Nemčija nasprotuje ameriškemu predlogu, da se proizvajalci odpovejo patentom za cepiva proti covidu-19 – TOPNEWS.si

Nemčija nasprotuje ameriškemu predlogu, da se proizvajalci odpovejo patentom za cepiva proti covidu-19

Nemčija nasprotuje ameriškemu predlogu, da se proizvajalci odpovejo patentom za cepiva proti covidu-19

Nemčija je zavrnila ameriški predlog, da se farmacevtske družbe odpovejo patentom za cepiva covid-19, saj meni, da proizvodnja ni omejena s pravicami intelektualne lastnine, ampak da je treba povečati zmogljivosti in zagotoviti kakovost.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo izrazil podporo predlogu za odpoved farmacevtskim pravicam do patentov, kar je korenit preobrat v ameriški politiki, njegova glavna trgovinska pogajalka Katherine Tai pa je takoj podprla pogajanja v okviru STO.

“Zaščita intelektualne lastnine je vir inovacij”

Nemška vlada podpira cilj zagotavljanja cepiv proti covidu-19 po vsem svetu, je dejala vladna tiskovna predstavnica in dodala, da so glavni dejavniki proizvodnje cepiv proizvodna zmogljivost in standardi kakovosti, ne pa patenti.

“Zaščita intelektualne lastnine je vir inovacij in tako mora ostati tudi v prihodnje,” je dejala.

Dodala je, da Nemčija podpira pobudo COVAX, da bi čim več ljudi na svetu dobilo cepivo, in poudarila, da se pogajanja v STO nadaljujejo.

STO je aprila objavila, da se od 700 milijonov odmerkov cepiva, razdeljenih po vsem svetu, le 0,2 odstotka nanaša na države z nizkimi dohodki.

Evropska unija je pripravljena razpravljati o predlogu, da se podjetja odrečejo pravicam intelektualne lastnine za cepiva covid-19, je v četrtek dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, medtem ko farmacevtske družbe temu nasprotujejo.

COMMENTS

Wordpress (0)