(VIDEO) Institucionalno in zunaj institucionalno rušenje demografskega sklada – V času poslanske razprave o posvetovalnem referendumu pred državnim zborom potekala manifestacija sindikalnih central v podporo referendumu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Institucionalno in zunaj institucionalno rušenje demografskega sklada – V času poslanske razprave o posvetovalnem referendumu pred državnim zborom potekala manifestacija sindikalnih central v podporo referendumu

(VIDEO) Institucionalno in zunaj institucionalno rušenje demografskega sklada – V času poslanske razprave o posvetovalnem referendumu pred državnim zborom potekala manifestacija sindikalnih central v podporo referendumu

Poslanci so se danes seznanil z zahtevo opozicijskih Levice, LMŠ, SD in SAB, naj se pred dokončnim glasovanjem glede zakona o nacionalnem demografskem skladu povpraša volivce na posvetovalnem referendumu.

V času razprave o posvetovalnem referendumu pa je dopoldne šest sindikalnih central pred stavbo državnega zbora pripravilo manifestacijo, na kateri so izrazili podporo izvedbi posvetovalnega referenduma o nacionalnem demografskem skladu.

DZ bo danes odločal o predlogu opozicijskih Levice, LMŠ, SD in SAB za razpis posvetovalnega referenduma.

Sindikaliste, med katerimi so bili predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik Pergama Jakob Počivavšek. predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc, je pred parlamentom pozdravil koordinator Levice Luka Mesec.

Mesec, ki je nastopil tudi za govornico državnega zbora kot predstavnik predlagateljev, je med drugim dejal, “da v državnem zboru poteka razprava o posvetovalnem referendumu glede vladnega zakona o demografskem skladu, ki ni zakon o demografskem skladu, ker bo njegov vpliv na pokojnine ničen. Ves denar, ki se sedaj steka v proračun, pa od tam v pokojninsko blagajno in za druge politike, bo samo skozi drug žep pritekel v državno blagajno. Je pa to sklad za politično kadrovanje po državnih podjetjih in to že vidimo, kako se dogaja,” je dejal Mesec in nadaljeval: “Dimitrij Rupel je postal predsednik javne agencije za knjigo, Anton Krkovič se na GEN-I-ju ukvarja z, ne boste verjeli, promocijo sonca in energije, direktor pošte je postal dvakratni neuspešni kandidat SDS-a za župana Poljčan, to je kraj, ki ima manj prebivalcev kot ima Pošta Slovenije zaposlenih, in tako naprej. In kar želijo s tem zakonom zares narediti, je odpreti si vrata za neomejeno kadrovanje po državnih podjetjih, dokler so še na oblasti. Zato je treba ta zakon zavrniti oziroma če ga ne moremo zavrnit, iti z njim na referendum. Mi danes predlagamo posvetovalni referendum, koalicija ga zavrača, sindikati tukaj napovedujejo, da referendum bo. Če ne posvetovalni, bo pa naknadni zavrnitveni referendum po tem, ko ta zakon sprejmejo. In seveda jaz sem prišel kot predlagatelj posvetovalnega referenduma sindikalni protest podpreti, ker bomo podprli tudi njihovo zahtevo za referendum in bomo pomagali zbrati 40.000 podpisov, da se ta sovražni prevzem državnega premoženja ne zgodi,” je prepričan Mesec.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa meni, da imajo poslanke in poslanci – če resno vzamejo to, da izražajo ljudsko voljo in se ne naslanjajo na strankarsko disciplino – sedaj priložnost, da izglasujejo posvetovalni referendum in dajo priložnost ljudstvu, da pove, kaj si o tem zakonu misli.

To bi bilo po njegovem mnenju najbolj koristno ravnanje poslank in poslancev, “še posebej v trenutku, ko je parlament v resnici blokiran in je vprašanje, ali dejansko odraža, kar meni večina ljudstva”.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je v izjavi dejala, da so se zbrali v podporo glasovanju za predhodni posvetovalni referendum. To bo po njenih besedah hkrati lahko tudi znak, da vlada s socialnim dialogom meni resno. Kot je spomnila, so se sindikalne centrale umaknile iz socialnega dialoga ravno zaradi tako pomembnih zakonov, kot je zakon o nacionalnem demografskem skladu.

“In glede na to, da referendum v primeru sprejetja zakona v vsakem primeru bo, če ne predhodni, pa naknadni, ki ga bomo organizirale sindikalne centrale, je zdajle še točka, ko lahko tega naknadnega, vključno s stroški, preprečimo,” je še dejala Jerkičeva.

DZ namreč danes obravnava predlog opozicijskih Levice, LMŠ, SD in SAB, naj DZ za vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu razpiše posvetovalni referendum.

https://twitter.com/StrankaLMS/status/1399737020914802693

Predlog, ki določa, da bi nacionalni demografski sklad nastal s preoblikovanjem Slovenskega državnega holdinga in prevzel upravljanje skoraj vse državne naložbe, po mnenju opozicije ne rešuje financiranja pokojnin, pač pa omogoča neomejeno moč kadrovanja v državnih podjetjih.

COMMENTS

Wordpress (0)