(VIDEO) Pahor včeraj zabil še drugi žebelj v “krsto politične krize “z izjavo, da “to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo” in s tem močno razjezil opozicijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pahor včeraj zabil še drugi žebelj v “krsto politične krize “z izjavo, da “to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo” in s tem močno razjezil opozicijo

(VIDEO) Pahor včeraj zabil še drugi žebelj v “krsto politične krize “z izjavo, da “to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo” in s tem močno razjezil opozicijo

Slovenija ni v politični krizi, je pa v razmerah povečane politične negotovosti, je ob srečanju s predsednikoma Nemčije in Portugalske v nedeljo na Brdu pri Kranju dejal predsednik republike Borut Pahor.

“Moje videnje vloge v politiki in v teh razmerah zlasti je, da z vlado, ki jo imenuje državni zbor, sodelujem, in seveda, da v enaki meri sodelujem tudi z državnim zborom,” je dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Če bo stanje povečane politične negotovosti trajalo dlje in se bo morda še poglobilo, bo po Pahorjevi oceni toliko bolj pomembno, da “se bomo zavedali naše skupne odgovornosti ne glede na politične razlike med nami, da smo hkrati odgovorni ne samo za svoj lasten razvoj, ampak tudi za vodenje Sveta EU”.

Da o usodi vlade odločata vlada in parlament in da to ni v pristojnosti predsednika republike, je še poudaril slovenski predsednik. Ocenil je, da je v slovenski politiki dovolj zrelosti in izkušenosti, da je sposobna predsedovanje Svetu EU-ja izpolniti na visoki ravni pričakovanj vseh 27 članic po najboljših močeh.

Pahor je včeraj ponovil nedeljsko oceno z besedami: “Mi imamo danes voditeljstvo vlade. Državnega zbora. Imamo tudi operativnost vlade in državnega zbora. Seveda zaradi te negotovosti je nekaj krčev, je nekaj zapletov. Vendar pa to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo.”

Predsednik republike Borut Pahor je tako vztrajal pri svoji oceni, češ da v Sloveniji – kljub množičnem protestu in propadlemu drugemu poskusu rošade šefa parlamenta – ni politične krize, ki je naletela na oster odziv opozicije. Poslanci opozicije so v izjavah pred DZ-jem ostro napadla Pahorja zaradi nedeljske izjave predsednika republike Pahorja, da Slovenija ni v politični krizi. Borut Pahor je po mnenju opozicije pokazal, da “živi v svojem mehurčku”.

Poslanec LMŠ-ja Nik Prebil je dejal, “da predsednik republike ne samo, da očitno več ne dohaja svoje funkcij, pravzaprav se spreneveda. Ne samo, da je Slovenija v politični krizi, Slovenija je tudi v politični krizi demokracije kot take. Mislim, da molk predsednika republike v teh časih kaže neko slabo luč in je tudi svojevrstna nevarnost,” je dejal.

Petkovo politično dogajanje je opisal kot “dve simbolični nezaupnici”. “Namreč v petek je predsednik vlade Janez Janša dobil dve simbolični nezaupnici.  Prva je ta, da mu je padel Zorčič že v drugo, kar je svojevrstna blamaža glede na to, da so obljubljali 46 glasov in več. Druga pa je ulica in pravzaprav  narod, ki mu jasno kaže takrat resnično v velikih številkah, da se ne strinja z njegovo politiko in njegovim delovanjem na oblasti. In jaz mislim, da je s tem treba prenehati in to lahko storimo zelo hitro in to je, da predsednik vlade veže zaupnico v državnem zboru”.

