Zakaj je novinar Roman Protaševič trn v peti Aleksandra Lukašenka, da je slednji celo angažiral agente KGB-ja in ukazal z vojaškim migom prizemljiti potniško letalo – TOPNEWS.si

Zakaj je novinar Roman Protaševič trn v peti Aleksandra Lukašenka, da je slednji celo angažiral agente KGB-ja in ukazal z vojaškim migom prizemljiti potniško letalo

Zakaj je novinar Roman Protaševič trn v peti Aleksandra Lukašenka, da je slednji celo angažiral agente KGB-ja in ukazal z vojaškim migom prizemljiti potniško letalo

Roman Protaševič je vedel, da je nekaj narobe, ko se je letalo “Ryanair”, s katerim je letel iz Aten v Vilno, obrnilo proti Minsku.

“Ne delajte tega, ubili me bodo. Sem begunec,” je dejal stevardom na letalu, ki ga je v nedeljo pospremilo lovsko letalo do letališča v beloruski prestolnici.

In imel je razlog za strah, piše “Politico”.

Roman Protaševič

Naslednji dan so Protaševiča prikazali na videoposnetku, kjer je priznal svojo vlogo v demonstracijah, češ da oblasti z njim dobro ravnajo in sodelujejo pri preiskavi “organiziranja množičnih izgredov v Minsku”. Video naj bi bil posnet pod prisilo.

Ko je letalo prisilno pristalo v Minsku, sta bila aretirana Protaševič in njegova punca Sofija Sapega, voditelji po vsem svetu pa so incident obsodili kot “ugrabitev letala”. “Ryanair” je sporočil, da gre za “dejanje zračnega piratstva”.

Ukrepi za prijetje Protaševiča so bili neverjetni, zato je Belorusija postala tarča besa Evropske unije in ZDA, “Politiko” pa navaja, da je za “zadnjega evropskega diktatorja”, kot pogosto imenujejo beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, grožnja, ki jo predstavljajo blogerji kot tudi novinarji, kot je Protaševič, prav tako neverjetna.

26-letni Protaševič je v skupini novinarjev, ki so podrobno poročali o nasilju, ki so ga izvajale varnostne sile, da bi pomagale Lukašenku obdržati oblast. Po dvomljivih predsedniških volitvah avgusta lani so pokrivali množične proteste v državi in ​​jih aktivno usklajevali.

Lani je bil Protaševič glavni urednik oddaje “Nexta Live”, kanala v aplikaciji “Telegram”, ki je v Belorusiji postala priljubljen način organiziranja protivladnih protestov. “Nexta Live”, ki ima trenutno 1,2 milijona naročnikov, je ustanovil beloruski opozicijski novinar Stepan Putilo, ki se podpisuje kot Svetlov.

“Pogosto smo edini vir informacij o dogajanju v državi,” je za “Politiko” dejal konec lanskega avgusta.

Nexta je dajala navodila o lokacijah, kjer naj se protestniki zberejo, in jih opozorila na delovanje varnostnih sil ter tako opoziciji, ki je večinoma brez vodstva, zagotovila ključna navodila, ker je večina opozicijskih oseb v zaporu ali v izgnanstvu.

Zaradi tega je vlada na blogerje gledala kot na ključno varnostno grožnjo. Lukašenko je kanale “Telegram” obsodil kot “lažne novice in ponarejanja”. Beloruski predsednik je v ponedeljek podpisal nov zakon o medijih in množičnih shodih, ki otežuje organizacijo demonstracij in razglaša z nezakonitim poročanje novinarjev o njih.

“Novinarji pri svojem delu ne morejo delovati kot organizatorji ali udeleženci množičnih dogodkov,” poroča tiskovna agencija Belta.

Oktobra je sodišče v Minsku na vladni seznam “ekstremističnih” informacijskih organizacij dodalo “Nexta Live” in celo njegov logotip, kar pomeni, da se prenos ali citiranje njegove vsebine v beloruskih medijih šteje za kaznivo dejanje. Mesec dni kasneje, kot opozarja “Politiko”, so beloruske oblasti Putilu in Protaševiču očitale spodbujanje množične vstaje, ki ji je sledilo “množično nasilje in oborožen odpor do oblasti” ter spodbujanje sovraštva v družbi.

Minsk je poljsko vlado pozval, naj novinarje, ki so zaprosili za azil, izroči “čim prej glede na posebno nevarnost za javnost zaradi njihovih kriminalnih dejavnosti”.

Varšava je slednje zavrnila.

Novinarji so novembra objavili kopijo dokumenta beloruske varnostne službe KGB, iz katerega je razvidno, da so na njihovem uradnem seznamu teroristov. V zadnjih mesecih je bil Protaševič v Litvi, kjer je na Telegramu vodil še en opozicijski kanal Belamova, ki ima trenutno 260.000 naročnikov.

Belorusko sodišče je aprila na seznam “ekstremističnih” medijev dodalo “Belamovo” zaradi “rednih pozivov k izgredom in uličnim protestom” za destabilizacijo države in spremembo ustavnega reda.

Tako je Protaševič na letu proti Vilni postal tarča Belorusije.

“Sporočilo o bombi, ki se je izkazalo za lažno, je bilo posebna operacija za prijem našega glavnega urednika. Lukašenkov osebni ukaz je oviral mednarodni let,” je po aretaciji sporočil kanal Belamova.

“Toda še naprej bomo delali kot običajno in to bomo počeli, dokler ne zmagamo. To je naše poslanstvo in dolžnosti – uresničevati resnico in se boriti proti zlu, ki v naši državi ustvarja absolutni teror,” je poudaril Belamova.

Generalni direktor irske nizkocenovne letalske družbe “Ryanair” Michael O’Leary je odločitev beloruskih oblasti označil za “ugrabitev, ki jo organizira država” in dejal, da verjame, da so bili na letališču agenti Odbora za državno varnost (KGB ). Dve minuti pred vstopom v litovski zračni prostor je MIG beloruskih zračnih sil prestregel letalo Ryanaira s 170 potniki in ga prisilil, da je pristalo v Minsku.

V zadnjih mesecih sta tako Litva kot Poljska sprejeli beloruske disidente, ki so bežali pred Lukašenkovim režimom. Svetlana Tihanovska, glavna Lukašenkova tekmica na spornih predsedniški volitvah, po katerih so se začeli protesti, živi v izgnanstvu v Vilni. Njen mož Sergej, priljubljeni bloger, je v zaporu v Belorusiji. Lani so ga aretirali, ko je dejal, da bo na volitvah izzval Lukašenka.

Protaševič je bil na počitnicah v Atenah, da bi spremljal obisk Tihanovske, preden se je teden dni za njo vrnil v Litvo.

Med zadnjimi po svobodi tiska

Po lestvici nevladne organizacije “Reporterji brez meja” je Belorusija po svobodi tiska na 158. mestu od 180 držav.

“Belorusija je najbolj nevarna država v Evropi za novinarje. “Kritiki in blogerji so bili izpostavljeni grožnjam in nasilju in so množično aretirani,” so sporočili iz organizacije.

COMMENTS

Wordpress (0)