Diplomatski incident v sosedstvu: Konflikt med Hrvaško in Bolgarijo zaradi Milanovićeve izjave na Brdu – Kdo je v “nemogočem položaju” in kdo “vstopa v intimen prostor” – TOPNEWS.si

Diplomatski incident v sosedstvu: Konflikt med Hrvaško in Bolgarijo zaradi Milanovićeve izjave na Brdu – Kdo je v “nemogočem položaju” in kdo “vstopa v intimen prostor”

Diplomatski incident v sosedstvu: Konflikt med Hrvaško in Bolgarijo zaradi Milanovićeve izjave na Brdu – Kdo je v “nemogočem položaju” in kdo “vstopa v intimen prostor”

Bolgarija je prek hrvaške veleposlanice v Sofiji Jasne Ognjanovac zahtevala pojasnilo izjave predsednika Zorana Milanovića na vrhu Brdo-Brioni, da se uradna Sofija vmešava v notranje zadeve severne Makedonije, kar je po njihovem mnenju nesprejemljivo.

V začetku tedna je Milanović na Brdu pri Kranju dejal, da je Severna Makedonija “v nemogočem položaju” in da članica Unije (Bolgarija) vstopa v njen “intimni prostor” z zahtevo, da v učbenikih zgodovine “opredeli svojo nacionalno genezo tako, kot to zahteva sosednja država”.

Veleposlanica Ognjanovac je bila zaradi tega poklicana na bolgarsko ministrstvo za zunanje zadeve, je poročala makedonska agencija MIA.

Hrvaško veleposlanico Ognjanovac je sprejel generalni direktor za evropske zadeve Rumen Aleksandrov in ji sporočil, da je izjava hrvaškega predsednika “nesprejemljiva in neupravičena”.

Aleksandrov je dejal, da je to razočaranje “glede na odličen dvostranski dialog med Zagrebom in Sofijo ter soglasje o številnih temah z evropske in regionalne agende, pa tudi na dejstvo, da Bolgarijo in Hrvaško kot sosedi v regiji naravno povezuje skupni interes za reforme, stabilizacijo in skorajšnjo vključitev Zahodnega Balkana v EU. “

Od hrvaške veleposlanice so zahtevali pojasnilo razlogov za Milanovićevo izjavo, veleposlanica pa se je zavezala, da bo bolgarsko stališče posredovala uradnemu Zagrebu.

Ob tej priložnosti je poudarila potrebo po sodelovanju med Bolgarijo in Hrvaško, da bi zagotovili stabilnost Zahodnega Balkana in evropsko perspektivo regije.

COMMENTS

Wordpress (0)