(VIDEO) Kaj imata skupnega Janez Janša in Ljubo Jasnič – Ljubo Jasnič je bil nekoč predsednika ZSMS-ja, organizacije, v kateri je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel svojo kariero tudi Janez Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj imata skupnega Janez Janša in Ljubo Jasnič – Ljubo Jasnič je bil nekoč predsednika ZSMS-ja, organizacije, v kateri je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel svojo kariero tudi Janez Janša

(VIDEO) Kaj imata skupnega Janez Janša in Ljubo Jasnič – Ljubo Jasnič je bil nekoč predsednika ZSMS-ja, organizacije, v kateri je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel svojo kariero tudi Janez Janša

Nekako v senci kongresa vladajoče SDS se je včeraj v Ljubljani ob isti uri na Gospodarskem razstavišču začel Kongres DeSUS-a. Čeprav so novinarji pisali, da je izid glasovanja za predsednika skrajno negotov, je bilo med insajderji jasno, da bo na kongresu zmagal Ljubo Jasnič. O Jasniču se je začelo med “prekinjenimi Desusovci” govoriti že pred meseci, ko je Karl Erjavec odstopil z mesta predsednika in tudi iz stranke DeSUS, “kot o človeku, ki edini lahko konsolidira stranko”.

Čeprav je bil včeraj Janez Janša že devetič izvoljen na čelo te stranke, ki jo vodi od leta 1993, pa ima Jasnič, vsaj ko gre za, kot pravimo v “prejšnje življenje”, eno prednost.
Jasnič je bil predsednik republiške konference ZSMS, saj je svojo kariero začel v prejšnjem režimu kot predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije. Jasnič je bil prvi predsednik, še pred Borisom Bavdkom, Andrejem Brvarjem, Tonetom Anderličem, Jožefom Školčem, ki je izmaknil mandat Janezu Janši. Školč je za predsednika kandidiral iz Vrhnike, kjer je služil vojaški rok v tedanji JNA, medtem ko je Janša bil v času kongresa v zaporu te iste JLA.

Namesto na čelo ZSMS je Janša maja 1988  moral v vojaški zapor.  Prav v času, ko je kandidiral za predsednika ZSMS – ga je aretirala SDV Slovenije, tajna politična policija, in ga izročila JLA, ki ga je skupaj z Ivanom Borštnarjem, Davidom Tasićem in Francijem Zavrlom postavila na sodišče.

Vendar pustimo zgodovino, in zgodovinske paralele, ki se jih danes spomnijo le še redki. Ljubo Jasnič vsekakor ni novinec, saj je že bil generalni sekretar stranke DeSUS vse do leta 2013, ko se je potegoval za njenega predsednika proti Karlu Erjavcu in na kongresu gladko izgubil.

Zanj je glasovalo 39 od 217 delegatov, premagala ga je celo Meta Vesel Valentinčič z 62 glasovi, medtem ko je zmago pričakovano slavil Karl Erjavec s 114 glasovi. Jasnič je sicer dolgoletni športni funkcionar in predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije. V javnosti je sicer najbolj znan po njegovi vidni vlogi pri projektu Nordijskega centra Planica.

Zaradi razhajanj z Erjavcem je nekaj dni po kongresu odstopil s položaja generalnega sekretarja in se umaknil iz strankarskega življenja. V DeSUS-u se je spet aktiviral nedavno oziroma, kot kaže, po tem, ko je januarja lani z zmago na kongresu vodenje stranke prevzela Aleksandra Pivec, ki je premagala Erjavca.

V drugi vladi Janeza Janše, ki je mandat nastopila februarja leta 2012, je bil Jasnič državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Konec januarja 2013, tik pred izstopom DeSUS-a iz takratne Janševe koalicije, je Jasnič odstopil s položaja.

Vmes se je danes 74-letni Ljubomil Jasnič potegoval za mestnega svetnika v Ljubljani na Listi Marjana Šarca, čeprav kot 22 na listi ni imel nobenih možnosti za izvolitev. Ključno vprašanje po včerajšnjem kongresu stranke DeSUS je, kako bo Jasnič kot prekaljeni politični maček in športni funkcionar zvozil s poslansko skupino, na kateri sta si zlomila zobe tako Aleksandra Pivec kot Karl Erjavec. Zdi se namreč, da imajo poslanci DeSUS-a svojega šefa na Trstenjakovi in ne na Kersnikovi.

»Interes je, da je stranka, če se le da, v vladni koaliciji. Od svojega nastanka je bil Desus večinoma vladna stranka, le redko opozicijska. Vendar Desusu ne more biti vseeno, kaj se dogaja pri drugih političnih vprašanjih,«  je prepričan Jasnič, ki je poudaril, da mora imeti stranka tudi jasna stališča do vseh pomembnih vprašanj, ki jih obravnava v državnem zboru. »Šele potem lahko od poslanske skupine pričakuje, da bo upoštevala strankina stališča v razpravi in glasovanju v parlamentu,« je dejal in po izvolitvi napovedal, da se bo predvidoma v ponedeljek sestal s poslanci in videl, ali je mogoče v poslanski skupini še kaj narediti, in ugotovili, kje so prioritete.

Jasnič meni, da bi poslanci, ki tudi iz opozicije večkrat podprejo vlado, zastopali stališča, ki jih bodo sprejeli v stranki, da torej ne bodo “solirali”, temveč enotno s stranko nastopali tudi navzven. Jasnič je bil previden pri odgovorih na vprašanja novinarjev, v kolikšni meri naj bi Desus v prihodnje podpiral vlado in njene projekte. Napovedal pa je, da bo Desus odločal v korist svojega članstva in tistega, kar Slovenijo pelje naprej.

Vsekakor pa je sodeč po včerajšnjem nastopu Jasniča mogoče pričakovati bolj trdo stališče do Janševe vlade.  “Stranka, ki je sposobna preživeti na daljši rok, ni stranka pragmatizma, ampak je stranka pozitivne ideologije. Ni stranka trgovanja za posamezno postavko demografskega sklada, je stranka vrednot, ki jih zastopa in s katerimi se volivci lahko poistovetijo na dolgi rok,« je dejal, in je prepričan, da je ideološka pozicija bivšega vodstva stranke, da je mogoče sodelovati in trgovati z vsako vlado, brez dosledno in jasno opredeljenih zavez in ravnanj, bila v popolnem nasprotju z večinsko voljo volivcev Desusa.

»Od tod strm padec na dno javnomnenjskih lestvic. In dokler bo v stranki v ospredju takšno delovanje, odboj navzgor ne bo možen. To izpostavljam zato, ker je postavitev zdravih in poštenih temeljev delovanja odločujoče za zdravo in uspešno nadaljevanje delovanja stranke.

Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor,” pa je Jasnič včeraj dejal glede nizke javnomnenjske podpore stranki v tem trenutku. Napovedal je, da bodo naredili vse za to, da se v tej hoji navzgor ne bodo zadihali, teren pa bo povedal, ali bodo v tem uspešni ali ne.

COMMENTS

Wordpress (0)