Izid škotskih volitev prst v oko Borisu Johnsonu: Zgodovinska zmaga SNP, Nicola Sturgeon obljublja nov referendum o neodvisnosti – TOPNEWS.si

Izid škotskih volitev prst v oko Borisu Johnsonu: Zgodovinska zmaga SNP, Nicola Sturgeon obljublja nov referendum o neodvisnosti

Izid škotskih volitev prst v oko Borisu Johnsonu: Zgodovinska zmaga SNP, Nicola Sturgeon obljublja nov referendum o neodvisnosti

Nicola Sturgeon je pozdravila “zgodovinsko in izjemno” četrto zaporedno zmago SNP na volitvah v škotski parlament.

Njena stranka SNP je osvojila 64 sedežev – enega manj od splošne večine in enega več kot na volitvah leta 2016.

Ga. Sturgeon je dejala, da je njena prednostna naloga usmeriti državo skozi pandemijo. Obljubila je tudi, da bo njena prednostna naloga vsak dan “gradnja boljše Škotske za vse.”

Dejala je tudi, da namerava po opravljeni krizi še vedno izvesti referendum o neodvisnosti in da britanski premier Boris Johnson ali kdorkoli drug ni demokratično upravičen, da bi to poskušal blokirati.

Škotski stranki, ki se zavzemata za neodvisnost sta na volitvah dobili večino poslanskih mest v škotskem parlamentu, kar jim daje priložnost, da sprožita vprašanje drugega referenduma o izstopu iz Združenega kraljestva, poroča Reuters.

Po rezultatih je SNP osvojila 64, Konservativci 31 (brez spremembe), Laburisti 22 (-2), Zeleni osem (+2) in Liberalni demokrati štiri (-1) sedeže v 129 članskem škotskem parlamentu. 66-odstotna volilna udeležba je najvišja od ustanovitve parlamenta leta 1999.

Škotska premierka in vodja škotske nacionalne stranke Nikola Sturgeon je danes dejala, da bo vztrajala pri načrtih za nov referendum o škotski neodvisnosti, potem ko bodo rezultati pokazali, da bo njena stranka zmagala na volitvah v škotski parlament. Dejala je tudi, da bo Škotska, če bo glasovala za neodvisnost, zahtevala ponovno pridružitev Evropski uniji.

“V običajni demokratični razpravi morajo stranke, ki na volitvah nekaj obljubijo in so izvoljene, izpolniti te obveznosti. Absurdno je, da imamo na Škotskem druge stranke, ki so odločene blokirati stranko ali stranke, ki so dobile mandat,” je dejala Sturgeon za BBC.

To bi lahko sprožilo konflikt z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, ki zavrača možnost referenduma, saj meni, da so se Škoti leta 2014 že odločili, da bodo ostali v Veliki Britaniji, dodaja Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)