Po včerajšnji tako rekoč javni ponudbi ali “nespodobnemu povabilu” Matjaža Hana Janezu Janši, da bi se dogovorili za datum izrednih volitev po predsedovanju Slovenije svetu EU, pa v SAB-u, LMŠ-ju in Levici zahtevajo volitve takoj, ne glede na predsedovanje EU – TOPNEWS.si

Po včerajšnji tako rekoč javni ponudbi ali “nespodobnemu povabilu” Matjaža Hana Janezu Janši, da bi se dogovorili za datum izrednih volitev po predsedovanju Slovenije svetu EU, pa v SAB-u, LMŠ-ju in Levici zahtevajo volitve takoj, ne glede na predsedovanje EU

Po včerajšnji tako rekoč javni ponudbi ali “nespodobnemu povabilu” Matjaža Hana Janezu Janši, da bi se dogovorili za datum izrednih volitev po predsedovanju Slovenije svetu EU, pa v SAB-u, LMŠ-ju in Levici zahtevajo volitve takoj, ne glede na predsedovanje EU

V državnem zboru, kjer bi sicer po običajni rutini vrvelo poslancev, je bilo danes precej mirno. Jutri naj bi se na neformalnem sestanku sicer dobili vodje poslanskih skupin in se dogovorili, kako naprej. Potem ko je padel dnevni red redne seje, sta tako opozicija kot pozicija vložili predloge za izredno sejo, vendar s pomembno razliko, da bi omogočili glasovanje na daljavo. Ta izjema je sedaj pri izrednih sejah veljala le za kovid bolnike, koalicija pa bi jo, v pomanjkanju glasov, očitno želela razširiti na ostale.

Za razliko od rednih sej, za izredne seje ni predvideno potrjevanje dnevnega reda, ampak se vodje poslanskih skupin dogovorijo za delitev časa, kar potrdijo z dvema tretjinama glasov vodij poslanskih skupin in zadeva je več ali manj rešena. Vendar se lahko glede na včerajšnjo blokado zgodi ravno to, da bo koalicija blokirala izredne seje, ki jih bo predlaga opozicija in obratno – opozicija bo blokirala izredne seje, ki jih bo predlagala koalicija.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je sicer včeraj dal, vsaj tako se zdi, javno ponudbo Janezu Janši, da bi se dogovorili o datumu izrednih volitev po predsedovanju.

Matjaž Han: “Zaradi odgovornosti do ljudi in zaradi odgovornosti do te države, da se ne bomo preko medijev zdaj kregali, jaz mislim, da je zdaj pa zadnji čas, da se predsedniki strank vendarle dogovorijo, da se dogovorimo preprosto za datum predčasnih volitev. Mi imamo pred tem hramom demokracije zelo lepe zastave, meni je to zelo všeč. V to državo bodo začeli prihajati evropski voditelji in bi bilo zelo dobro, da se sedaj zmenimo, dajmo to predsedovanje skoz, potem pa gremo na nek način na volitve. Zato je treba biti na nek način odgovoren do države in do ljudi. Jaz upam, da bo modrost šla v drugo smer, kot pa grejo sedaj številke v tem državnem zboru”.

Sodeč po današnjih izjavah Levice – Mateja T. Vatovca, predsednice SAB-a Alenke Bratušek in poslanke LMŠ- ja Jerce Korče, pa Hanova “velikodušna” ponudba Janši očitno ni naletela na plodna tla, saj predlagajo izredne volitve, vendar še pred predsedovanjem in da ne bi čakali do konca predsedovanja, ko bo do razpisa volitev tako ali tako le še tri mesece.

Jerca Korče je v izjavi za medije dejala, “da je včerajšnji presedan pokazatelj tega, da vladna koalicija nima večine v tem državnem zboru, pa se še vseeno tudi danes oklepa svojih stolčkov. To smo tudi včeraj v listi Marjana Šarca pokazali z neko svojo demonstracijo tega, da se vendar nas 14 poslancev liste Marjana Šarca teh stolov ne odklepa in da je sedaj čas, da se na novo premešajo karte in da ljudje na volitvah povedo, kako bo ta država šla naprej. Nenazadnje je vlada Janeza Janše ta voz večinske koalicije zapeljala v ta temen tunel in zdaj v tem tunelu obrača in čaka in vali krivdo, češ opozicija je kriva, da koalicija nima večine v državnem zboru. To je že samo po sebi absurd, če bi Janez Janša premogel nekaj demokratičnosti v sebi ali pa razumevanja demokracije, potem bi nenazadnje na enega od zakonov vezal zaupnico in pokazal, da je 46 glasov za njegovo vladanje, če pa teh glasov ni, potem pa so normalni demokratični standardi, da se gre na volitve.”

To je Korčetova podkrepila še z dodatno izjavo: “V Listi Marjana Šarca veste, da že kar nekaj časa kažemo z različnimi dejanji, da je čas za odhod te vlade. Med drugim smo obstruirali seje delovnih teles, ker ta državni zbor ni imel vseh 90 polnopravnih poslancev. Mi mislimo, da se je zadeva prelila čez rob, in da je čas, da pokažemo tudi z nekimi svojimi dejanji, da zadeve gredo predaleč in da je res čas, da se ta vlada poslovi in da gremo na volitve. Škoda je bila narejena na vsebinskem področju, vemo, kam je ta država šla v zadnjem letu, letu in pol pod to vlado in sedaj se to kaže tudi z izgubljenimi glasovi v hramu demokracije”. Tako Korčetova, na reakcijo Janeza Janše ni bilo potrebno dolgo čakati, saj se je na izjave Jerce Korče oglasil na Twitterju.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1394617925290663936

“Dejstvo je, da je vladajoča koalicija v ponedeljek dobila uro resnice in ugotovila, da je vedno težje zbrati glasove za karkoli, tudi za dnevni red. Pravzaprav sta dve stranki v parlamentu, ki lahko zadevo rešita praktično čez noč, DeSUS in SNS, ki pravita, da sta opozicija, delujeta kot vlada. Takšna politična nestabilnost, kot jo imamo v tem trenutku v državi, je slaba prvenstveno za državo, za ugled, za rating države tako, da definitivno bi bilo daleč najbolje, da gremo na predčasne volitve in se na novo preštejemo in se državni zbor na novo postavi,” je dejala Alenka Bratušek in za medija izrazila prepričanje, da bo “tudi to predsedovanje ena velika žalost, in pa razočaranje za Slovenijo, ker Slovenija zaradi vsega, kar se v naši državi dogaja, ne bo dobila ene pomembne teme v času tega predsedovanja. Lahko bo to predsedovanje tehnično izpeljano tako, kot mora biti, ampak, da bi karkoli h katerikoli temi, ki je v tem trenutku pomembna, naše predsedovanje prispevalo ali pa dala Slovenija pečat temu predsedovanju, pa nikakor ni za pričakovati. Če predsednika vlade iz države, ki predseduje, ne povabijo in mu ne dovolijo govoriti na konferenci o prihodnosti Evropske Unije, potem nam je jasno, kje v tem trenutku naši državni ratingi znotraj EU so, kar je res žalostno pravzaprav”.

COMMENTS

Wordpress (0)