(VIDEO) Obe proslavi, tako alternativna protestna kot tudi državna, sta se začeli z incidenti – Medtem ko so jo kolesarjem zagodli rumeni jopiči, pa so protestniki pokvarili začetek državne proslave – TOPNEWS.si

(VIDEO) Obe proslavi, tako alternativna protestna kot tudi državna, sta se začeli z incidenti – Medtem ko so jo kolesarjem zagodli rumeni jopiči, pa so protestniki pokvarili začetek državne proslave

(VIDEO) Obe proslavi, tako alternativna protestna kot tudi državna, sta se začeli z incidenti – Medtem ko so jo kolesarjem zagodli rumeni jopiči, pa so protestniki pokvarili začetek državne proslave

Trideseta obletnica Dneva državnosti, kjer so petkovi protestniki organizirali svojo alternativno proslavo dve uri pred uradno državno proslavo, bo prav gotovo še dolgo predmet različnih komentarjev in ocen. Obema pa je skupno, da sta se začeli z incidenti. Prvi se je zgodil, ko je skupina s transparentom zasedla Prešernov spomenik, nakar je prišlo do prerivanja in ruvanja, ki ga je presekala policija, saj je naredila kordon med petkovimi protestniki in vsiljivci.

Janša Jenull je pozval policijo, naj jih odstranijo, sicer jih bodo odstranili protestniki.

Policija jih je kasneje popisala in odpeljala s prizorišča z maricami, nakar se je začela protestna proslava, ki se je zavlekla do 21. ure, ko se je na Trgu republike že začenjala državna proslava. Veliko pozornosti je požel nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je sicer prišel na proslavo, vendar je imel za srajco zataknjen logotip petkovih protestnikov. Novinar Uroš Esih je na Twitterju zapisal, da je izgledal kot “veleposlanik kolesarske republike v drugi republiki!”.

Večina protestnikov je po končani alternativni ali protestni proslavi prizorišče zapustila in odšla, nekaj pa se jih je preselilo na križišče Šubičeve in Slovenske ceste, kjer so nadaljevali s protestom, glasnimi vzkliki in žvižganjem ter z navijaškimi pripomočki, da bi čim bolj motili državno proslavo. Prizorišče je za ograjo varovalo veliko policistov, tako imenovanih robocopov, ki pa kljub pripravljenosti niso posredovali, ampak so le spremljali dogajanje za ograjo. Veliko tistih, ki sicer ne simpatizirajo z Janševo vlado, je menilo, da je bilo to nagajanje nepotrebno in škodljivo. Na družbenih omrežjih pa je bilo mogoče prebrati še bolj težke besede.

“Ko horda brezvestnežev naklepno moti državno proslavo ob 30. letnici države Slovenije, celo med himno in minuto molka v spomin na vse, ki so za samostojnost žrtvovali svoje življenje(!!);  …gre očitno za sramotno početje bednih ljudi, ki sovražijo Slovenijo in svoj lastni narod!,” je bil kritičen Branko Grims.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1408509096567967745

https://twitter.com/PreglArjan/status/1408509096567967745

Nekateri bi tiste, ki so protestirali za ograjo proslave, poslali v zapor, spet drugi niso našli lepih besed za njih, celo več, imenovali so jih drhal.

Edini incident, ki se je zgodil med proslavo je bilo dretje enega od opazovalcev z balkona v času, ko je nadškof Zore blagoslovil osamosvojitveno digitalno lipo. Prav tako se je slišalo žvižganje in trobljenje avtomobilov v ozadju.

Sicer pa je bila proslava, kot so ocenili tudi nekateri, ki sicer niso feni Janeza Janše, še kar gledljiva in dobro obiskana prireditev.

https://twitter.com/Denis_Pokora/status/1408541292548722694

Najbolj veličastni del proslave in nekakšen happening je bil lep ognjemet na strehi državnega zbora, ki je obarval nebo nad Ljubljano.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)