(VIDEO) Pred vrhom Brdo Brioni nov non-paper, tokrat o prihodnosti Kosova, po katerem bi Srbi za 99 let dobili “protektorat” nad pokrajino – Vučić v besedilo izjave o nesprejemljivosti meja “vnesel majhen amandma in to je sedaj zanje pekel” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pred vrhom Brdo Brioni nov non-paper, tokrat o prihodnosti Kosova, po katerem bi Srbi za 99 let dobili “protektorat” nad pokrajino – Vučić v besedilo izjave o nesprejemljivosti meja “vnesel majhen amandma in to je sedaj zanje pekel”

(VIDEO) Pred vrhom Brdo Brioni nov non-paper, tokrat o prihodnosti Kosova, po katerem bi Srbi za 99 let dobili “protektorat” nad pokrajino – Vučić v besedilo izjave o nesprejemljivosti meja “vnesel majhen amandma in to je sedaj zanje pekel”

Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni ob deseti obletnici pobude. Dogodka se bodo udeležili predsednik Hrvaške in sovoditelj procesa Zoran Milanović ter predsedniki Albanije Ilir Meta, Črne gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski in Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Kosova Vjosa Osmani ter vsi trije člani predsedstva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović in Željko Komšić. Predvidoma naj bi sprejeli skupno izjavo z močnim sporočilom o pomenu širitvenega procesa.

Izjavo, ki naj bi jo voditelji držav pobude Brdo-Brioni sprejeli na današnjem vrhu, je srbski predsednik Aleksandar Vučić dopolnil s svojim amandmajem. Zahteval je, da se v besedilo zapiše nesprejemljivost meja, vendar v skladu z ustanovno listino ZN in odločitvami organov ZN.

Vučić je za to srbsko komercialno televizijo povedal, da je prejel predlog sklepov, v katerih bi morali vsi udeleženci vrha izraziti nasprotovanje spremembam meja. S tem besedilom so se po njegovih besedah strinjali ostali voditelji držav regije, on pa da je »vnesel majhen amandma in to je sedaj zanje pekel«. Meni, da njegovega dopolnila »ne bodo sprejeli, ker bi pomenil Kosovo v okviru Srbije«. To ga sicer ne skrbi, ker ima mirno vest, lahko pa na vrhu sprejmejo, kar želijo, a brez Srbije, je dejal. Dvomi sicer, da bodo karkoli sprejemali brez Srbije. Vrh bo očitno zaznamoval tako imenovani neobstoječi (non-pape) zemljevid o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu in tudi razdružitev BiH ter združitev Kosova in Albanije.

Tik pred začetkom vrha pa se je pojavil še en nov non paper, ki govori o prihodnosti Kosova. Nemška politična revija Zuerst je objavila novi non-paper, neznanega avtorja, tokrat na temo urejanja bodočih odnosov med Srbijo in Kosovom. Dokument predvideva vrnitev srbske suverenosti nad Kosovom za obdobje 99 let.

In kako naj bi uredili odnose med Srbijo in kosovskimi Albanci v dokumentu, ki ga je prvi objavil Zuerst? »Pogodbenici naj bi se strinjali, da bodo vsi državljani Kosova uživali enake pravice in svoboščine brez diskriminacije v skladu z najboljšo prakso, določeno s Splošno deklaracijo o človekovih pravicah in obema ustavama, s posebno pozornostjo do 873.000 kosovskih Albancev, ki imajo državljanstvo Republike Srbije,” je zapisano med drugim v predlogu, ki ga je objavila revija Zuerst.

Dokument predvideva, da obe strani podpirata oblikovanje priznane samouprave na Kosovu, vključno s polnim sodelovanjem pripadnikov vseh nacionalnih skupnosti pri političnem odločanju, pri čemer ima OVSE ključno vlogo pri pospeševanju volilnega procesa. Besedilo tudi določa, da naj bi se “vpleteni strani dogovorili o potrebi po volitvah na vseh ravneh na Kosovu in v Srbiji do aprila 2022”.

Pod okriljem vpletenih strani bo Kosovo po volitvah, ki ga bo vodil deželni guverner, v Srbiji doseglo 99 letni posebni status. Guverner naj bi opravljal tudi funkcijo enega od podpredsednikov srbskega parlamenta.

Ta non-paper za obe strani predvideva dostop do skupnega trga, brez dvojnih carinskih postopkov, kar zagotavlja hiter in prost prehod znotraj veljavnih notranjih upravnih prehodov.

Kot je še zapisano v dokumentu, so se vpleteni strinjali, da ima samoupravna pokrajina Kosovo svojo zastavo in grb, ki vsebuje elemente enotnosti in pravico do samostojnega vključevanja in udeležbe na regionalnih gospodarskih, kulturnih, športnih in izobraževalnih forumih,” piše v dokumentu. Srbija pa bi imela stalno predstavništvo pri Združenih narodih, katerega člani bi bil tudi predstavnik samoupravne pokrajine Kosovo.

Kot ugotavlja nemški novinar, non paperji delujejo kot diplomatski poskusni baloni, zato so nepodpisani, med drugim tudi zato, da bi se njihova vsebina z lahkoto izpodbijala kot nerealna.

COMMENTS

Wordpress (0)