Ameriški državni sekretar Blinken potrdil: Nakup Grenlandije nas definitivno ne zanima več – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar Blinken potrdil: Nakup Grenlandije nas definitivno ne zanima več

Ameriški državni sekretar Blinken potrdil: Nakup Grenlandije nas definitivno ne zanima več

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je potrdil, da so se ZDA odpovedale zamisli o nakupu Grenlandije.

Po koncu štiridnevne turneje po Arktiki je Blinken obiskal dansko ozemlje in dejal, da na Grenlandijo ni prišel, ker želijo ZDA kupiti največji otok na svetu, ampak ker ZDA “globoko cenijo svoja partnerstva in jih želijo okrepiti. “

Na vprašanje novinarjev, ali so ZDA vsekakor izključile kakršno koli možnost nakupa Grenlandije, je Blinken z nasmehom dejal: “Lahko potrdim, da je to res.”

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je avgusta 2019 napovedal, da razmišlja o nakupu Grenlandije.

“Je last Danske. In mi smo dobri zavezniki Danske, varujemo jih, kot ščitimo tudi druge dele sveta. Ko se je pojavilo to vprašanje, sem rekel, da me zanima. Je strateško zanimivo in nas zanima. Toda to ni naša glavna prednostna naloga,” Je takrat dejal Trump.

Nakup bi bil po njegovih besedah ​​”največja pogodba v svetu nepremičnin doslej”.

Trumpov predlog je danska vlada zavrnila kot “absurdnega”, a je vseeno povzročil težave v odnosih med državama. ZDA so lani ponovno odprle konzulat v Nukuju in obljubile 12 milijonov dolarjev pomoči za civilne projekte.

Blinken ni veliko govoril o morebitnih novih projektih na otoku, čeprav je nova vlada Grenlandije pred tem omenila sporazum o prosti trgovini. “Želeli bi najti način za nadaljnjo krepitev trgovinskega partnerstva,” je na kratko dejal Blinken.

Novi grenlandski premier Mute Egede, ki je na oblast prišel aprila, je dejal, da je prepričan, da bo sledila nova doba v odnosih med državama. Levičarska vlada, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah, se je povezala z majhno stranko Nalerak, ki se zavzema za neodvisnost in za izboljšanje odnosov z ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)