenasilne protestnike odstranjevalo, pridržalo in kaznovalo na mnogih protestih v preteklih mesecih (na kar so opozarjale tudi mnoge domače in tuje humanitarne in pravne organizacije civilne družbe). Očitno imajo neo-nacisti v očeh direktorja policije veliko več človekovih pravic kot protivladni protestniki!

Iz vladne kritike policije, ki je petkov incident učinkovito umirila pa lahko tudi sklepamo, da je očitno predstavnikom vlade predvsem v interesu, da bi prišlo do stopnjevanja konfliktov, izgredov ali hujšega nasilja na protestih.

Osrednji del novinarskega poklica je jasno predstavljanje dejstev, zato smo prepričani, da naslavljanje provokatorske skupine z imenom ” rumeni jopiči” ne odraža dovolj jasno empirično potrjenega dejstva, da gre za neo-nacistične in ultra nacionalistične skupino, katere edini cilj je oviranje mirnih protestov in izzivanje konfliktov v navezi z interesi trenutne vlade. Da gre pri tem poimenovanju zgolj za poskus zavajanja javnosti, glede identitete skupine potrjuje med drugim tudi dejstvo, da nobeden izmed provokatorjev med protestom niti ni imel oblečenega rumenega jopiča.

COMMENTS

Wordpress (0)