Prebil ob morebitnem tretjem poskusu Zorčičeve razrešitve dodaja možnost, da bi v parlament prišel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po njegovem mnenju bi bila taka gesta pokazatelj Počivalškove podrejenosti predsedniku vlade Janezu Janši.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša pa “koalicija med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo očitno še naprej ostaja trdna, zato se predsednik republike pretvarja, da politične krize v državi ne vidi in ne vidi. Ne vidi, kako vlada ne uživa zaupanja več kot 30 odstotkov državljanov. in da 70 odstotkov državljank in državljanov tej vladi ne zaupa. Ne vidi 40.000 protestnikov na ulici, ne vidi lomastenja po medijih, ki ga izvaja vlada Janeza Janše. Se pravi, politična kriza v tej državi je, Borut Pahor se samo dela, da je ne vidi,” je povedal Kordiš. Levica meni, da je potrebno iti na predčasne volitve, “ki se jih Janez Janša zagotovo boji,” je še dodal Kordiš. “Izjavo predsednika republike težko razumem, ker so vsa glasovanja ponovno v prejšnjem tednu pokazala, da v tem parlamentu nobena stran nima večine. Niti opozicija za konstruktivno nezaupnico, s katero bi postavil novega predsednika vlade, niti koalicija za pomembna glasovanja, ki bi jih želel izvesti, kot je bilo recimo to za zamenjavo predsednika državnega zbora. Ne glede na besede predsednika republike smo mi v SAB-u prepričani, da je potrebno oditi na volitve, se na novo prešteti in potem seveda na novo postaviti ta državni zbor in izvoliti novo vlado, ki bo imela potrebno večino, da bo lahko v teh težkih časih, po zdravstveni krizi nas čaka gospodarska kriza, lahko naredila stvari, ki jih je potrebno narediti,” pa je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Predsednica SD Tanja Fajon  pa se danes na predsednika RS Boruta Pahorja obrnila s pismom. Od Pahorja pričakuje “kritično, jasno in odločno ravnanje2. Pisanje Fajonove objavljamo spodaj v integralu.

Predsednica SD Tanja Fajon se je danes odzvala na besede predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, češ da v Sloveniji ni politične krize, ampak zgolj stanje politične negotovosti.

V jutranjem telefonskem pogovoru je Tanja Fajon Borutu Pahorju sporočila, da se z njegovo izjavo ne strinja, saj ne upošteva pravega stanja v državi.

Po oceni predsednice SD je predsednik države napačno ocenil resnost situacije, v kateri je vlada, obremenjena med drugim z očitki o nedopustnem poseganju v pravosodje, policijo, neodvisne institucije, medije in nesposobnosti upravljanja epidemije, izgubila večino v Državnem zboru in se kljub pozivom več kot 40 tisoč državljank in državljanov, ki so na ulicah Ljubljane zahtevali takojšnje volitve, še vedno trmoglavo oklepa oblasti.

“Če izgleda kot raca, če hodi kot raca, če se oglaša kot raca, potem je to raca. Ne pa labod,” je predsednica SD slikovito opisala stanje. “Če imamo 40 tisoč ljudi na ulicah, nedelujoč parlament in nepriljubljeno vlado, ki je zaupanje že zdavnaj zapravila, potem je to zelo resno stanje. Od predsednika države pričakujem, da se na nezakonita in nevarna ravnanja vlade odzove kritično, jasno in odločno,” je bila v pogovoru s Pahorjem jasna Tanja Fajon. “Ni čas za moraliziranje, prelaganje odgovornosti, politično prijateljevanje, ljudje pričakujejo predsednikovo kritičnost in ukrepanje.”

“S predsednikom sva se sicer strinjala, da je slika Slovenije v tujini nekaj tednov pred predsedovanjem Svetu EU slaba. Izrazila sem močno zaskrbljenost nad smerjo, ki jo ubira vlada, in nas oddaljuje od temeljnih evropskih vrednot in norm. Z nevarnimi ravnanji šibi položaj in ugled naše države v mednarodnem okolju v času, ko rabimo močno zaupanje in institucije,” je pogovor povzela predsednica SD.

Poudarila je tudi, da je čas, “da predsednik razmisli o uporabi pooblastil, ki mu jih za reševanje politične krize daje Ustava Republike Slovenije. Pahorju je predlagala, da skladno s 85. členom ustave zahteva sklic izredne seje Državnega zbora in predstavi svoje predloge za izhod iz politične krize.”

Po mnenju Tanje Fajon bi bilo najbolj primerno, da na izredni seji predsednik republike vladno koalicijo pozove k glasovanju o zaupnici, ki bi omogočila predčasne volitve.

Zahvaljujemo se vam za objavo našega odziva v vašem cenjenem mediju.

COMMENTS

Wordpress (0)