(VIDEO) Zoran Janković ob dnevu zmage obračunal s poslanci DeSUS-a, ki so izdali zavezo o Levem bloku – “Ampak več jih ne bo, takih v državnem zboru, ki obračajo svoja menja, ko spoznajo svojo vest, vsak drug mesec drugačno vest, mi jih ne potrebujemo” – Predsednik ZZN Damijan Križman pa je prepričan, da je prišel čas za volitve” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zoran Janković ob dnevu zmage obračunal s poslanci DeSUS-a, ki so izdali zavezo o Levem bloku – “Ampak več jih ne bo, takih v državnem zboru, ki obračajo svoja menja, ko spoznajo svojo vest, vsak drug mesec drugačno vest, mi jih ne potrebujemo” – Predsednik ZZN Damijan Križman pa je prepričan, da je prišel čas za volitve”

(VIDEO) Zoran Janković ob dnevu zmage obračunal s poslanci DeSUS-a, ki so izdali zavezo o Levem bloku – “Ampak več jih ne bo, takih v državnem zboru, ki obračajo svoja menja, ko spoznajo svojo vest, vsak drug mesec drugačno vest, mi jih ne potrebujemo” – Predsednik ZZN Damijan Križman pa je prepričan, da je prišel čas za volitve”

Nagovora predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijana Križmana in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ob Dnevu zmage na Prešernovem trgu sta bila kritična do aktualne oblasti. Predsednik ZZB NOB Damijan Križman je v govoru seciral ravnanja vladajočih po nastanku nove države in o potrebi po predčasnih volitvah. Zoran Jankovič pa je obračunal s poslanci DeSUS-a, ki so povozili zavezo o tako imenovanem Levem bloku, ki sta ga z Erjavcem podpisala pred tremi leti.

“Smrt fašizmu, je svoj govor začel predsednik borčevske organizacije Marijan Križman. Množica na Prešernovem trgu mu je odgovarjala “Svoboda narodu”.

“Sem si napisal govor, pa ga ne bom bral, ker se je toliko nabralo svinjarij, da jih bom povedal po vrstnem redu. Najprej vam želim povedati, da spravo, ki so jo pripravili in jo je podprl sam predsednik države, počasi po tiho so misli, da bo ta zgodba uspela. V ozadju pa so podpisali zakon, ki bi spodrinil OF in postavil nov datum boja proti okupatorju in to bi bila po njihovem Mala gora,” je bil kritične Križman.

Križman je izrazil kritiko predstavnikov vlade, ki na omenjeno slovesnost niso povabili ZZB NOB, pa Tigra tudi ne. “Če že mene ne marajo, imamo še druge ljudi,” je poudaril. Ob tem se je vprašal, čigava proslava je to sploh bila.

V DZ pa so po njegovih besedah skušali dogodke na Mali Gori po tiho izpostaviti kot nov mejnik narodnoosvobodilnega boja. Kot je dejal Križman, so zato obiskali poslanske skupine, za potrditev takšnega predloga, pa je zmanjkal en glas.

“Tudi mi imamo nekaj povezav, tako, da ni strahu, da se bo kaj po tiho in kaj na skrito naredilo. Vendar pa vam moram povedati, da ti pritiski so prehudi. Preveč se dogaja takih stvari, ki se jih je težko včasih ubraniti, vendarle zaenkrat se jih uspešno. Namreč, če bi samo besedico popustljivosti pokazali pri spravi, bi bila druga zgodba pri Mali gori in še kje drugje. Kajti moramo tu naglas danes povedati: domobranci niso bili smo domobranci, to so bili SS-ovci, oziroma pomožna SS-ovska vojska, ki je zaprisegla tu nedaleč na stadionu na rojstni dan Hitlerja. Tako da teh igric in teh zgodb je čedalje več, žal, še enkrat naš predsednik države: ali je tiho ali to podpira ali ga ni,” je bil do Boruta Pahorja kritičen Križman.

Osamosvojitev je resda prinesla novo državo. “Toda vladajoči, kaj so naredili? Vrnili so vrnjeno, plačali so plačano. Oropali tovarne,” je navedel Križman. Dodal je, da “toliko sovražnih besed in sovražnih tvitov, kot smo jih deležni zadnje čase, nismo slišali ne videli zadnjih 40, 50 let”.

