(VIDEO) Po skoraj šesturnem zaslišanju je Dikaučič na koncu dobil večinsko podporo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po skoraj šesturnem zaslišanju je Dikaučič na koncu dobil večinsko podporo

(VIDEO) Po skoraj šesturnem zaslišanju je Dikaučič  na koncu dobil večinsko podporo

Odbor za pravosodje je s sedmimi glasovi za in šestimi proti predstavitev Marjana Dikaučiča predstavitev za ministra za pravosodje ocenil za ustrezno. Skoraj šesturno zaslišanje Dikaučiča z njegovo uvodno predstavitvijo je med člani odbora za pravosodje povzročilo precej nelagodja in kritik. V delu opozicije so podvomili o njegovih izkušnjah in kompetencah, predstavitev pa označili kot preveč splošno. Kot se je izrazila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, je v dobri uri predstavitve “dobila samo odgovor, da dobro bere”. Kot nesprejemljivo so v opoziciji označili, da se zaradi napovedanih pravnih sredstev ne želi izrekati o neimenovanju delegiranih evropskih tožilcev.

Poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer je izrazil nezadovoljstvo nad predstavitvijo, pa tudi nad tem, da je predsednik vlade Janez Janša predlog Dikaučičeve kandidature obrazložil v vsega treh vrsticah. “Razen tega, da je gospod pravnik, ne vemo ničesar,” je dejal. Obenem je poslanec LMŠ-ja izrazil dvom o zakonitosti delovanja nekaterih podjetij, s katerimi je Dikaučič v preteklosti sodeloval.

Dikaučič je v povezavi s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev (zaradi česar je odstopila predhodnica) dejal le, da se niti kot kandidat niti kot minister ne more opredeljevati do zakonitosti postopka, saj je treba počakati na odločitve sodišč. Prav tako je zatrdil, da v času njegovega sodelovanja s podjetji, ki jih je omenjal Möderndorfer, ta niso sodelovala v sumljivih poslih.

O kompetencah kandidata je podvomil tudi poslanec Levice Željko Cigler. Posebej ga je tudi zanimalo, ali bo v primeru evropskih delegiranih tožilcev zastopal stališče ministrstva ali predsednika vlade.

Kandidat je naziv univerzitetni diplomirani pravnik pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na Višjem sodišču v Ljubljani. Pravniški državni izpit je opravil leta 2009 in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval, tako z javnim kakor tudi zasebnim sektorjem, tako da je svoja znanja in izkušnje pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih.

Po opravljenem strokovnem izpitu za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije je bil tudi s strani Republike Slovenije spoznan, kot zaupanja vredna oseba in mu je bilo podeljeno dovoljenje za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije. V zadnjem obdobju se v pretežni meri posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike povezane z insolvenčno zakonodajo.

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je pred današnjim zaslišanjem na odboru za pravosodje poudaril, da se zaveda, da na položaj prihaja “v zelo napetem političnem času”. “Zavedam se, da je do konca mandata ostala le še zadnja četrtina, torej slabo leto, in da prihajam v zelo napetem političnem času. Vendarle mislim, da bo moje delovanje v tem letu, če bom imenovan za ministra, posvečeno predvsem predsedovanju Sveta EU, ki ga bomo začeli s 1. julijem, kakor tudi zaključku že utečenih in predvidenih zakonskih rešitev, ki so del koalicijske pogodbe. Prednost vidim v tem, da prihajam v nek urejen sistem, za kar gre predvsem zahvala ministrici Lilijani Kozlovič, saj je ta nekako povečala veljavo v pravosodje, tako, kar se tiče proračunskih sredstev kot tudi kadrovske okrepitve tega sistema,” je dejal.

 

Dikaučič je bil sicer po končanem zaslišanju  zadovoljen z večinsko podporo na pristojnem parlamentarnem odboru. V koaliciji so namreč njegovo predstavitev ocenili  za celovito, kot  prednost pa izpostavili nevezanost na pravna in druga omrežja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)