(V ŽIVO) Na dan državnosti v Ljubljani ograje in okoli 500 policistov, ki bodo varovali osrednjo državno proslavo na Trgu republike – Objavljen scenosled današnje alternativne protestne proslave na Prešernovem trgu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na dan državnosti v Ljubljani ograje in okoli 500 policistov, ki bodo varovali osrednjo državno proslavo na Trgu republike – Objavljen scenosled današnje alternativne protestne proslave na Prešernovem trgu

(V ŽIVO) Na dan državnosti v Ljubljani ograje in okoli 500 policistov, ki bodo varovali osrednjo državno proslavo na Trgu republike – Objavljen scenosled današnje alternativne protestne proslave na Prešernovem trgu

V Ljubljani se bo nocoj očitno odvila repriza praznovanja Dneva državnosti iz lanskega leta, ko se je osrednja državna slovesnost odvijala na Kongresnem trgu. Za razliko od državne proslave na Trgu republike, ki se začne ob 21.00 uri, se ob 19.00 na Prešernovem trgu začenja alternativna protestna proslava.

Udeležbo na današnji proslavi je najprej odpovedal Luka Mesec, koordinator v stranki Levice, ki je potrdil udeležbo na protestni proslavi. Danes pa je svojo udeležbo odpovedala tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki se je sicer državne slovesnosti najprej nameravala udeležiti.

“Z obžalovanjem in v znak protesta odpovedujem svojo prisotnost na današnji državni proslavi. Prepoved udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo je nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu,” je na Twitterju zapisala Tanja Fajon ter dodala: “Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni”.

A tudi nocoj, varovani patriciji in odrinjeni plebejci? Vmes pa “stražarji imperija”! Kaj je pri tem slavnostnega? Quo vadis Slovenija”

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1408379775580844034

https://twitter.com/AnzeBozic/status/1408014662445174790

Že včeraj je svojo udeležbo na proslavi odpovedal nekdanji predsednik Danilo Türk ter ljubljanski župan Zoran Janković z argumentacijo, da “na proslavo, kjer nas delijo od mojih meščank in meščanov z ograjami, sam ne grem”.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je sicer že včeraj predsedniku vlade Janezu Janši očitala, da je v času, ko je bil v opoziciji tudi sam organiziral vzporedne proslave, kar je Janez Janša označil kot laž.

Nekdanji vplivni generalni sekretar LDS-a Gregor Golobič pa je celotno evforijo okoli tridesete obletnice dneva državnosti opisal na Twitterju, na primeru človeške usode.
“V življenju ene osebe je trideseta obletnica največkrat zadržala nekaj neznanega. Veš, da si nekaj uspel opravičiti, a številne negotovosti so še pred teboj. Vsekakor nič tako infantilno opitega in patetično kičastega, kot smo z vseh strani bombardirani te dni in noči…

Poleg polemike o vzporednih proslavah se je na Twitterju razvila tudi polemika o tem, “kdo bo v zgodovino zapisal, da je bil na pravi strani ograje”. Opozicija bo na pravi strani ograje, pa je na Twitterju zapisal Marjan Šarec, predsednik LMŠ, ki je prav tako odpovedal udeležbo na državni proslavi.

https://twitter.com/sarecmarjan/status/1408407434184597506

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja na Trgu republike v Ljubljani se bo začela ob 21.00 uri. Osrednji govornik v prvem delu na državni proslavi bo predsednik republike Borut Pahor, v drugem delu v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU-ja pa bosta zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik vlade Janez Janša.

Osrednje državne proslave se bodo udeležili številni tuji gostje, med njimi madžarski premier Viktor Orban in avstrijski predsednik Sebastian Kurz ter italijanski predsednik vlade Mario Draghi.

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti bodo nastopili številni izvajalci, med njimi tenorist Aljaž Vesel, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske (SV), Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, Darja Gajšek in drugi.

Kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja bodo premierno predvajali filmsko upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna. Scenarist slovesnosti je Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.

Na proslavi bodo sodelovali tudi Garda Slovenske vojske (SV), nosilci bojnih zastav SV in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij, vendar brez praporščakov zveze združenj borcev NOB.

