(V ŽIVO) Nocoj protesti v Ljubljani in v Bruslju – Ker je Jaša Jenull iskal pomoč za proteste v Bruslju, mu je Janez Janša napisal: “Pomoč? Park avenue 127, Adelaide, Australia” in ga poslal v Avstralijo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Nocoj protesti v Ljubljani in v Bruslju – Ker je Jaša Jenull iskal pomoč za proteste v Bruslju, mu je Janez Janša napisal: “Pomoč? Park avenue 127, Adelaide, Australia” in ga poslal v Avstralijo

(V ŽIVO) Nocoj protesti v Ljubljani in v Bruslju – Ker je Jaša Jenull iskal pomoč za proteste v Bruslju, mu je Janez Janša napisal: “Pomoč? Park avenue 127, Adelaide, Australia” in ga poslal v Avstralijo

Po množičnem protestu minuli konec tedna, se bodo protestniki tudi ta petek zbrali na Trgu republike in nato na kolesih obiskali različne institucije ter jim predali protestniška sporočila podpore in pozive.

Eden od akterjev petkovih protestov Jaša Jenull je prijatelje na Facebooku prosil za pomoč. »Pozna kdo koga v Bruslju? Nujno bi potreboval manjšo pomoč.« Njegovi sledilci so mu predlagali nekaj kontaktov, kam se lahko obrne, v svojem slogu pa se je odzval tudi premier Janez Janša. »Pomoč? Park avenue 127, Adelaide, Australia,« je na Twitterju zapisal Janša in naletel na različne odzive.

Pred današnjim protestom, ki se bo dogajal tako v Ljubljani kot v Bruslju, je protestna ljudska skupščina kot pred vsakim protestom tudi danes na javnost naslovila naslednje sporočilo:

“Prejšnji teden se je zgodila “Vseslovenska vstaja za predčasne volitve” eden izmed največjih protestov v zadnjih letih in tudi v zgodovini Slovenije. Janez Janša je dobil jasno nezaupnico s strani ljudstva in po tako množičnem protestu, po izgubi večine v Državnem zboru, kjer ponovno niso uspeli zamenjati predsednika Državnega zbora in po vseh javnomnenjskih raziskavah, ki kažejo porast nezaupanja v vlado, je edino smiselno, da ta vlada pade in se omogoči predčasne volitve.

Čez slab mesec bomo začeli s predsedovanjem Svetu EU in jasno je, da ta vlada tega ni sposobna in ne more prispevati k razvoju evropskih idej. Strahovlada Janeza Janše ne deli evropskih vrednot, ki temeljijo na načelih demokracije in vladavine prava. S svojim delovanjem se vzoruje po Madžarski in Poljski, ki sta jasni kršiteljici temeljnih človekovih pravic, vladavine prava in omejujeta svobodo izražanja.

To se je izkazalo tudi v zadnjem primeru (ne)imenovanja tožilcev za Evropsko javno tožilstvo (EJT). S tem je Janez Janša (pravnomočno obsojeni politik v kazenskem postopku) samovoljno, v nasprotju z načelom delitve vej oblasti, kršili nacionalno in evropsko pravo ter postopke Evropske unije.

Janez Janša želi onemogočiti vsakega, ki bi lahko imel drugačno mnenje, kot on sam. EJT bi nadzoroval porabo javnih sredstev ter skrbel za preprečevanje korupcije, kar pa seveda Janezu Janši ni po godi, saj ima sam dolgo zgodovino s koruptivnimi posli, prsti vseh vladnih strank pa so globoko v evropskih kozarcih z marmelado. Že od samega začetka, ko je Evropska unija obljubila milijarde vredne pomoči državam članicam, se Janša obnaša, kot da gre za njegova osebna sredstva, ki jih dobrohotno deli prebivalstvu in seveda namenja za svoje osebne projekte. V svoji retoriki ne prizna, da gre v resnici za javna sredstva, ki jih prispevamo vse davkoplačevalke in davkoplačevalci, zaradi posojil pa jih bodo odplačevale še prihodnje generacije. In ravno zato, ker gre za javna sredstva je potrebno zagotoviti transparentno porabo nad temi sredstvi ter jih nameniti javnemu dobremu. Že afere z nabavo mask in ventilatorjev ob začetku epidemije, so pokazale, da vlada javna sredstva uporablja za korupcijo in klientelistične posle. Ti očitki se nadaljujejo tudi v primerih z nabavo hitrih testov, kjer so posel dobili ljudje blizu stranke SDS. Povezav med Janševo stranko in vsemi oblikami kriminalnih dejavnosti je osupljivo število, saj se njihove aktivnosti pretakajo vse od pranja denarja v Bosni (Rok Snežič), trgovine z belim blagom (Bojan Belna, SDS), do Derby banan – trgovine s kokainom (Franc Breznik, SDS) in tradicionalnih orožarskih poslov.

Prebivalke in prebivalci Slovenije Janezu Janši ne bi zaupali niti z upravljanjem denarja za malico, kaj šele, da lahko povsem samovoljno upravlja z milijoni in milijardami, ki naj bi bile namenjene za okrevanje in odpornost po pandemiji. V naši državi oseba v kazenskem postopku ne more opravljati službe v javni upravi, lahko pa vodi vlado in povsem protipravno onemogoča normalno delovanje tožilstva. To je popolni absurd!

Zato pa je toliko bolj pomembno, da so vzpostavljeni demokratični mehanizmi, ki zagotavljajo ločenost vej oblasti na izvršilno, zakonodajno in sodno. Neodvisnost sodstva je ključna tako na nacionalnem nivoju, kot na evropskem.

Fiasko z neimenovanem tožilcem je Sloveniji ponovno prinesel škandal na mednarodnem nivoju ter okrnitev ugleda”.

Delovanje Janeza Janše namreč nikakor ne odraža mnenja prebivalk in prebivalcev Slovenije: za razliko od njega, mi delimo evropske vrednote, spoštujemo vladavino prava, zakone in ustavo ter želimo, da se kriminalce kaznuje, ne pa da nam pišejo zakone in rušijo samostojnost tožilstva ter sodišč.

Zato se bomo ta petek zbrali ob 19:00 na Trgu republike in nato na kolesih obiskali različne institucije ter jim predali protestniška sporočila podpore in pozive. (natančen seznam obiskanih lokacij in vsebino predanih sporočil v izogib policijski represiji pošljemo naknadno)

Upor proti strahovladi se širi tudi izven meja Slovenije. Slovenske protestnice in protestniki prisotni tudi v Bruslju, pred evropskimi institucijami. Danes ob 19:00 bo pred Evropsko komisijo (Schuman) izobešen transparent z jasnim sporočilom Evropski komisiji.

Prosimo vas, da tja pošljete svoje tuje poročevalke in poročevalce, da zabeležijo manifestacijo.

S tem bomo v imenu prebivalk in prebivalcev Slovenije pozvali evropske institucije, da pod drobnogled vzamejo delovanje Janeza Janša in uporabijo vsa pravna sredstva zoper njegovo kaznivo delovanje!

COMMENTS

Wordpress (0)