Milan Kučan: “Sklep vlade razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov Janez Janši, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi” – TOPNEWS.si

Milan Kučan: “Sklep vlade razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov Janez Janši, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi”

Milan Kučan: “Sklep vlade razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov Janez Janši, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi”

Bivši slovenski predsednik Milan Kučan je umik oznake zaupno s poročila, ki ga je bil pripravil pred desetimi leti, označil za potezo preusmerjanja pozornosti z očitkov, da je premier Janez Janša širil non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. “Sklep vlade, s katerim je z dokumenta umaknila oznako zaupnosti, razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov predsedniku vlade, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi”.

Dokument je že bil objavljen v knjigi Boža Repeta, se pravi ni nobena tajnost,” je povedal o svojem “non-paperju”. Prepis dokumenta z datumom 2. februar 2011 je objavljen v Kučanovi biografiji Prvi predsednik, ki jo je napisal Repe in je izšla leta 2015, in sicer na straneh od 560 do 574.

Kučan je potrdil, da je to poročilo tedaj pripravil za Pahorja, ki naj bi o problemu BiH govoril na zasedanju Evropskega sveta. “Pripravljeno je bilo z mojimi pogledi na probleme, s katerimi živi BiH. Staro je deset let. V njem govorim predvsem o tem, da bi se morala EU v veliko večji meri zavzeti za BiH, ki je, kot sem jaz napisal, nefunkcionalna država, jo najprej usposobiti, da bi potem lahko bila sposobna za pogajanja o izpolnjevanju pogojev za vstop v EU,” pravi bivši predsednik.

“To poročilo ni namenjeno javnosti, namenjeno je političnim odločevalcem in menim, da bi moralo pri tem ostati,” pravi predsednik republike o dokumentu, s katerega je vlada umaknila oznako zaupno. Bivši predsednik Milan Kučan pa pravi: “Moje poročilo ne govori o spreminjanju mej.”

»V tem mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja,« je poudaril. »Kolikor sem jaz razumel, sporni non-paper govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori,« je pojasnil.

»In ne mislim, da gre za poskus poistovetiti moje poročilo s tem non-paperjem. To preprosto ne gre in tega se tudi ne da narediti. Gre pa za preusmeritev pozornosti, v to sem trdno prepričan. In s tem razprava o obstoju tega non-paperja ne more biti končana,« je dejal Kučan.

»Kdo ga je širil, kdo ga je napisal, seveda ne vem. Sem pa tudi sarajevski televiziji v intervjuju na vprašanje, kaj menim glede tega, da je predsednik naše vlade poslal ta non-paper, odgovoril, da ‘predsednik moje vlade to zanika in če predsednik vlade neke države to reče, je verjetno treba to verjeti,« je dejal Kučan.

Predsednik republike Borut Pahor pa je danes menil, da bi moralo poročilo nekdanjega predsednika Milana Kučana o BiH iz leta 2011 ostati zaupno. Vlada je namreč v četrtek z dokumenta umaknila oznako zaupno. “To poročilo ni namenjeno javnosti, namenjeno je političnim odločevalcem in menim, da bi moralo pri tem ostati,” je izjavil.

Pahor je v izjavi za medije ob obisku muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani dejal, da ne gre za “nek nedokument”, temveč za dokument z naslovom, datumom in podpisnikom.

Spomnil je, da je dokument nastal na njegovo pobudo, odločitev o tem pa je sprejela vlada novembra 2010. Kot je pojasnil, je bivšega predsednika za pripravo poročila zaprosil, ker se je v EU pripravljala razprava o BiH in od Slovenije se pričakovalo, da “ima posebno vedenje in znanje spričo izkušenj o tem”.

Pahor je dejal, da se mu je takrat zdelo, da je Kučan najbolj primeren človek za pripravo takšnega poročila. Kot je ocenil, je dokument zelo dober in profesionalno narejen, vendar namenjen zaprti javnosti in tako bi moralo po njegovem mnenju tudi ostati.

 

COMMENTS

Wordpress (0)