Kakšno je pravo ozadje odstopa Lilijane Kozlovič in v katerih konkretnih primerih sta se že izbrana tožilca “zamerila” Janezu Janši – TOPNEWS.si

Kakšno je pravo ozadje odstopa Lilijane Kozlovič in v katerih konkretnih primerih sta se že izbrana tožilca “zamerila” Janezu Janši

Kakšno je pravo ozadje odstopa Lilijane Kozlovič in v katerih konkretnih primerih sta se že izbrana tožilca “zamerila” Janezu Janši

“Očitno pomanjkanje lojalnega sodelovanja slovenskih oblasti z EPPO resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje upravljanja in nadzornih sistemov za sklade EU v Sloveniji”. Tako je danes na odločitev vlade o razveljavitvi postopka imenovanja dveh delegiranih tožilcev odzvala glavna evropska tožilka Laura Codruta Kövesi. Kövesijeva obžaluje, da bodo v torek na njenem tožilstvu z delom pričeli brez Slovenije, kar po njeno pomeni predvsem znižanje zaščite finančnih interesov Evropske unije v Sloveniji.

“EPPO je bilo ustanovljeno za zvišanje stopnje zaščite finančnih interesov Evropske unije. Nismo ustanovljeni tako, da bi lahko kdor koli spravljal primere v predal. EPPO lahko začne delovati brez slovenskih evropskih tožilcev, vendar to pomeni, da se bo raven zaščite finančnih interesov EU v Sloveniji znižala,” je dogajanje komentiralo Evropsko javno tožilstvo.

Na stališče glavne evropska tožilka se je z tvitom odzval predsednik vlade Janez Janša: “No, potemtakem tega nadzora na Švedskem in Danskem sploh ni? Obe in še tri druge države v tem instrumentu sploh ne sodelujejo. Evropsko tožilstvo je prostovoljni dogovor 22 držav. Vsaka država se iz njega lahko tudi umakne. Še nekaj podobnih političnih izjav pa bo 6/27,” je zapisal Janša.

Ker je Janša  v tvitu komentiral novico STA-ja so se predsedniku vlade takole zahvalili, ker še vedno bere javni servis.

“Politično izločanje in nastavljanje tožilcev je napad na pravno državo ob njeni 30 letnici in slaba popotnica pred predsedovanjem Svetu EU”, meni predsednik državnega zbora in nekdanji strankarski kolega Kozlovičeve Igor Zorčič. “Pravi nekdo, ki je pred meseci name pritiskal, naj jo zamenjam,” se je predsednik SMC Zdravko Počivalšek odzval na kritike Igorja Zorčiča, ki je Počivalška napadel zaradi njegovega odziva po odstopu ministrice Kozlovičeve.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1397965275690156034

»Res je, da je v sistem evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije. Današnji sprejeti sklep Vlade Republike Slovenije o neseznanitvi evropskih delegiranih tožilcev je strokovno neutemeljen. Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani Ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in Uredbo Sveta (EU) 2017/1939 (Uredba EJT). Spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala,” je svojo določitev pojasnila ministrica Kozlovičeva.

Predsednica SD Tanja Fajon je v izjavi za medije po odstopu Kozlovičeve ocenila, da je bil predlog ustavne obtožbe očitno resen. “Gre za zelo resen poseg v pravosodje, pravno državo, neodvisno tožilstvo. Vlada gre z današnjo odločitvijo v nasprotje z ustavo,” meni Fajonova. Na družbenem omrežju pa je zapisala še: “Hišica iz kart se počasi ruši. Kozlovičeva je vendarle storila to, kar bi že davno morala Kustečeva in ostali ministri te nesposobne in neodgovorne vlade. Čas je, da odidejo vsi, čas je za nove volitve.” Za opozicijo je odstop ministrice dokaz, da so bili očitki v predlogu ustavne obtožbe o imenovanju tožilcev upravičeni. “To je še en korak k temu, da se pravna država pri nas ruši. Niti sam predsednik vlade ne spoštuje zakonov,” je dejala poslanka Tina Heferle

“Odstop ministrice za pravosodje potrjuje, kar smo navajali v ustavni obtožbi. Torej, poslanke in poslanci, ki so UO zavrnili, nosijo največjo odgovornost za nezakonita ravnanja. Ministrici ne moremo ravno čestitati za pokončno držo, ker je prepozno. Bo pa vsaj ohranila obraz,” je zapisal Marjan Šarec. Še posebej ostri do do predsednika vlade  so bili v LMŠ-ju.

