(VIDEO) Ko Violeta Tomić predlaga Janezu Janši, naj v proceduro vloži zakon o lustraciji, Marko Bandeli pa obsodi komunizem, pa mora biti že res hudo – Violeta Tomić: “Dejstvo je, da smo mi za lustracijo absolutno in sedaj, ko ste na oblasti, jo predlagajte, da nihče, ki je bil kdaj v zvezi komunistov, ne more biti v nobeni vladi, v novi politiki in seveda ne v gospodarstvu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ko Violeta Tomić predlaga Janezu Janši, naj v proceduro vloži zakon o lustraciji, Marko Bandeli pa obsodi komunizem, pa mora biti že res hudo – Violeta Tomić: “Dejstvo je, da smo mi za lustracijo absolutno in sedaj, ko ste na oblasti, jo predlagajte, da nihče, ki je bil kdaj v zvezi komunistov, ne more biti v nobeni vladi, v novi politiki in seveda ne v gospodarstvu”

(VIDEO) Ko Violeta Tomić predlaga Janezu Janši, naj v proceduro vloži zakon o lustraciji, Marko Bandeli pa obsodi komunizem, pa mora biti že res hudo – Violeta Tomić: “Dejstvo je, da smo mi za lustracijo absolutno in sedaj, ko ste na oblasti, jo predlagajte, da nihče, ki je bil kdaj v zvezi komunistov, ne more biti v nobeni vladi, v novi politiki in seveda ne v gospodarstvu”

Rezultat glasovanja o ustavni obtožbi premierja Janeza Janše je bil  le  nekakšna generalka generalka za petkovo glasovanje o predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču. Poslanci so namreč  pozno zvečer z 42 glasovi za in 44 proti na izredni seji zavrnili predlog LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a za ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše. Pri glasovanju je bilo navzočih 87 poslancev. Za ustavno obtožbo je glasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin.

Poslanca DeSUS Franc Jurša in Ivan Hršak sta bila vzdržana. Da bi DZ Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Glede na to, da na glasovanju ni bilo Željka Ciglerja, poslanca Levice, bi opozicija teoretično lahko zbrala 43 glasov, kar pomeni, da bi ji teoretično zmanjkali vsaj še trije  glasovi, če bi hotela Janši izglasovati ustavno obtožbo.

Je pa bilo sinočnje glasovanje nekakšna generalka za petkovo glasovanje, ko je pri točki volitve in imenovanje predvideno tudi glasovanje o predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, če seveda koalicija te točke ne bo umaknila z dnevnega reda.

Zorčič je danes na vprašanje o svojem morebitnem umiku oziroma odstopu še pred glasovanjem o njegovi funkciji odgovoril z oceno, da se mora DZ prešteti, pa četudi z glasovanjem o funkciji predsednika DZ. Čeprav se sam s tem ne strinja, je spomnil na izjave v koaliciji, da je predsednik DZ vedno prihajal iz koalicijskih vrst. “Če bo v petek zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo,” je dodal.

Petkova seja bo namreč potekala pod vtisom napovedanih množičnih demonstracij, ki so jih tokrat podprli tudi sindikati, včeraj pa je podporo protestom izrekla tudi SD.

Protest se bo pričel na Prešernovem trgu ob 18. uri. Kasneje pa naj bi se dogajanje preselilo na Trg republike. Med osrednjimi govorci bodo predstavniki Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Eden izmed govorcev bo tudi Štrukelj.

Se je pa v stenogram današnje seje prikradel rahel lapsus, saj je zapisano, da je Violeta Tomič predlagala, naj v parlamentu vlada predlaga zakon o  (i) lustraciji namesto o lustraciji.  Nasploh je bilo med razpravo, ki je trajala natanko devet ur, veliko govora o komunistih, lustraciji in še o čem.

Violeta Tomić: “Sedaj poslušamo o lustracijah, socializmu in ne vem kaj in komunizmu. Eni jogurtov niso našli, če so jih iskali v trgovini s čevlji, ampak dejstvo je, da smo mi za lustracijo absolutno in sedaj, ko ste na oblasti, jo predlagajte, da nihče, ki je bil kdaj v zvezi komunistov, ne more biti v nobeni vladi, v novi politiki in seveda ne v gospodarstvu, kajti naj vas spomnim, da je samo vaš predsednik večni predsednik in žal trenutni predsednik vlade edini, ki je šolan v Kumrovcu, kar se zelo pozna, kajti spreten je politik.”

Nasploh je, bolj kot vsebina ustavne obtožbe, predlagatelje zaposloval Janez Janša in njegov stil vladanja. Jani Möderndorfer pa se je lotil karakterja Janeza Janše.

