(V ŽIVO) Nocojšnji petkov protest tematsko namenjen “orbanizaciji Slovenije” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Nocojšnji petkov protest tematsko namenjen “orbanizaciji Slovenije”

(V ŽIVO) Nocojšnji petkov protest tematsko namenjen “orbanizaciji Slovenije”

Protest se bo začel na Trgu republike ob 19.00, od koder se bodo protestniki, kot napovedujejo, odpravili na “turo po madžarskih ulicah in trgih”.

V daljšem sporočilu za javnost so v protestni ljudski skupščini zapisali, da “se ob trenutni vladi madžarski vpliv širi na celotni politični ustroj Slovenije, kjer Janez Janša sledi svojemu velikemu vzorniku Orbanu, tako v omejevanju pravic civilne družbe, omejevanju svobode medijev, v svoji ksenofobni in rasistični retoriki, zadnja dogajanja pa kažejo tudi na razprodajo slovenskega premoženja madžarskim kupcem v zameno za politično, medijsko in ekonomsko podporo,” tako protestna ljudska skupščina.

V sporočilu za javnost so sicer zapisali še naslednje besedilo:
OMV, SKB, Nova KBM, Emonica, Terme Lendava in ND Lendava so le nekateri primeri družb, ki jih obvladuje madžarski kapital. Poleg tega je ta vstopil tudi v gradnjo drugega tira Divača-Koper, kar jim odpira strateško priložnost, da svoje ambicije realizirajo tudi v Luki Koper.

Že več let je tudi jasno, da so največji lastniki družbe Nova24TV, ki je Janševo glavno trobilo, tri madžarska medijska podjetja, del vplivnega kroga okoli madžarskega premiera Orbana, madžarski vlagatelji pa so julija lani kupili tudi slovensko televizijo Planet TV, ki je bila v lasti državnega Telekoma Slovenije. V preteklem letu torej lahko spremljamo očitno koordiniran in strateški proces povečevanja madžarskega vpliva v državi. To dejstvo še bolj podkrepijo primeri, kakršnemu smo bili priča pred nekaj tedni: Kadar najboljši ponudnik ni madžarsko podjetje, se prodaja potencialnim tujim kupcem zaustavi, kot se je to zgodilo na primeru Telekomove hčerinske družbe TSMedia, ki ima med drugim v lasti portal Siol. Je to delovanje za blaginjo Slovenije ali razprodaja države za politične usluge?

Pri vsem tem gre torej za pomembno infrastrukturo v slovenskem prostoru, ki se razrašča od naftnih derivatov, hotelskih nastanitev, bančništva, železniške infrastrukture in seveda do medijev, s katerimi želi Janez Janša popolnoma nadzorovati javni diskurz in širiti lastno propagando.

Slovenija sledi orbanizaciji tudi v vse več nazorskih usmeritvah. V evropski skupnosti se ne zgledujemo več po trdnih, vzpostavljenih demokracijah, temveč se strahovlada Janeza Janše povezuje predvsem z Višegrajsko skupino, kar meče slabo luč na področje mednarodnih odnosov, saj sta v EU Madžarska in Poljska prepoznani kot jasni kršiteljici človekovih pravic. Tudi v razpravi glede postavljanja pogoja za črpanje evropskih sredstev, kjer bi bilo to vezano na spoštovanje vladavine prava, sta Orban in Janša delila stališča in seveda temu nasprotovala. Zdi pa se, da se podobno dogaja tudi v zadnjem primeru neimenovanja delegiranih tožilcev, kjer očitno ne Janša ne Orban ne želita zagotavljati nadzora nad finančnimi poslovanji, saj slednji sploh ni pristopil k EPPO, kot tudi Poljska ne.

Jasno je torej, da bo predsedovanje Slovenije Svetu EU Janša diskreditiral s svojo totalitaristično politiko, ki se navdihuje in tudi finančno napaja pri najmanj demokratičnemu političnemu vodji v EU, ki mu je v zadnjih 20 letih uspelo obvladovati praktično celo Madžarsko.

Današnji protest bo tako razgalil tesno sodelovanje Janše in Orbana in tudi na simbolični ravni prikazal prihodnost, ki nas čaka, če bo Slovenija še naprej hlapčevsko capljala za Madžarsko. Če se ta proces ne zaustavi bomo postali madžarska provinca, Orbanova lutka, kjer bodo interesi posameznikov in kapitala poteptali osnovne standarde človekovih pravic in medijske svobode, uničevali demokracijo in vladavino prava.

Najbolj absurdno pri vsem tem pa je, da torej ravno politiki, ki imajo polna usta slovenskega domoljubja, za lastne interese in interese kapitala brez pomislekov razprodajajo naše ključno premoženje v tujino. Tisti, ki največ besedičijo o naši samostojnosti, brez vsakih pomislekov slovenska delovna mesta prepuščajo na milost in nemilost tujim interesom in računicam!

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)