ZDA Izraelu prodajajo orožje v vrednosti 735 milijonov dolarjev – Erdogan: Biden ima krvave roke – TOPNEWS.si

ZDA Izraelu prodajajo orožje v vrednosti 735 milijonov dolarjev – Erdogan: Biden ima krvave roke

ZDA Izraelu prodajajo orožje v vrednosti 735 milijonov dolarjev – Erdogan: Biden ima krvave roke

Administracija ameriškega predsednika Joea Bidna je odobrila prodajo orožja v višini 735 milijonov dolarjev Izraelu, kongresni viri pa so v ponedeljek sporočili, da kljub konfliktu med Izraelom in palestinskimi skrajneži ne pričakujejo nasprotovanja dogovoru.

Isti viri navajajo, da je bil Kongres o komercialni prodaji uradno obveščen 5. maja.

Po ameriški zakonodaji lahko po uradnem obvestilu Kongres v 15 dneh izrazi svoje nasprotovanje, kar pa kljub trenutnim sporom med obema stranema ni pričakovati.

Pogodba v višini 735 milijonov dolarjev se nanaša na prodajo sofisticiranega, natančno vodenega orožja.

Močna podpora Izraelu je ključna vrednota demokratičnih in republikanskih poslancev v kongresu, čeprav je več poslancev skrajno levega krila demokratov pozvalo k ostrejšemu pristopu do izraelske vlade Benjamina Netanjahuja.

Ameriška zakonodaja Kongresu omogoča nasprotovanje prodaji orožja, vendar je to v tem primeru malo verjetno.

Izrael je ena izmed številnih držav, s katerimi se pogodbe z orožjem odobrijo po hitrem postopku, možni rok za ugovor pa bi potekel, preden bi zakonodajalci lahko sprejeli resolucijo o zavrnitvi prodaje orožja.

Erdogan kritizira odločitev ZDA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da ima ameriški predsednik Joe Biden krvave roke zaradi podpore Izraelu, potem ko je bilo objavljeno, da je Washington državi odobril novo prodajo orožja.

Erdogan je po vladni seji kritiziral Bidna zaradi odobritve prodaje orožja Izraelu v vrednosti 735 milijonov dolarjev.

“Zgodovino pišete s krvavimi rokami,” je Erdogan dejal Bidnu in kritiziral njegovo upravo zaradi sprejetja nove odločitve o prodaji orožja Izraelu, ki vodi v nesorazmerne napade na Gazo in povzroča mučeništvo sto tisoč ljudi.

Turški predsednik je zahodne sile kritiziral zaradi slabega odziva na izraelsko-palestinski konflikt. Erdogan, glasni branilec Palestincev, je prejšnji teden stopil v stik s svetovnimi voditelji in jih pozval, naj odločno ukrepajo proti Izraelu.

Erdogan napadel tudi Evropejce

Poleg ZDA je napadel tudi Evropo in obsodil Avstrijo, ker je v petek na vladni stavbi na Dunaju izobesila izraelsko zastavo.

“Avstrija želi, da muslimani plačajo ceno za Jude, nad katerimi je sama zagrešila genocid,” je dejal Erdogan.

Avstrijski močno proizraelski kancler Sebastian Kurz je potezo z izobešanjem izraelske zastave označil kot znak solidarnosti z Izraelom.

Izraelske zračne sile so danes izvedle več napadov v Gazi, medtem ko so palestinski militanti izstrelili več raket na Izraelska mesta kljub ameriškim diplomatskim prizadevanjem in regionalnim akterjem, ki doslej še niso uspeli ustavili smrtonosnih spopadov.

Erdogan je tudi Izraelu namenil močno sporočilo: “To so morilci do te mere, da ubijejo otroke, stare pet ali šest.”

COMMENTS

Wordpress (0)