(VIDEO) Več priprtih, eden poškodovan in streljanje pred Judovskim kulturnim centrom – Bilanca sinočnjega protesta, na katerem so bili videni tudi Anis Ličina, Ivan Gale in reper Zlatko, ki je policiste pozval, naj položijo ščite – TOPNEWS.si

(VIDEO) Več priprtih, eden poškodovan in streljanje pred Judovskim kulturnim centrom – Bilanca sinočnjega protesta, na katerem so bili videni tudi Anis Ličina, Ivan Gale in reper Zlatko, ki je policiste pozval, naj položijo ščite

(VIDEO) Več priprtih, eden poškodovan in streljanje pred Judovskim kulturnim centrom – Bilanca sinočnjega protesta, na katerem so bili videni tudi Anis Ličina, Ivan Gale in reper Zlatko, ki je policiste pozval, naj položijo ščite

 

 

Policisti so poskušali sinočnje proteste večkrat prekiniti, dogajanje na Trgu republike pa je prvič doseglo vrelišče, ko je policija odpeljala na identifikacijo dva palestinska protestnika. Med policisti in protestniki je prišlo tudi do izgredov in prerivanja, vendar se je situacija potem umirila. Sinočnji protest se je začel približno pol ure pred napovedanimi petkovimi protesti, ko so Trg republike zasedli člani gibanja za pravice Palestincev, ki so našli številne simpatizerje med nasprotniki vlade Janeza Janše.

Nekaj Palestincev v govorih na Trgu republike ni štedilo z napadi na Izrael, izraelsko intervencijo so označili za genocid in ocenili, da to ni samoobramba, temveč terorizem. Izpostavili so, da Palestinci niso od nikoder prišli, temveč so vedno bili tam. Vzklikali so gesla Svoboda Palestini in Palestina bo svobodna in proti Benjaminu Netanyahuju. Člani gibanja so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu.

Nato so se protestniki odpravili po ljubljanskih ulicah do Gregorčičeve ulice, kjer je sedež vlade, dostop do vlade je policija blokirala, kjer so postavili ultimat vladi in zahtevali njen odstop. “Čas se vam izteka 28.05.,”. so zapisali na velik transparent.

Če ta vlada v roku enega tedna ne pade, bo 28. maja potekala vseslovenska vstaja za predčasne volitve, so napovedali protestniki. Kot dodajajo, so se z istim ciljem namreč združile različne družbene sfere: petkovi kolesarji, večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska in kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine, glasbeniki in umetniki.

Čeprav je že kazalo, da so petkovi protesti končani, so se nato odpravili proti parlamentu in Trgu republike, kjer pa je policija v trenutku, ko je nastopil pesnik Bori A. Novak, poskušala protest razgnati oziroma je ponovno aretirala in odpeljala nekaj protestnikov.  Eden od starejših protestnikov je med prerivanjem padel na stopnicah Trga republike pred parlamentom, zato ga je kasneje odpeljal rešilni avtomobil.

Sledilo je več incidentov prerivanja in vpitja na policiste, ki so med parlamentom in Trgom republike naredili kordon, ki so ga varovale posebne enote ter službeni psi. To je tako razjezilo protestnike, da so se začeli fizično spopadati s policijo. Reper Zlatko, ki je bil sinoči ponovno na protestih, je takole nagovoril policijo: “Dragi gospodje policaji, vse sem vam do danes toleriral, ponavljam, vse sem vam do danes toleriral. Vedno sem govoril niso vsi isti, a danes to, kar sem tu videl na svoje oči, dve stare gospe ste porivali. Dve starejše mame, ki so delale, ko ste bili vi še v jajcih, v fotrovih jajcih.

Mama vas je rodila in vi dvigujte roko nad žensko. Sram naj vas bo. To je taktika Janeza Pozebe, to ni vaša taktika, in vprašajte vaše mame danes, ko pridete domov, ali bi bile ponosne, da dvigujete roke nad ženske. Sram vas bodi, tega vam ne oprostim, dokler ne odložite ščitov. Če se strinjate z mano in če hočete pomagati, pokažite malo tolerance do nas, lahko za trenutek odložite ščite. A spoštujete ženske v Sloveniji, odložite ščite in na ta način pokažite solidarnost. A imate solidarnost, a bo kdo odložil ščit. A imaš sestro, kako bi se ti počutil, če kdo dviguje roko nad njo. Kako naj te kliče na pomoč, če dviguješ danes roko nad njo. Dajte dol ščite, pokažite pravi obraz, pokažite, da je korona dodatek nula, ko pride do takih stvari.”

Menda naj bi na poziv Zlatka ščit odložil samo eden od robocopov, vendar so protestniki, med katerimi sta bila tudi Enes Ličina in Ivan Gale, zaploskali policistom.

Nekaj minut pred 21. uro je na Križevniški ulici v središču Ljubljane odjeknilo približno šest zaporednih strelov. Poke so med delom slišali tudi policisti, prav tako so jih je o tem obvestil občan. Strelca še niso izsledili, v dogodku po dosedaj znanih podatkih nihče ni bil poškodovan. Je pa na ulici zavladala panika, ljudje so bili prestrašeni. Streli so odjeknili v neposredni bližini Mini teatra in Judovskega kulturnega centra.

COMMENTS

Wordpress (0)