(VIDEO) “Viseči parlament” – Kako je en obisk poslanca pri zobozdravniku spremenil tok majske seje državnega zbora – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Viseči parlament” – Kako je en obisk poslanca pri zobozdravniku spremenil tok majske seje državnega zbora

(VIDEO) “Viseči parlament” – Kako je en obisk poslanca pri zobozdravniku spremenil tok majske seje državnega zbora

Današnje glasovanje v državnem zboru je pokazalo, kako lahko na videz majhne stvari spremenijo tok zgodovine. Mediji že analizirajo, na koga se danes lahko jezi Janez Janša, ker državni zbor ni izglasoval dnevnega reda. Presenečenje, ki ga je priredila opozicija, ko ni potrdila dnevnega reda majske seje, je bilo popolnoma nepričakovano in je povzročilo ‘heart attack’ v koaliciji.

Vinko Gorenak, sicer državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, se je nervozno sprehajal po parlamentu.

Kako tudi ne, saj sta manjkala dva poslanca SDS Marko Pogačnik, opravičljivo zaradi smrti v družini, in Franci Kepa, ki je bil še zjutraj v parlamentu, nato pa naj bi odšel k zobozdravniku.

Sicer pa so manjkali še Dušan Verbič iz SMC-ja, Samo Bevk iz SD-ja in oba poslanca manjšin. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev, proti pa 42. Predsedniku DZ Igor Zorčiču ni preostalo drugega kot, da majsko sejo zaključi, še preden se je začela.

Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd.
Absurd na kvadrat. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija,” se je po zavrnitvi dnevnega reda na Twitterju odzval premier Janez Janša.

Premier pred razpravo o predlogu ustavne obtožbe sklical koalicijo – O čem natančno so govorili, ni popolnoma jasno, vsekakor pa nihče ni pričakoval manevra opozicije, še posebej po tem, ko so na kolegiju dosegli nekakšen dogovor o razdelitvi delovnih mest, ki naj bi jih dobili nepovezani poslanci. Prav razdelitev mest v delovnih telesih naj bi bil razlog, da opozicija ni podprla dnevnega reda seje, na kateri naj bi bili nekateri predlogi, ki naj bi jih koalicija sprejela v delovnih telesih.

“Dogovor opozicije je bil, da zaradi še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih skladno s poslovnikom, torej razmerjih med koalicijo in opozicijo, danes ne bomo podprli predloga za dnevni red,” pa je dejala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga.

A kot je po odpovedi redne seje DZ-ja dejala Sluga, bi morali iti vsi zakoni, ki so bili predvideni za obravnavo na redni majski seji, še enkrat čez obravnavo na delovnih telesih in šele nato v DZ. “V opoziciji nismo potrdili dnevnega reda, ker bi na seji potrjevali zakone, ki so uspeli na odborih z nelegitimno večino,” je pred DZ-jem dejal tudi predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

LMŠ je namreč dogajanje v parlamentu začinila s posebnim performansom, kjer so na Trgu republike posadili 14 stolov, ki so jih na tiskovni konferenci zasedli poslanci poslanske skupine LMŠ. S tem so na simbolen način pokazali, da svoje mandate vračajo ljudstvu, ki naj na predčasnih volitvah pokaže, komu zaupa vodenje države in komu ne.

Maša Kociper je na Twitterju zapisala, da koalicija nima večine glasov. “Imamo t. i. viseči parlament, ki težko dela, in potrjuje vladne zakone, zato smo v SAB-u prepričani, da bi morali razpisati predčasne volitve in se na novo prešteti.”

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je govoril o izrednih volitvah med ali po predsedovanju Slovenije Svetu EU, o čemer naj bi se dogovorili predsedniki parlamentarnih strank. Han je realistično ocenil, da opozicija ne bo zbrala 46 glasov za ustavno obtožbo tako, kot koaliciji ne bo uspelo zamenjati predsednika parlamenta.

Kakorkoli že, tokrat je opoziciji končno uspelo z nepotrditvijo dnevnega reda majske seje po številnih neuspelih interpelacijah in konstruktivni nezaupnici.

COMMENTS

Wordpress (0)