“Če policija in inšpekcija Ministrstva za zdravje ne bosta ukrepali, smo priča razpadu pravnega reda” – Policija “prisluhnila” Janševemu pozivu naj ukrepa proti organizatorjem nedeljske prireditve ob Dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom na Prešernovem trgu – TOPNEWS.si

“Če policija in inšpekcija Ministrstva za zdravje ne bosta ukrepali, smo priča razpadu pravnega reda” – Policija “prisluhnila” Janševemu pozivu naj ukrepa proti organizatorjem nedeljske prireditve ob Dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom na Prešernovem trgu

“Če policija in inšpekcija Ministrstva za zdravje ne bosta ukrepali, smo priča razpadu pravnega reda” – Policija “prisluhnila” Janševemu pozivu naj ukrepa proti organizatorjem nedeljske prireditve ob Dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom na Prešernovem trgu

Policisti po nedeljski prireditvi na Prešernovem trgu v Ljubljani zoper znane osebe vodijo prekrškovni postopek, za preostale osebe, ki so bile na prireditvi, pa še zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepali. Kot so navedli, sta bila kršena zakona o javnih zbiranjih in nalezljivih boleznih.

“Epidemija je tudi za #prvorazredni. Eno je govoriti o zgodovini kar se pač komu zahoče, drugo pa v epidemiji organizirati množična srečanja in ogrožati zdravje in življenja. Če @policija_si in inšpekcija @MinZdravje ne bosta ukrepali, smo priča razpadu pravnega reda,” je že v nedeljo na tviterju janez janša pozval policijo in zdravstveno inšpekcijo k ukrepanju.

V nedeljo okoli 12. ure je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekala neprijavljena prireditev, na kateri se je zbralo večje število ljudi. Organizator je prireditev izvedel, ne da bi jo prej prijavil Policiji ali pridobil ustrezna dovoljenja, pri tem pa kršil Zakon o javnih zbiranjih. Poleg tega je kršil tudi Zakon o nalezljivih boleznih, saj je na prireditvi sodelovalo večje število oseb, kot jih trenutno dovoljuje vladni Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s Sars-CoV-2, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Predsednik borčevske organizacije predsednik Marijan Križman pravi, da ZZB NOB ni organizator protesta, prav tako organizacijo zanikajo na Mestni občini Ljubljana. Prav tako borčevska organizacija pravi, da ni zagotovila ozvočenja.

Dogajanje na Prešernovem trgu sta opazovala dva policista. V sporočilu za javnost so s policije sporočili, da zoper znane osebe vodijo prekrškovni postopek, za preostale osebe, ki so bile na prireditvi, pa še zbirajo potrebna obvestila in bodo v primeru morebitnih ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepali, so še sporočili s PU Ljubljana.

Policija znova poziva vse, da v času epidemije upoštevajo veljavne zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenje virusa in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), še posebej glede zagotavljanja omejitve zbiranja, ustrezne medosebne razdalje na prostem in uporabe zaščitnih mask, če ustrezne razdalje ni mogoče zagotavljati.

Bolj kot samo zbiranje je Janševe podpornike zmotila ikonografija prireditve, na kateri so bile zastave z rdečo zvezdo.

Medtem pa je nasprotnike Janševe vlade zmotilo, da “niti vlada niti koalicijske stranke prav tako ne morejo ob Dnevu Evrope (ob vseh lepih besedah o miru in sožitju) omeniti zmage nad fašizmom in nacizmom”.

COMMENTS

Wordpress (0)