Zato je po njegovih besedah čas, da se “konča agonija, ta zgodba, ker vladajoči nimajo niti minimalne večine v parlamentu, in z nekimi lažmi, s prevarami se zaletavajo v vse, nazadnje v predsednika parlamenta, vendar se je pokazalo , da je stvar privlečena za lase. Ko parlament, ki je zakonodajna veja oblasti, nima večine, v takšnem primeru odstopi vsak pameten voditelj, v vseh demokratičnih državah. Mi pa imamo parlament, ki je neoperativen, in potem se sprašujemo, kdo neki sprejema odločitve, kdo odloča, kje so javne razprave, kje je vse tisto, čemur se reče demokracija,” je dejal Križman in ocenil, da je prišel čas za volitve.

“Ne sramujmo se izreči besede partizani in Tito. Kajti kot je nekdo dejal, najprej so prišli po daljnega soseda, potem so prišli po bližnjega, potem so prišli po sorodnika, na koncu so prišli pome. To se ti zgodi, ko si tiho In tisti, ki so tiho, pomagajo tistim, ki mečejo sovražnost in pomagajo barabam.”

In na koncu koncev, ko govorijo grdo o komunistih. Veste kdo govori grdo o komunistih? Govorijo tisti komunisti, ki so šli v neke druge stranke zato, ker hočejo novim gospodarjem povedati in dokazati, da so boljši in da so drugačni in da so boljši od tistih, v resnici so sirote, ki niso niti omembe vredne”, je med drugim dejal Križman in zaključil z besedami: “Ko bodo volitve, pa pojdite na volitve”.

Ljubljanski župan je v nagovoru na Prešernovem trgu v Ljubljani spomnil na 9. maj 1945, ko so partizani “prišli v s soncem obsijano Ljubljano in jo osvobodili”. “Narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, nima prihodnosti. Ampak ta duh naroda, svobodnega naroda, ta duh iz Ljubljane se bo razširil po celotni Evropi,” je dejal Janković.

Janković se je dotaknil tudi slovesnosti ob dnevu boja proti okupatorju, ki je letos potekala na Mali Gori in ki je po njegovi oceni pokazala nespamet, ki “nima zveze z resničnostjo”. Brati pesmi domobranskih pesnikov na tak praznik, je po njegovih besedah “sramotno dejanje, sramotno dejanje”.

Partizanke in partizane so po županovih besedah krasili pogum, tovarištvo, prijateljstvo, sodelovanje, solidarnost, željo po življenju v svobodni državi in po tem, da bi bili gospodarji na svoji zemlji. “V Ljubljani še danes živimo te vrednote. Zato je Ljubljana svobodna, brez žic okoli Ljubljane in brez žic v glavah,” je dejal.

Nihče ne more po besedah Jankovića spremeniti tega, da so bili partizanke in partizani na strani zaveznikov, “na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem. Domobrance je označil za “narodne izdajalce” in ponovil, da dokler bo to vodstvo mesta, spomenika domobrancem v Ljubljani ne bo.

Jankovič se je dotaknil tudi razprave o zastavah na Šubičevi ob Trgu republike. “Gre za spoštovanje vseh, ki bodo prišli v Slovenijo, v neodvisno samostojno državo. In mi se bomo tej državi v Ljubljani poklonili s spomenikom, kjer so vsa tri veteranska društva dala predlog in ga bomo postavili na Trgu mladinskih delovnih brigad, ” je dejal Janković.

“In ne pozabimo še enega dodatnega dejstva, kako naj imenujemo konkretno poslance DeSUS-a  v državnem zboru, ki po desetih letih ugotovijo, da imajo svojo lastno ves, a pred tem je niso imeli”. “Izdajalci, izdajalci,” je vzklikala množica.

Jankovič pa je nadaljeval: “Povem pa to, da pred tremi leti sva s takratnim predsednikom Erjavcem podpisala Levi blok, ki je bil soglasno v DeSUSU sprejet in je zapovedal to, kar ne smejo delati. Danes nič ne vedo, čakajo konec mandata ob svoji dobri plači. Ampak več jih ne bo, takih v državnem zboru, ki obračajo svoja menja, ko spoznajo svojo vest, vsak drug mesec drugačno vest, mi jih ne potrebujemo,” je bil kritičen Janković.

COMMENTS

Wordpress (0)