(V ŽIVO) Policija zagradila parlament in zaprla polovico Trga republike – “Če vam naša ustavna ureditev ni všeč, lahko mirno odidete v vam ljubo Venezuelo,” pa je protestnikom sporočil premier Janez Janša – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Policija zagradila parlament in zaprla polovico Trga republike – “Če vam naša ustavna ureditev ni všeč, lahko mirno odidete v vam ljubo Venezuelo,” pa je protestnikom sporočil premier Janez Janša

(V ŽIVO) Policija zagradila parlament in zaprla polovico Trga republike – “Če vam naša ustavna ureditev ni všeč, lahko mirno odidete v vam ljubo Venezuelo,” pa je protestnikom sporočil premier Janez Janša

Polovica Trga republike pred DZ, kjer poteka izredna seja, je zagrajena. Protestniki se bodo na Prešernovem trgu zbrali predvidoma ob 18 uri. Protesti pa se bodo nadaljevali na Trgu republike.

Petkovim kolesarskim protestnikom se bodo na ljubljanskih ulicah pridružili predstavniki sindikatov, študenti, upokojenci, okoljske organizacije, akademiki, glasbeniki, umetniki.

Protivladni protest, kjer bodo protestniki zahtevali izredne volitve, se začenja ob 18. uri na Prešernovem trgu. Pred današnjimi protesti je skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) v zvezi s protesti opravlja obisk na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) in Generalni policijski upravi (GPU).

Predsednik Knovsa Matjaž Nemec je o obisku na Sovi dejal, da: “želeli smo se prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s svojimi pristojnostmi.”

Olja na ogenj precej naelektrenemu vzdušju pa je prilil še tvit predsednika vlade Janeza Janše, ki je protestnike podučil, da se vlade menjujejo na volitvah in ne na ulici.

“Podpora ljudstva se izmeri na volitvah, mandate določa ustava. Hvala za vašo ulično ‘demokracijo’ in jogurtno revolucijo, mi bomo branili parlamentarno demokracijo. Če vam naša ustavna ureditev ni všeč, lahko mirno odidete v vam ljubo Venezuelo,” pa je spletnemu uporabniku sporočil premier Janez Janša.

“Nagovorili nas bodo predstavnice in predstavniki različnih sfer, s protestniško glasbo pa bodo glas upora okrepili različni izvajalci. Današnji protesti bodo nenasilni, dostojanstveni in odločni. Opazovali jih bodo tako nacionalni kot mednarodni opazovalci, ki delujejo na področju demokracije, varstva človekovih pravic in zagotavljanja pravice do mirnega zborovanja,” pa sporočajo iz Protestne ljudske skupščine.

V Ljubljani je danes že dopoldne bilo zaznati povečano prisotnost policije, zavijanje siren policijskih avtomobilov in preletavanje helikopterjev.  Proteste na Topnews.si in Top TV spremljamo v živo. Dogajanje si lahko ogledate tudi preko You Tube  kanala Top TV Slovenija.

COMMENTS

Wordpress (0)