Srečanje ameriškega in ruskega zunanjega ministra: Sodelovanje med državama je nujno in dobro za ves svet – TOPNEWS.si

Srečanje ameriškega in ruskega zunanjega ministra: Sodelovanje med državama je nujno in dobro za ves svet

Srečanje ameriškega in ruskega zunanjega ministra: Sodelovanje med državama je nujno in dobro za ves svet

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta na svojem prvem srečanju v sredo zvečer poudarila, da bi morali državi, čeprav med njima obstajajo velike razlike, sodelovati pri nekaterih vprašanjih.

Blinken in Lavrov sta se v sredo zvečer sestala ob robu arktičnega ministrskega vrha na Islandiji, Blinken pa je novinarjem dejal, da ni skrivnost, da imata državi različnosti in da se bo Washington odzval na ruska agresivna dejanja, hkrati pa tudi, da bo svet varnejši, če bosta voditelja ZDA in Rusije sodelovala.

Lavrov je poudaril tudi “resne razlike” med državama, pa tudi potrebo po sodelovanju “na področjih, kjer se njuni interesi spopadajo”. Odnos Rusije do ZDA je označil za “zelo preprost”.

“Pripravljeni smo razpravljati o vseh vprašanjih brez izjeme, vendar s prepričanjem, da bo razprava poštena, z dejstvi na mizi in seveda na podlagi medsebojnega spoštovanja,” je dejal Lavrov.

Povedal je tudi, da je Rusija pripravljena rešiti vprašanja, ki so ostala prejšnji ameriški administraciji, pri čemer se je skliceval na mandat predsednika Donalda Trumpa, medtem ko je Blinken dejal, da bi lahko državi sodelovali v boju proti pandemiji koronavirusa, boju proti podnebnim spremembam in jedrskim programom Irana in Severne Koreje ter spopadov v Afganistanu.

“Menimo, da je to dobro tako za naše ljudi kot za rusko ljudstvo in resnično dobro za svet,” je dejal Blinken in poudaril, da si Biden želi “predvidljiv in stabilen odnos z Rusijo”.

Prvo srečanje na visoki ravni

Srečanje, ki je trajalo približno uro in 45 minut, daljše od pričakovane ure, je pomenilo prve pogovore na visoki ravni med upravo ameriškega predsednika Joeja Bidna in rusko stranjo.

Po poročanju ruskih državnih medijev je Lavrov pogovor z Blinknom ocenil kot konstruktiven in dejal, da bosta pripravila predloge za morebitno srečanje ameriškega predsednika Bidna in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price v uradni izjavi ni omenil možnosti srečanja.

Price je poročal, da je Blinken na srečanju pozval k izpustitvi ameriških državljanov Paula Whelana in Trevorja Reeda, izrazil zaskrbljenost zaradi razporejanja ruskih vojaških sil na mejah z Ukrajino in v njeni bližini ter zdravstvenega stanja pridržanega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega.

Mimogrede, mediji so to srečanje prej označili kot priložnost za dogovor o morebitnem skupnem predsedniškem vrhu junija, da bi izboljšali napete odnose med nekdanjima sovražnikoma hladne vojne.

Odnosi med ZDA in Rusijo so namreč zamajani že od marca, ko je Biden dejal, da ima predsednika Putina za morilca, zaradi česar je Rusija morala poklicati svojega veleposlanika v Moskvo, ta pa se še ni vrnil v ZDA.

Nato je Washington uvedel sankcije in ruske diplomate izgnal zaradi zlonamernih dejavnosti, kar je Moskva zanikala. Ameriškemu veleposlaništvu je bilo pozneje prepovedano zaposlovati lokalno osebje v Moskvi.

Uvedene in takoj odpravljene sankcije, povezane s Severnim tokom 2

ZDA so danes uvedle sankcije proti nekaterim ladjam in posameznikom, ki sodelujejo pri gradnji plinovoda Severni tok 2, vrednega 11 milijard dolarjev, po katerem bi ruski plin potoval z Arktike v Nemčijo, čemur je Biden že prej nasprotoval.

A medtem se je ameriška administracija odločila, da bo odpravila sankcije družbi, ki stoji za gradnjo plinovoda, in njenemu izvršnemu direktorju Matthiasu Warnigu, v poročilu, do katerega je imel dostop Reuters, pa je odprava sankcij obrazložena kot ameriški nacionalni interes.

Lavrov na vprašanja novinarjev o sankcijah ni odgovarjal, namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je ločeno dejal, da bo odpoved sankcij pomagala pri normalizaciji vezi med Moskvo in Washingtonom.

COMMENTS

Wordpress (0)