Bo Evropska komisija uvedla mejo za plačila v gotovini? – Predlagajo mejo 10.000 evrov – TOPNEWS.si

Bo Evropska komisija uvedla mejo za plačila v gotovini? – Predlagajo mejo 10.000 evrov

Bo Evropska komisija uvedla mejo za plačila v gotovini? – Predlagajo mejo 10.000 evrov

V boju proti pranju denarja želi Evropska komisija (ES) prepovedati gotovinska plačila nad 10.000 evrov. To je v intervjuju za nemški časnik Süddeutsche Zeitung sporočila komisarka za finančni trg Mairead McGuinness.

“Govorimo o zgornji meji 10.000 evrov. Nositi toliko denarja v žepih je precej težko. Večina ljudi tega ne počne,” je dejal komisarka McGuiness.

Uredba bi morala biti del svežnja zakonodajnih predlogov proti pranju denarja, ki jih namerava Komisija predstaviti julija.

Agencija za preprečevanje pranja denarja

McGuinnessova je za Süddeutsche Zeitung povedala, da želi s podporo držav članic predlagati ustanovitev agencije EU za pranje denarja in financiranje terorizma: “Imela bo številna pooblastila in bo neposredno nadzirala politike preprečevanje pranja denarja določenih velikih bank”.

Agencija bi se morala boriti ne le proti pranju denarja, temveč tudi proti financiranju terorizma.

McGuinessova, ki bo predstavila paket ukrepov julija, meni, da predstavlja “velik pok” v boju proti pranju denarja.

“Denar je orodje izbire za storilce kaznivih dejanj”

Na videokonferenci, ki jo je januarja izvedla strokovna skupina za boj proti pranju denarja in financiranja terorizma v Bruslju, so se oblasti pritoževale, da je gotovina pri pranju denarja “instrument izbire kriminalcev”, piše Süddeutsche Zeitung. Poleg tega velike razlike med evropskimi državami izkrivljajo tržne odnose.

Na primer, medtem ko kupci v Grčiji lahko plačujejo z gotovino do zneska 500 evrov, pa lahko Hrvati plačujejo z gotovino v višini do 15.000 evrov.

Rešitev, ki je zdaj pred Komisijo, je uvesti zgornjo mejo 10.000 EUR za gotovinska plačila. Tega ni obravnavala le Evropska komisija, temveč tudi nemška zvezna revizijska služba, ki je decembra 2020 priporočila omejitev 5000 evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)