“Očitno je, da izbrana kandidata, ki izpolnjujeta vse pogoje, vladi nista všeč, na ta način pa skuša vlada doseči, da bi bili izbrani neki drugi, njim bolj všečni kandidati,” pa je za medije izjavila predsednica društva državnih tožilcev Mirjam Kline. “Ocenjujem, da ni nobenega razumnega sploh pa ne nobenega pravno podkrepljenega razloga za takšno odločitev.” Rajko Pirnat s pravne fakultete pa pravi, da pogreša kakršno koli vsebinsko obrazložitev v tem sklepu. “Dokler ne pojasnijo, so v zraku zagotovo očitki, da predlagana kandidata pravzaprav nista všeč predsedniku vlade. Če je res tako, potem je to zloraba oblasti, in to je nekaj, kar je ustavnopravno nesprejemljivo”. “Začudena in presenečena sem nad tem, da si zaradi maščevalnosti ali nekega osebnega nestrinjanja delamo takšno sramoto v Evropi,” pa je je odločitev vlade o ponovitvi razpisa komentirala nekdanja pravosodna ministrica  Andreja Katič.

Kljub različnim  razlagam in odzivom na odstop Kozlovičeve in predvsem na odločitev vlade, da razveljavi dosedanji postopka izbire dveh evropskih delegiranih tožilcev in ponovi razpis, pa je bilo malo govora o tem, na kateri točki  sta se že izbrana tožilca zamerila Janezu Janši. Še najbolj natančno “kronologijo  konflikta” je včeraj v razpravi o ustavni obtožbi predsednika vlade ponudil Jani Möderndorfer v delu nastopa , ki ga objavljamo spodaj:

“Govorimo o tem, ko se Vlada noče seznaniti z delegiranimi tožilci. S tožilci je hudič, ker tožilci, ima on največ izkušenj. Zakaj prav ta dva delegirana tožilca ne smeta priti, so stvari več ali manj jasne. Pa dajmo povedati na glas zakaj ne. eden od tožilcev kandidatov je seveda januarja 2017, ProPlus, je sodeloval v tem postopku kjer je Pro plus izklopil prizemno oddajanje, kar pomeni konec brezplačnega gledanja POP TV in Kanala A, hkrati pa kabelskim in na IP operaterjem začnejo zaračunavati. Operaterji so to seveda zaračunali gledalcem oziroma gospodinjstvom, podobno pa je nekoliko pozneje ravnal tudi Telekom s Planetom TV. Agencija za varstvo konkurence je proti ProPlusu najprej februarja 2017 uvedla postopek ugotavljanja kršitve 9. člena Zakona o preprečevanju in omejevanju konkurence, nato pa marca 2017 odložila kazensko ovadbo, kar pomeni, da se je odločila za kazenski postopek 225. člena Kazenskega zakonika. Kaznivo dejanje protipravnega omejevanja konkurence aprila 2020 pa je AVK sprejela sklep specializiranega državnega tožilstva, ki je kazensko ovadbo AVK zavrglo, češ da ni podan sum neznanega kaznivega dejanja. Imena tožilca na Specializiranem državnem tožilstvu niso razkrili, ker ga niso dolžni. Neuradno pa se ve kdo je to bil. Naj bi bil Matej Oštir. In seveda, povezave so več ali manj jasne. Tanja Frankeler pa naj bi sodelovala pri pripravi tožbe proti Janši in sicer po Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Namreč hudič je, kdor se zameri ali pride v kontakt, tudi če je kaznivo dejanje, tudi če je kaznivo dejanje in pride v stik z aktualnim predsednikom Vlade, je zaznamovan do smrti, ker dokler bo on imel možnost in moč, da na to vpliva, bo naredil vse, da ga odstrani. Onemogoči. In to je ta beseda o kateri sem govoril na začetku, da je navaden avtokrat. Če ni po njegovo, potem ni nič.

