(V ŽIVO) Kozlovičeva odstopila, Počivalšek podprl Janšo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Kozlovičeva odstopila, Počivalšek podprl Janšo

(V ŽIVO) Kozlovičeva odstopila, Počivalšek podprl Janšo

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se je odločila za odstop. Odstopna izjava je že na poti k predsedniku vlade Janezu Janši. Razlog je zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada je namreč pričakovano sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, ki pa je po oceni Kozlovičeve strokovno neutemeljen. “Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU,” je ministrica zapisala v odzivu.

“Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije,” je še navedla.

Dodala je tudi, da “spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala”.

Odstop je že komentiral predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je na Facebooku zapisal: “Pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev gre za preveč pomembno zadevo, zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. Za mnoge strokovnjake je postopkovno sporen tudi kompromisni predlog, ki ga je podal komisar Didier Reynders, saj bi s tem Vlada Republike Slovenije presegla svoja zakonska pooblastila.

Zato smo sprejeli ODLOČITEV, da se postopek izbire ponovi, nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo.

Ugotavljanje, ali sta bili predlagani imeni izbrani v skladu z zakonom, je sicer potekalo pod izjemnim medijskim pritiskom. Že mesece pred rokom, ki je bil določen za pošiljanje predloga Evropskemu javnemu tožilstvu, so se k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni. In to navkljub dejstvu, da Slovenija ni edina država, ki svojega predloga še ni podala, a se drugih pri tem ni omenjalo.

To je nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale.

Vlada ima vso pristojnost, da postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev izpelje tako, da se izognemo vsakemu dvomu v njegovo korektnost in da se ponovljen postopek izpelje transparentno, ” je na Facebooku zapisal predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek.  Sodeč po zapisu na Facebooku se ni postavil na stran ministrice Kozlovičeve, ampak na stran predsednika vlade Janeza Janše.

Premier Janez Janša je na Twitterju v odzivu na odstop ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič zapisal, da je predsednika SMC Zdravka Počivalška že zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Ob tem pa je zapisal, da je “čas, ko je na sodišču padel še zadnji, 24. tožilski konstrukt proti Francu Kanglerju, zelo primeren za odstop ministrice za pravosodje”. “Žal je bilo v zadnjem letu premalo narejeno, da se take zlorabe tožilstva in drastična kršenja človekovih pravic ne bi več ponavljala.”

Nekdanji mariborski župan, danes pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Kangler je namreč prek Twitterja pred dnevi sporočil, da je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva v zadevi Lutkovno gledališče in da bo “zaključena zadnja, 24. ovadba”. Kangler je danes odstop ministrice komentiral kratko z besedico: “Končno”.

V opoziciji so takšno končnico na vladi pričakovali. V odstopu Kozlovičeve pa vidijo predvsem potrditev upravičenosti vložitve predloga za ustavno obtožbo, saj so se po njihovi oceni razlogi za ustavno obtožbo z odstopom Kozlovičeve potrdili. V opoziciji opozarjajo, da utegneta vlada in koalicija imeti velike probleme pri imenovanju novega pravosodnega ministra ali ministrice, njegovo imenovanje sicer državni zbor potrjuje z navadno večino. Prvi test bo že jutri, ko je pri točki volitve in imenovanja na dnevnem redu v državnem predvidena tudi razrešitev predsednika parlamenta Igorja Zorčiča in imenovanje novega predsednika državnega zbora.

Odzive političnih strank bomo spremljali v nadaljevanju:

COMMENTS

Wordpress (0)