(VIDEO) Zakaj Janez Drnovšek globoko ni maral Milana Kučana? Odgovor najdete v knjigi Edvarda Ovna “Napetost med videzom in resnico”, kjer je naredil obračun s stranko LDS in Gregorjem Golobičem – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj Janez Drnovšek globoko ni maral Milana Kučana? Odgovor najdete v knjigi Edvarda Ovna “Napetost med videzom in resnico”, kjer je naredil obračun s stranko LDS in Gregorjem Golobičem

(VIDEO) Zakaj Janez Drnovšek globoko ni maral Milana Kučana? Odgovor najdete v knjigi Edvarda Ovna “Napetost med videzom in resnico”, kjer je naredil obračun s stranko LDS in Gregorjem Golobičem

Nekdanji poslanec, podpredsednik LDS in direktor Stanovanjskega sklada RS Edvard Oven je po oprostilni sodbi v primeru prodaje zemljišč za gradnjo stanovanj, kjer je bil obsojen na štiri leta in pol zapora, po sklepu višjega sodišča pa oproščen, je napisal avtobiografsko knjigo. “Dolga pot je bila do resnice, ampak z vztrajnostjo in strokovnostjo se da tudi na slovenskem sodišču zmagati.”

Oven je na novinarski konferenci v Ljubljani ob izidu knjige z naslovom “Napetost med videzom in resnico” sicer dejal, da namen knjige ni obračunavanje s komerkoli, ampak je knjiga avtobiografija – “dokument nekega časa”.

“Imam kar malo treme, ker zadnjič sem imel tiskovno konferenco v juniju 2004, ko sem zaključil 12 letno vodenje stanovanjskega sklada, potem pa praktično 17 let nobene konference. Če k tem 17-im letom dodam še obdobje od osamosvojitve naprej, ko sem bil poslanec prvega demokratičnega sklica slovenske skupščine oziroma današnjega parlamenta, potem mi verjetno verjamete, da je kar dosti razlogov in dosti vsebin, ki so prispevale k temu, da sem se odločil, da tudi napišem to knjigo.

Edvard oven v knjigi piše o svojem podjetniškem delu na področju vrednostnih papirjev, vstopu v slovensko politiko kjer je  opisana tudi odločitev Janeza Drnovška, da vstopi v LDS, ter kdaj in kako se je odločil, da kandidira za novega predsednika vlade. “Ta njegova odločitev je za 12 let spremenila potem slovenski politični zemljevid”.

Edvard Oven piše tudi o notranjih razhajanjih v LDS-u in medsebojnih obračunavanjih v tej stranki. Prav ti obračuni znotraj stranke so očitno zaznamovali vodenje Stanovanjskega sklada RS.

Ravno vodenje sklada vidi kot verjeten vzrok za obračun z njim, ki da se je začel po oddaji Tarča na TV Slovenija na temo stanovanj.

Kot je dejal, je delovanje sklada v času njegovega vodenja temeljilo na ugodnih stanovanjskih posojilih za mlade družine, varčevanju v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi, pridobivanju neprofitnih najemnih stanovanj in gradnji stanovanj za trg, pri čemer je bila cena 1300 evrov na kvadratni meter. Sklad je v letih 2011-2004 pridobil okoli 3000 stanovanj.

“Verjetno je bil to vzrok, da so se začeli obračuni z mano, kajti višje cene stanovanj zagotavljajo višje dobičke, in več je razdeljevanja teh dobičkov,” pravi Oven.

Oven je kritičen, da stanovanjski sklad ni več finančna institucija, ampak je graditelj najemnih stanovanj, in ne posega na trg tržnih stanovanj, ter se boji, da bo sklad počasi postal “gradbena čivava, cene tržnih stanovanj bodo pa seveda letele v nebo, in prepričan sem, da bi morala država intervenirati, kajti mlade družine si preprosto ne morejo privoščiti, po drugi strani najemnih stanovanj ni in bi država moral zagotoviti, da lahko pridejo tudi do nakupa stanovanj. Recimo, danes se mi zdi primerna cena 1800 evrov za kvadratni meter.

Oven v knjigi piše, kako se je Janez Drnovšek odločil, kdo bo njegov naslednik vlade in kdo bo njegov naslednik za predsednika stranke. Katera imena so bila v igri in kako se je potem odločil za Antona Ropa za predsednika vlade in predsednika stranke. “Pišem o njegovem dojemanju in odnosu do Milana Kučana. Za njega mi je dejal, da ima enodimenzionalno dušo. Potem skozi daljše pogovore, sem ugotovil, da je šel bolj v to, kakšne koalicije je kdo sposoben združevati. Drnovšku sem rekel, da tudi on nima kakšne večdimenzionalne.” Janez Drnovšek globoko ni maral Milana Kučana. Ne njegove osebnosti in ne njegovega karakterja, je v knjigi zapisal Edvard Oven. Stranka LDS je bila močna toliko, kolikor je bil močan Janez Drnovšek, in šibka toliko, kolikor je bil šibak Gregor Golobič.

Glede nekdanjega generalnega sekretarja Gregorja Golobiča je Edvard Oven dejal, da ga ni videl že nekaj let. “Mislim, da se mu pripisuje več pajčevine, kot je je sposoben proizvesti.”

Glede svojega ponovnega povratka v politiko pa je Oven dejal: “Ne, hvala, ne bi rad pisal še ene nove knjige”. Pravi, da od kar se je izvedelo za knjigo, je dobil vabilo z različnih strani.

“V slovensko politiko bi vstopil pod enim pogojem, če bi se Janez Drnovšek reinkarniral, bi bil z velikim veseljem spet njegov politični in življenjski sopotnik,” je zaključil Oven.

COMMENTS

Wordpress (0)