Evropska komisija posodablja industrijsko strategijo, želi zmanjšati odvisnost od Kitajske – TOPNEWS.si

Evropska komisija posodablja industrijsko strategijo, želi zmanjšati odvisnost od Kitajske

Evropska komisija posodablja industrijsko strategijo, želi zmanjšati odvisnost od Kitajske

Evropska komisija je objavila posodobljeno industrijsko strategijo, ki naj bi ji pomagala zmanjšati odvisnost od tretjih držav, zlasti Kitajske.

Pandemija koronavirusa je pokazala strateško odvisnost EU od tehnologije in industrije, zato je Komisija izvedla podrobno začetno analizo 5200 izdelkov, uvoženih v EU.

Analiza je pokazala, da je 137 od teh 5200 izdelkov v EU zelo odvisnih od njih, kar predstavlja šest odstotkov uvoza v EU. Gre za občutljivo blago, večinoma v energetsko intenzivnih panogah (vključno s surovinami) in zdravstvu (sestavine za farmacevtsko industrijo) ter na drugih področjih, pomembnih za podporo zeleni in digitalni preobrazbi. Za 34 izdelkov, ki predstavljajo 0,6 odstotka uvoza blaga v EU, je odvisnost potencialno še bolj občutljiva glede na verjetno majhno možnost nadaljnje diverzifikacije in nadomestitve s proizvodnjo v EU.

Analiza je opozorila tudi na težave in odvisnosti na področju naprednih tehnologij. Komisija je predstavila rezultate šestih poglobljenih študij o surovinah, baterijah, aktivnih sestavinah v farmacevtskih izdelkih, vodiku, polprevodnikih in tehnologijah računalništva v oblaku ter o najsodobnejših tehnologijah, ki podrobneje opisujejo strateške odvisnosti in njihov vpliv.

“Prava industrijska revolucija se šele začenja”

Komisija napoveduje, da bo začela drugo fazo pregleda potencialnih odvisnosti na ključnih področjih s poudarkom na izdelkih, storitvah in tehnologijah, ki so ključnega pomena za dvojni prehod, kot so obnovljivi viri, shranjevanje energije in kibernetska varnost, ter razvila sistem spremljanja znotraj observatorija Komisije za ključne tehnologije.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da je Evropska unija “preveč naivna” glede pristopa do nekaterih strateških sektorjev, na primer do elektronskih čipov, ki jih v glavnem proizvajajo v Aziji.

“Prava industrijska revolucija se šele začenja – in tudi mi bomo del nje, če bomo izbrali prave naložbe v ključne tehnologije in vzpostavili pogoje v pravem okviru. Evropa tako zagotavlja takšne pogoje za inovativno, čisto in odporno industrijo, ki svojim državljanom zagotavlja kakovostna delovna mesta in omogoča svojim malim in srednje velikim podjetjem napredovanje, tudi v času okrevanja, “je dejal Breton.

COMMENTS

Wordpress (0)