(VIDEO) “Ko prvorazredni rušijo ustavo, predsednik DZ pa o tem ne dovoli niti razprave. Belorusija? Ne, Slovenija 2021” – Janez Janša o odločitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ko prvorazredni rušijo ustavo, predsednik DZ pa o tem ne dovoli niti razprave. Belorusija? Ne, Slovenija 2021” – Janez Janša o odločitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča

(VIDEO)  “Ko prvorazredni rušijo ustavo, predsednik DZ pa o tem ne dovoli niti razprave. Belorusija? Ne, Slovenija 2021” – Janez Janša o odločitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je je politične nasprotnike nedavno vznemiril z objavo fotografije na Facebooku, na kater je v družbi šefa Uefe Aleksandra Čeferina, je danes ponovno razočaral vladajočo SDS in NSI. Igor Zorčič je namreč najprej pisno, potem pa tudi v izjavi za javnost sporočil, da izredne seje o Levici in njenem programu na zahtevo SDS in NSi ne bo dopustil. “Ko prvorazredni rušijo ustavo, predsednik DZ pa o tem ne dovoli niti razprave. Belorusija? Ne, Slovenija 2021”, pa je odločitev Zorčiča na tviterju komentiral Janez Janša.

Zorčič se je naslonil na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS). Iz mnenja parlamentarnih pravnikov izhaja, “da vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen, saj ustavna, zakonska in poslovniška ureditev Državnemu zboru preprečujejo, da bi vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda,” je pojasnil Zorčič. Zahtevane izredne seje DZ tako ne bo sklical.

Kot je Zorčič pojasnil v današnji izjavi za medije, je ZPS za mnenje zaprosil zaradi dvoma o pristojnosti DZ za obravnavo tega vprašanja. Iz zahteve po njegovih besedah namreč ni razvidno samo to, da želijo predlagatelji izvesti razpravo o ustavnosti delovanja ene izmed parlamentarnih strank, kar je po njegovi oceni nedopustno, temveč tudi predlagajo sklep, s katerim bi DZ vladi predlagal nadzor in spremljanje parlamentarnih političnih strank, s tem pa spodkopal svoje lastne temelje. “Takšno priporočilo je po moji oceni absurd brez primere v neki normalni parlamentarni demokraciji”.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1402246180617261056

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1402251374021185542

Zahtevo za sta v začetku meseca vložili SDS in NSi, ki menita, da sta stranka Levica in njen program radikalno naklonjeni ideji novodobnega socializma. Zorčič je na novinarski konferenci dejal, da je bilo iz zahteve razvidno tudi to, da so želeli, da DZ vladi predlaga nadzor in spremljanje parlamentarnih strank, kar je označil za “absurd brez primere”.

Branko Grims iz SDS je v oddaji 24UR ZVEČER sinoči dejal, da Levica v svojem programu med drugim kot cilj navaja tudi “odpravo kapitalizma” ter da bodo “lastništvo podjetij prenesli v roke države in lokalne skupnosti” in “ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zavode”. “Vse to so popolne značilnosti socializma, ki ni združljiv z našo ureditvijo,” je dodal Grims.

Na obtožbe se je v 24UR ZVEČER odzval koordinator Levice Luka Mesec in dejal, da je “v Sloveniji samo ena stranka, ki ruši ustavno ureditev in to počne iz dneva v dan, in to je SDS”. “Več protiustavnosti, kot smo jih videli v zadnjih dveh letih, nismo videli prej v 30 letih. Levica je bila ves ta čas eden glavnih branikov svobode medijev, svobode govora, svobode združevanja, demokracije in razumemo, da smo jim trn v peti.”

Zakonodajno pravna služba namreč  ugotavlja, da predlog, po katerem bi bil nadzor izvršilne veje oblasti usmerjen v delovanje ene od političnih strank, predstavlja nedopusten poseg v ustavno pravico do združevanja, omejevanje ali celo onemogočanje delovanje dela parlamentarne opozicije, to pa je nerazdružljivo s temeljnimi izhodišči parlamentarne demokracije, je še dodal Zorčič v izjavi v DZ.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v DZ dejal, da je Zorčičeva odločitev zanje presenečenje. “Dosedanja praksa pri obravnavi podobnih dokumentov je bila, da je bil vlagatelj na podlagi zakonodajne-pravne službe zaprošen, da svojo vlogo dopolni, jo spremeni. To je v preteklosti funkcioniralo, tako da smo bili presenečeni, da se je odločil, da to stvar postavi na ‘hladno’. Imamo občutek, da nas želi utišati in da te razprave v DZ ne želi,” je Krivec povedal. Na vprašanje, ali bodo vseeno podali drugačno zahtevo s spremenjeno vsebino, je Krivec odvrnil, da se bodo o tem v prihodnje še odločali. “Lahko skličemo tudi kakšen primeren odbor, lahko ponovimo, stvar je živa,” je dodal.

Vodja poslancev Matej T. Vatovec je sicer pretekli teden napovedal, da bodo zaradi “načrtnih manipulacij in laži” SDS uporabili vsa ustrezna pravna sredstav. Podrobnosti naj bi predstavili jutri, bodo pa po Vatovčevih napovedih začeli “vsaj s kazenskimi ovadbami”.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)