(V ŽIVO) Koga od slovenskih osamosvojiteljev je preganjala Udba v novi knjigi Igorja Omerze “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koga od slovenskih osamosvojiteljev je preganjala Udba v novi knjigi Igorja Omerze “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba”

(V ŽIVO) Koga od slovenskih osamosvojiteljev je preganjala Udba v novi knjigi Igorja Omerze “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba”

Igor Omerza nocoj predstavlja svojo novo knjigo iz serije “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba”. Prva knjiga je namenjena Cirilu Žebotu – Petru, najpomembnejšemu slovenskemu političnemu emigrantu. Predstavitev bo na ploščadi novejše zgodovine na Cekinovem gradu pri Hali Tivoli ob 19. uri.

Knjiga o Udbi in Žebotu, ki bo obsegala tri dele, je samo ena v seriji ostalih knjig o drugih osamosvojiteljih, ki jih je preganjala Udba: Igor Bavčar, France Bučar, Niko Grafenauer, Spomenka in Tine Hribar, Janez Janša, Franc Jeza, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel in Janez Toplišek.

Nekaj besed o sami knjigi o Udbi in Cirilu Žebotu je za Topnews.si povedal avtor Igor Omerza. ” Po mojem mnenju, končna sodba seveda pripada bralcem, je zelo ‘pomemben in zanimiv prolog v to knjigo, kjer z detektivsko natančnostjo prvič pred slovensko javnostjo razkrivamo vse podrobnosti največjega političnega umora v slovenski zgodovini. Gre za zahrbten stalinistični umor profesorja Lamberta Erlicha, ki se je zgodil 26. maja 1942 pred ljudsko kuhinjo.

Profesor Erlich je bil velik slovenski domoljub in oče ideje o samostojni in zedinjeni Sloveniji, Šef slovenske stalinistične partije Edvard Kardelj je VOS-u naročil njegov umor, ker je bil profesor Erlich že leta odločen nasprotnik slovenskega in mednarodnega stalinizma in hkrati pomembne katoličan.

Skupaj s profesorjem Erichom bi moral biti umorjen tudi njegov učenec doktor Ciril Žebot, a ga je srečno naključje rešilo gotove smrti. No, potem pa Žebota in tajno zalezovanje za njim spremljam od leta 1943 do leta 1947, ko je živel in delal v Rimu in od leta 1947, ko je do leta svoje smrti januarja 1989 deloval kot profesor v Pittsburgu in v Washingtonu, se pravi v ZDA. Posebno natančno obdelam tudi njegov obisk v Ljubljani avgusta 1968 in podam celovit pogled na to, zakaj in kako ga je takratni predsednik slovenske vlade Stane Kavčič pustil v Slovenijo, kar je osupnilo Udbo kot tudi staro slovensko komunistično elito”.

Na vprašanje, komu je bila podrejena tajna politična policija UDBA, Omerza pravi, da je bila Udba vedno podrejena vrhu partije. Do smrti Kardelja je bila Slovenija pod njegovo roko, pozneje pa je bilo več teh imen, od Popita, Kraigherja, Kučana, pravi Omerza.
Udba je bila jugoslovanska politična policija ali bolje rečeno tajna policija komunističnega vrha Jugoslavije. Naziv Udba, ki ima skrajno negativno konotacijo, je ponarodel po celi bivši Jugoslaviji še v času bivše države, gre pa za izpeljavo iz srbske kratice UDB – Uprava državne bezbednosti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)