Janša podpira vstop Hrvaške v Schengen – TOPNEWS.si

Janša podpira vstop Hrvaške v Schengen

Janša podpira vstop Hrvaške v Schengen

Kot poroča hrvaška HINA, je slovenski premier Janez Janša danes podprl vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengensko območje, saj bi to povečalo varnost v Evropi.

“Podpiramo vstop Hrvaške v schengensko območje ter vstop Bolgarije in Romunije. Menimo, da gre za korake, ki krepijo varnost v Evropi,” je dejal Janša na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.

Janša, ki je na tiskovni konferenci sodeloval po videopovezavi iz Ljubljane, je pred tem voditeljem Evropskega parlamenta predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se začne 1. julija.

Plenković: Smo na pravi poti

Premier Andrej Plenković, ki se je pred kratkim udeležil vrha EU, je dejal, da pričakuje, da bi lahko bilo hrvaško članstvo v schengenskem območju na dnevnem redu med slovenskim predsedovanjem v drugi polovici letošnjega leta.

“Hrvaška je na dobri poti, da postane članica schengenskega območja leta 2022 in nato vstopi v evroobmočje. Mislim, da je to mogoče. Če pogledamo zelo dobre odnose, ki jih imamo zdaj s Slovenijo, bi bil odličen scenarij, da nekaj storimo, da se to zgodi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, “je dejal Plenković včeraj v Bruslju.

Danes je Janša podprl tudi širitev EU na Zahodni Balkan, pri čemer je opozoril, da bodo številne težave na tem območju, vključno z vprašanjem meje, avtomatsko odstranjene z dnevnega reda s članstvom teh držav v EU.

“Težave lahko rešimo tako, da postanejo meje manj pomembne”

“Širitev EU je v našem skupnem interesu, morala bi biti naš strateški odziv na številne izzive,” je dejal Janša in dodal, da so se v času, ko se je EU najprej ukvarjala s finančno, nato pa migrantsko krizo in zanemarjala širitev, nekateri drugi dejavniki začeli širiti svoj vpliv na zahodnem Balkanu.

“Ti tuji dejavniki nimajo enakih vrednot, kot jih imamo v Evropski uniji,” je dejal. Številni problemi in izzivi, vključno z vprašanjem meja na zahodnem Balkanu, bi postali manj pomembni, ko bi se te države pridružile EU.

“Če me vprašate, kako rešiti ta problem, je odgovor evropska perspektiva. Težave lahko rešimo tako, da postanejo meje manj pomembne. Slovenija je zdaj del Evropske unije in Schengna, kjer ni fizičnih meja,” Je rekel Janša. Napovedal je, da bo 6. oktobra v Sloveniji vrh EU z voditelji zahodnega Balkana.

Ko je govoril o drugih prednostnih nalogah slovenske vlade v času predsedovanja Svetu EU, je Janša poudaril spoštovanje pravne države in odpornost EU na krize. Poudaril je tudi pomen konference o prihodnosti EU, ki se bo končala prihodnje leto, ko bo predsedovala Francija.

COMMENTS

Wordpress (0)