To je znani rek, ki ga seveda poznajo zelo dobri samo avtokrati. In ni odgovoril danes ni odgovoril niti vi niste odgovorili, ki ste njegovi advokati na naslednjo zadevo. Njegovo zavlačevanje s samo seznanitvijo Vlade za izbranima kandidatom za evropska delegirana tožilca, ustavitev imenovanja državnih tožilcev, pritiski na delo tožilcev in javno pozivanje k obravnavi protestnikov predstavljajo kršitve Ustave Slovenije, 2. člen, 39. člen in 135. člen. Niste odgovorili na to. Predsednik Vlade ja zamahnil z roko in rekel, da se on s tem ne bo ukvarjal, ker je to vse brez zveze, da on bo raje govoril o tem kako bo BDP narastel pa kako bomo vsi imeli ne vem kakšne dobre stvari v življenju in nam se bo vsem dogajalo in nas vsi v Evropi poznajo. Ja, ja nas poznajo samo ne po tem. Poznajo nas po nemogočih tvitih predsednika Vlade in poznajo nas po nemogočem zatiranju medijev in to tik pred vrati predsedovanja Evropske unije oziroma Evropskemu svetu, kjer bomo mi imeli eno svojevrstno zgodbo, kjer bomo razpravljali kako smo vsi enakopravni v tej Evropski uniji. Lepo vas prosim pa kdo nam še kaj verjame? Mi smo zadnji na agendi, nočejo omenjati Slovenije. Ni odgovoril. Tudi na naslednje zadeve. S tem, ko je Janez Janša na položaju predsednika Vlade preprečuje Vladi, da bi obravnavala, se seznanila s predlogoma za evropske delegiranega tožilca kljub temu, da je Ministrstvo za pravosodje že večkrat zahtevalo umestitev gradiva na sejo Vlado. Vi sami veste, da tisto smešno zgodbo, ki smo jo videli, da niti ministrica za pravosodje, da ji je zmanjkalo besed v eni od televizijskih oddaj na nacionalni televiziji. Saj nisem vedel kdo se mi bolj smili takrat. Več kot jasno je, da če je Ministrstvo za pravosodje pripravilo in pred tem seveda strokovno ocenil tožilski svet, da sta oba kandidata primerna oprostite kdo je Vlada, da lahko še reče, da pa, potem nista primerna. To, da se pa sedaj zgovarjamo, da postopek ni več pravilen oprostite v tem Državnem zboru je vladna služba in predstavniki Vlade so govorili, ko smo sprejemali zakon o teh tožilcih je bilo več kot jasno, da zaradi tega, ker se bo zakon spremenil je razpis veljaven sedaj pa kar na enkrat čez noč ni več veljaven in kot slišim seveda vsi vidimo, da bo danes seveda po vsej verjetnosti danes ali jutri Vlada sprejela odločitev, da temu ni več tako in da bo razveljavila razpis. Ali veste kaj to pomeni? To pomeni to, kar je danes več kot jasno povedal generalni tožilec. Če bo Vlada dejansko sprejela sklep, v katerem poročajo mediji in razveljavila celotni postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev bi to po mnenju generalnega državnega tožilca Drage Škete lahko predstavljajo arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva. Sedaj pa mi vi povejte kakšen dokaz še rabite? Kakšen dokaz? Ne vem kaj vam je treba narisati, napisati. Jaz razumem, da boste do konca pač ponavljali isto mantro saj to sprejmem, ampak veste ljudje, če se vi delate norca ljudje niso neumni in razumejo, da se dela nekdo tukaj zelo resno norca iz njih. Nekdo bi rad discipliniral tožilce za vsako ceno, za vsako ceno pa ni važno koliko to stane. Zakaj? Zato, ker nekdo zelo rad hodi po robu in včasih stopi tudi čez rob. Predsednik Vlade ne samo, da ne spoštuje niti tega Državnega zbora, da ne spoštuje niti tožilcev, da ne spoštuje medijev on ne spoštuje nikogar in s tem veste, ko ne spoštuje Državnega zbora in predstavnike ljudstva posredno ne spoštuje niti svojih lastnih ljudi, ljudi, ki bi jih moral slišati in bi jih moral po zakonu in ustavi ščititi, zagovarjat in skrbet tudi za njihovo zdravje. In tukaj imamo resen problem. Danes je nekdo govoril o medijski svobodi in tako naprej in da je Šarec priznal, da je treba ne vem komu, ne vem kakšen denar dajat. Doblekar je nekaj o tem govoril, še pred tem pa na začetku danes dopoldne tudi eden od poslancev na moji levi strani. Si nisem več niti zapisal, ker ponavljate eno in isto zgodbo”.

COMMENTS

Wordpress (0)