Srbi so na praznovanju Dneva zmage nad fašizmom postavili četnika Draža Mihailovića ob bok Titu – TOPNEWS.si

Srbi so na praznovanju Dneva zmage nad fašizmom postavili četnika Draža Mihailovića ob bok Titu

Srbi so na praznovanju Dneva zmage nad fašizmom postavili četnika Draža Mihailovića ob bok Titu

Na svečani akademiji ob Dnevu zmage nad fašizmom so predsinoči v Narodnem gledališču v Beogradu postavili dve fotografiji druga ob drugi – vodjo četniškega gibanja Draža Mihailovića poleg vodje partizanskega gibanja Josipa Broza Tita, piše Avaz.

Slovesne akademije so se udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik, predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić in ministri srbske vlade.

O vsem je spregovoril predsednik črnogorskega SDP Raško Konjević, ki je dejal, da “niti najmočnejše droge ne bi polepšale tega vrednostnega kolapsa”.

“Ta zgodovinski revizionizem, ki mora izenačiti fašistične sodelavce in člane narodnoosvobodilnega boja. Draža Mihailović nikoli ne more biti na isti ravni s Titom. In to na dan zmage. Smrt fašizmu,” je na Twitterju zapisal Konjević.

Srbska stranka Radikalne levica: predvajale so se fašistične pesmi

Stranka radikalne levice se je odzvala na proslavo in sporočila, da so na proslavi peli pesmi fašistične organizacije Zbor Dimitrija Ljotića Mrtvi niste, Vsi za enega in Mi poznamo boj, ki nas čaka. Ker je bilo vse predvajano na RTS, so zahtevali takojšnjo razrešitev vodje ustanove.

Zgodovinar Dejan Ristić pa je za N1 pojasnil, da gre dejansko za pesem Momčila Nastasijevića.

“To je pesem Momčila Nastasijevića, napisana že pred drugo svetovno vojno, še posebej ob upoštevanju, da je umrl leta 1938 in da nikakor ni imel nobene zveze z nacizmom, fašizmom ali Ljotićevo sovražno ideologijo.”

COMMENTS

Wordpress (0)