Evropski zeleni teden na temo ničelnega onesnaževanja – TOPNEWS.si

Evropski zeleni teden na temo ničelnega onesnaževanja

Evropski zeleni teden na temo ničelnega onesnaževanja

Evropski zeleni teden, ki bo letos potekal od 31. maja do 4. junija, bo posvečen prizadevanjem EU za ničelno onesnaževanje.

Največji evropski letni okoljski dogodek se bo začel z otvoritvenim dogodkom v Lahtiju (Finska), ki je zelena prestolnica Evrope 2021. Otvoritvena slovesnost evropskega zelenega tedna bo posvečena doprinosu ljubiteljske znanosti k prihodnosti brez onesnaževanja.

Nato bodo lahko državljani iz vse EU na spletni konferenci in več kot 600 partnerskih dogodkih, tudi v Sloveniji, razpravljali o različnih vidikih ničelnega onesnaževanja.

Zeleni teden bo tako priložnost za sodelovanje z vsemi zainteresiranimi stranmi in državljani o tem, kako se lahko skupaj prizadeva za uresničitev prizadevanj za ničelno onesnaževanje in okolje brez strupov, so zapisali pri Evropski komisiji.

»Onesnaževanje okolja negativno vpliva na naše zdravje, še zlasti zdravje najbolj ranljivih skupin. Prav tako je eden največjih povzročiteljev izgube biotske raznovrstnosti. Tej temi so ljudje zelo predani, kar se odraža v izjemnem številu dogodkov, ki bodo potekali po vsej Evropi,« je izpostavil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Kot so opozorili, je onesnaženje največji okoljski vzrok za številne bolezni ter eden od glavnih vzrokov za izgubo biotske raznovrstnosti.

Evropska komisija je nedavno sprejela akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal, ki je ključni rezultat evropskega zelenega dogovora.

 

COMMENTS

Wordpress (0)