Jani Möderndorfer: “Oprostite, predsednik vlade, po vaše Janez Janša, vsi dobro vedo, ki ga poznajo, da se najboljše znajde v krizi in on si ne želi, da kriza mine, ker se tam počuti kot riba v vodi. Ko bo enkrat krize konec bo ta riba na suhem. In ne bo več mogla plavati. In zato seveda je to oseba, ki enostavno nima interesa, da se kriza konča. Ker če bi se jo bo metno naredil. Naredil je semafor, pod 300 je brez omejitev. Sedaj že vidite, danes bomo vsi presenečeni, spet bodo novi predlogi, mogoče na 150, izmišljujem si, ker ne vem, ker nima teh informacij, ali pa pod 200, pa kaj bo pod 150, samo da se bo agonija povlekla naprej, ker ne zna brez tega živeti, ker mu to ustreza. Ampak tak človek je nevaren za to družbo. Nevaren, ker omejuje svoboščine, ker omejuje človekove pravice in kar je najbolj pomembno, smeši tudi to državo z nemogočim kršenjem Ustave in zakonodaje.
Spoštovani kolegice in kolegi! Seveda nekateri na koncu samo seštevajo glasove in računajo na to ali bo ta ustavna obtožba uspela ali ne. Dejstvo pa je, da predsednik vlade nima poguma se ubraniti pod temi obtožbami. In najbolj nevarno je, veste, najbolj nevarno, ko človek, ki dela nekaj narobe, protizakonito na koncu celo verjame, da je to v resnici zakonito. Takemu človeku je najtežje to seveda predstaviti, da je to problem. In to on počne konstantno. In nobena stvar pri njem ni slučaj. Nobena. Vse je zelo načrtno, premišljeno in naklepno.
Danes ste nekateri citrali pisma ljudi, seveda ste prebrali samo tiste, ki vam ustrezajo oziroma pisma ali sporočila, karkoli pač že dobivate. Jaz bi jih lahko tudi prečital. Lahko bi prečital gnev ljudi in čakajo, da bo konec enkrat te zgodbe. In verjemite mi, kot sem že enkrat danes povedal, vsake zgodbe je enkrat konec. Tudi te bo. Bojim pa se, da bo škoda takrat prevelika.
Poslanec SAB Marko Bandelli pa je v svoji razpravi problematiziral zapis v kongresni resoluciji  o obnovitvi državljanske vojne. “Mislim, da je ena od najbolj zaskrbljujočih izjav, ki so bile dane te dni, ta izjava o državljanski vojni” je  v svoji razpravi, ki jo objavljamo spodaj, dejal Bandelli . “Tako kakor tudi jaz obsojam komunizem, in vam povem pošteno, brez kakršnegakoli problema, ampak obsojam tudi take zadeve”.
Marko Bandelli:”..Zdaj smo tukaj v bistvu tu je neka ustavna obtožba, obtožnica, človek si ne more niti predstavljati kako se lahko to dogaja in se zgraža koalicija zakaj to mi delamo. Vas bom samo spomnil, da se poslužujemo praktično vseh sredstev takih, ki so legitimni in na čisto legitimen način, da naredijo red tukaj in to kar je pravil tudi vaš zdaj minister Šircelj, če se spomnite njegovih besed »opozicija dela zato, da ruši Vlado« to je bilo na hiringu, njegove besede. Tako da nič se zgražati za to kar mi tukaj upamo, da bomo počasi tudi uspeli ali pa tudi ne, nima pomena. Danes po 301-ih letih se verjetno prijemamo za glavo in se sprašujemo, če ta druga generacija od osamosvojiteljev si zasluži to maltretiranje, ker to kar se dogaja zdaj je čisto maltretiranje. To je rezultat te škodljive Vlade, to je čisto jasno, norosti in vaše ideološke konstantne arogance, ki poslušamo to praktično vsakodnevno. In ta razdor, ki ga čutimo med ljudmi, ta ni nikoli bil v 30-ih letih, nikoli v 30-ih letih ni bilo toliko razdora kot ga čutimo med ljudmi danes. Pa vi poslušajte vaših 15 % volivcev, kar jih je, in si mislite, da je to vse prav, ampak ostalih 85 % niso na vaši strani. Tako, da boste vedeli kar se tega tiče. Zdaj samo še manjka, da vaš predsednik vlade celo vabi v državljansko vojno, to je bil prav top njegovega intelekta. Zdaj, spoštovani kolegi in spoštovani gledalci predvsem, ker oni vidijo in gledajo kaj se dogaja tukaj in kakšni so argumenti za in kakšni so argumenti proti, saj je normalno, da vi branite vašega predsednika z lažmi, ogromno laži, ogromno neresnic kar je, pa nekdo drugi reče naj se pogleda v ogledalo, naj se pogleda sama v ogledalo kje je bila prej in kam je prišla zdaj in požrla vse obljube njihovim volivcem, ampak to ni moj problem, bodo že volivci govorili o tem. Zdaj se jaz sprašujem, če si mi vse to zaslužimo. To smo predlagali to sovraštvo v enem dobrem letu Vlade Janeza Janše, v enem dobrem letu. Zdaj, to je to kar smo si mi želeli ali kaj? Vemo tudi krivce, veste, saj imamo tudi krivce zakaj se to dogaja. Prav zaradi tega mislim, da imamo točno, ne krivca, pardon kolega, krivce sem rekel, ki so tisti, ki jim imamo, po imenu točno poznamo kdo so, ki so tisti, ki praktično nam ne dovolijo, da bi poslali domov vsak skupaj in vso to garnituro, to se pravi točno vemo tudi zakaj se držijo stolčkov in zakaj hočejo biti še vedno na tistem mestu.
….Mislim, da je ena od najbolj zaskrbljujočih izjav, ki so bile dane te dni, ta izjava o državljanski vojni. Tu pa je še ena reč. Če sem Ferjana prej dobro poslušal, se v svoji razpravi distancira in obžaluje neko gesto. Ta gesta, njegova gesta, mislim, ta gesta, ki smo jo videli, ker verjetno bo tudi on v podmladku, ker se mu tako »dopade« kazati to, pa bom pokazal jaz to zadevo tukajle. Vidite, tole zadevo bom pokazal. Tu vidite točno, za kaj gre. To je bilo objavljeno, to ste objavili vi, vi ste objavili to. Ja, to je pozdrav fotografu, kajne! / smeh/ To je pozdrav fotografu, to je pozdrav fotografu, to vidimo, kajne. / oglašanje iz dvorane/ Ej, no, čakaj malo, saj nisem jaz tega objavil, to ste vi objavili, vaš podmladek je objavil. No, jaz samo pokažem, za kaj gre. Upam, da se distancirate od tega, ker to je pa res sramota. To se ne sme dogajati, to je res sramota. Tako kakor tudi jaz obsojam komunizem, in vam povem pošteno, brez kakršnegakoli problema, ampak obsojam tudi take zadeve

