Zeleni so po priljubljenosti v Nemčiji že tretjič zapored pred krščanskimi demokrati – TOPNEWS.si

Zeleni so po priljubljenosti v Nemčiji že tretjič zapored pred krščanskimi demokrati

Zeleni so po priljubljenosti v Nemčiji že tretjič zapored pred krščanskimi demokrati

Po zadnjih anketah javnega mnenja nemške javne službe ZDF je stranka Zelenih po priljubljenosti presegla Krščansko-demokratsko unijo CDU/CSU, kateri je podpora drastično upadla.

Na vprašanje, koga bi volili, če bi parlamentarne volitve potekale prihodnji teden, je 26 odstotkov vprašanih za Politični barometer ZDF odgovorilo, da bi izvolili stranko Zelenih, kar je pet odstotkov več kot v zadnji anketa sredi aprila.

Podpora Krščansko-demokratski uniji CDU in Krščansko-socialni uniji CSU je istočasno padla na 25-odstotkov, kar je šest odstotkov manj kot v zadnji raziskavi in najnižja vrednost po raziskavi Političnega barometra.

Socialdemokratsko stranko Nemčije (SPD), ki je trenutno v Nemčiji na zvezni ravni na oblasti s CDU/CSU, bi volilo 14 odstotkov volivcev, desno populistično alternativo za Nemčijo (AfD) pa 11 odstotkov volivcev.

Parlamentarno stranko FDP (Liberali) in Levico bi izvolilo 10 oziroma 7 odstotkov vprašanih.

Sedanje razmerje moči omogoča koalicijo med Unijo CDU/CSU in Zelenimi kot tudi koalicijo levice, ki bi vključevala Zelene, SPD in stranko Levica.

Koalicije zelenih in krščanskih demokratov so že vrsto let na čelu nekaterih zveznih provinc.

Anketa Političnega barometra je pokazala, da Nemci podpirajo koalicijo krščanskih demokratov in zelenih na zvezni ravni, vendar večina želi, da bi bila Unija CDU/CSU večji partner v tej koaliciji.

Na seznam priljubljenosti politikov še vedno vodi krščanska demokratka Angela Merkel, ki se po parlamentarnih volitvah septembra umika iz politike. Na drugem mestu je zeleni politik Winfried Kretschmann, ki vodi vlado zelenih in krščanskih demokratov v Baden-Württembergu.

Na tretjem mestu po priljubljenosti je bavarski premier Markus Soeder, ki je moral kljub prednosti na lestvici priljubljenosti mesto kanclerskega kandidata zveze CDU/CSU prepustiti Arminu Laschetu, predsedniku večje, sestrske stranke CDU.

COMMENTS

Wordpress (0)