Britanska vlada načrtuje omejiti uvrstitve podjetij na borzo iz razlogov nacionalne varnosti – TOPNEWS.si

Britanska vlada načrtuje omejiti uvrstitve podjetij na borzo iz razlogov nacionalne varnosti

Britanska vlada načrtuje omejiti uvrstitve podjetij na borzo iz razlogov nacionalne varnosti

Vlada Združenega kraljestva namerava razširiti svoja pooblastila za regulacijo londonske borze (LSE) in prepovedati uvrstitev podjetij, katerih dejavnosti bi lahko ogrozile nacionalno varnost, piše Financial Times (FT) s sklicevanjem na predstavnike ministrstva za finance.

Časnik navaja, da želi finančni minister Rishi Sunak za boj proti “umazanemu denarju” na britanskih finančnih trgih dobiti pooblastila, po katerih bi lahko zaradi varnostnih razlogov preprečil uvrstitev podjetij na borzo.

Trenutno odločitve o uvrstitvi na seznam sprejema posebna enota v okviru direktorata za finančne predpise in nadzor, ki je neodvisna od vlade. Po poročanju časnika bi moral britanski svet za nacionalno varnost, ki vključuje člane vlade in predstavnike varnostnih sil, razmisliti tudi o sprejemu številnih podjetij v LSE.

Nezadovoljstvo številnih poslancev

Financial Times meni, da je tak predlog britanske zakladnice rezultat nezadovoljstva številnih poslancev, da sedanja pravila dovoljujejo uvrstitev podjetij na londonsko borzo in celo tistih v lasti poslovnežev, ki so si nagrabili bogastvo v sumljivih poslih.

“Ugled Združenega kraljestva kot države s preglednim in jasnim trgom jo dela privlačno kot globalno finančno središče. To podobo načrtujemo okrepiti z razširitvijo pooblastil za blokiranje seznamov, če gre za grožnjo nacionalni varnosti,” je sporočilo ministrstvo za finance.

Časnik poudarja, da so britanske oblasti resnično zaskrbljene nad trenutnimi pravili LSE, potem ko se podjetje EN + ruskega podjetnika Olega Deripaske uvrstilo na borzo oktobra 2017.

Financial Times še navaja, da poslovna skupnost v Združenem kraljestvu opozarja, da bi prepoved uvrstitve podjetij na borzo lahko škodila podobi Združenega kraljestva kot privlačne poslovne destinacije.

COMMENTS

Wordpress (0)