ki je vedno več, vedno več jih je. Upam, da niste tam, no, in da vaš podmladek, da je bolj pameten, kakor je to, kar delate v javnosti, s tem.
Nacistični saluto, kajne. Zdaj, ne vem, tudi minister Tonin zdaj nekako novači vse ljudi, nove, vojska, da zastonj pridejo noter, se počasi urit in vse kar je in pa, predsednik govori o državljanski vojni. Ne vem, jaz dam samo v razmislek, nekaj se tukaj dogaja. Damo pomislit ljudem, ljudje naj pomislijo, če je to, to, kajne? Ali je slabše tisto, kar delajo pošteni protestniki zunaj, ki niso nikoli naredili nobenega »razdora« ali kar je treba? Kolesarijo, kaj pa je tu slabega, če so kolesarili in so izrazili svoje nestrinjanje s tem? Kaj je bilo to slabega? Ker potem pošiljate vaše ekipe noter v notranjost, da delajo razdor in kar je treba, saj to bo, se bo tudi zgodilo, saj to smo prepričani, kajne. Da ne govorimo o ideoloških drugih zadev, karantanskega vašega panterja, kakor simbola… Mislim, to so take reči, ki res, dobesedno no človeka strese.

Veste, kaj bom povedal jaz vam, spoštovana koalicija tukaj, jaz sem zelo razočaran nad delovanjem, vašim, strokovnim delovanjem, kot Vlade. Jaz sem pričakoval ene konkretne reforme, jaz sem pričakoval, potihoma, konkretne reforme, strategije zagona gospodarstva, eno niste dali, eno niste dali gor, vi ste samo s tem, da je lahko Fiskalni svet, vam je dal milijarde, na razpolago, ste porazdelili in dajali to odpustke in zaradi glasov, nič drugega, naj bo to jasno. Sprostitev trga dela. Kje je, je kakšen zakon, konkretno? Debirokratizacija, ste spravili noter milijon stvari, od katerih sam potrjujem, 50 procentov se strinjam z njimi, ostalih 50 procentov so absurdi noter in to bo treba pregledat in kar je treba. Ampak ta finta je vedno spravit vse skupaj, v eno, tako kot je prej rekel kolega, »spodtaknjenci«, kajne. Ampak, glavno je, kar se tiče razvoja in strategije za gospodarstvo, oprostite, niste dali na mizo popolnoma nič, nič, zaenkrat. Upam, da bo, čakam, / znak za konec razprave/ bomo tudi potrdili, če bo treba.

Zato, če bi zaključil s to zadevo, ne gre za kršitev Ustave tukaj, gre za zdravo pamet – za zdravo pamet gre -, ki verjetno je ni in ne gre za kršitev zakonov, kakor je pisalo tukaj, gre za racionalno in uravnovešeno odločitev do državljanov, da greste domov, po domače povedano, to bi želeli mi, vi, Janez Janša in vaša Vlada. Nehajte, po domače povedano, maltretirati Slovenijo in slovenski narod. To je / znak za konec razprave/ motiv vsega.
Spoštovani kolega, povedal sem vam samo dejstva in to je politika nas, socialnih liberalcev.
Hvala.”

COMMENTS

Wordpress (0)