Ob 19. uri bo na Prešernovem trgu potekala alternativna proslava, ki so jo napovedali petkovi protestniki, ki jo bomo spremljali v živo na topnews.si in TOP TV. Udeležence bodo nagovorili predstavniki akademske sfere, sindikatov, veteranov vojne za Slovenijo, študentov, medijev, okoljevarstvenih organizacij, ženskih kolektivov, kulturnikov, izbrisanih in drugih. Protestna ljudska skupščina pa je objavila tudi naslednji scenosled alternativne proslave:

Na proslavi nas bodo nagovorili: Miloš Šonc- predstavnik veteranov vojne za Slovenijo 1991, Rado Riha -filozof, akademik, ki bo opozoril na pomen protestov pred 30.leti in danes, Ratko Stojilković- predstavnik Izbrisanih, Lidija Jerkič – predstavnica sindikatov Nevenka Lekše- predstavnica Ženskega lobija Slovenije,Vinko Moderndorfer – predstavnik kulture, Sara Svati Sharan- predstavnica študentov Gaja Brecelj – predstavnica okoljevarstvenih organizacij Jaka Virant – predstavnik Radia Študent in drugi

Poskrbljeno bo tudi za pester glasbeni program, nastopajoči pa bodo: Zoran Predin, Darko Nikolovski, Jani Kovačič, Zlatko, Zborke, Brutalci, Kombinatke n drugi.

Celotna tema tokratne proslave bo usmerjena v prihodnost. Prebivalke in prebivalci imamo dovolj razprtij izpred 30.let, ki nas že vseh teh 30 let spremljajo v vseh preživetih debatah, obtoževanjih in manipulacijami z zgodovino, ki služujo predvsem za nenehne političnih boje in nabiranje točk tako enih kot drugih.

 Ljudje si predvsem želimo dostojnega in svobodnega življenja. Trenutne politične stranke in njihove veljaki pa so nas večinoma razočarali in Slovenija ni upravičila pričakovanj in upov, ki smo jih imeli pred 30.leti. Zato je čas za preobrazbo Slovenije v vključujočo, pravičnejšo in enakopravnejšo družbo, pod načeli demokracije, vladavine prava, svobode in socialne pravičnosti.

Protesti v skoraj  letu in pol trajanja vseskozi odpirajo prostor tudi za tovrstne ideje, pobude in vizije o boljši družbi. Z različnimi govorkami in govorci, ki so osvetljevali pereče problematike današnjega časa, iščemo alternative in se združujemo v fronto bork in borcev, aktivistk in aktivistov, ki ne bomo dopustili, da ta država, pod diktirko Janeza Janše, ali katerekoli druge politične opcije, drsi v fašizem, razkroj blaginje in uničenje naše družbe.

Odpiranje prostora in ustvarjanje skupne vsebine smo protestnice in protestniki omogočili tudi prek “Protestne ljudske skupščine”, ki smo jo organizirali pred slabim letom dni. Zbrane predloge 3000 udeležencev smo uredili v knjižici Smernice protestne ljudske skupščine, ki jo bomo na današnji proslavi v večjem številu razdelili med vse udeležence.
Hkrati bomo danes napovedali in tudi drugo ljudsko skupščino, ki bo potekala že naslednji teden – v petek, 2.7.2021 – ob 19h na Trgu republike.

Ob pričetku predsedovanja Slovenije EU in dejstvu, da je trenutni Državni zbor popolnoma neoperativen, kjer že več mesecev ni jasno, kdo ima večino in kdo ne, kjer se vsakokratno trguje z glasovi in kjer so poslanke in poslanci povsem očitno naprodaj, je čas, da ljudstvo vzame zadeve v svoje roke in da se skupaj povsem konkretno borimo za uresničevanje naših zahtev.

Prihajajoča skupščina bo služila za krepitev zavezništva civilne družbe, nadgradnjo vizije prihodnosti Slovenije in skupni zasnovi konkretnih prihajajočih akcij.

Prav tako bo na današnji proslavi vizijo prihodnosti predstavljala umetniška kreacija skupine Protestival, imenovana Svoboda. Veliko lutko ženske, ki predstavlja bodočnost naše družbe, bo spremljalo 30 belih balonov, ki bodo opominjali na nekaj ključnih pojmov za novih 30 let Slovenije. Spodnjih 30 pojmov izhaja iz vsebine knjižice Protestne ljudske skupščine in predstavlja nekatere izmed ključnih vrednot protestniškega gibanja: svoboda govora, enakopravnost, vladavina prava, socialna varnost, kultura in umetnost, razvoj znanosti, javno izobraževanje, svoboda medijev, javno zdravstvo, delo za mlade, dostojne pokojnine, zaščita manjšin, pitna voda, ljudje in okolje, dostopna stanovanja, javni prevoz, razbremenitev delavcev, obdavčitev elit, odgovorna politika, civilna družba transparentnost, solidarnost, delavske pravice, socialna varnost, trajnostne strategije, podnebna pravičnost, odrast,
direktna demokracija, avtonomni prostori, skupnost.

Današnja alternativna proslava bo vse tisto, kar državna proslava ni. Vključujoča, ljudska, polna vsebine in vizije, kreativna, navdihujoča in hkrati borbena. Usmerjena v prihodnost in zagotavljanje blagostanja za vse.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)