Preobrat v aferi Češke z ruskimi vohuni? Ali je notranji minister vedel za afero in zaradi cepiva molčal? – TOPNEWS.si

Preobrat v aferi Češke z ruskimi vohuni? Ali je notranji minister vedel za afero in zaradi cepiva molčal?

Preobrat v aferi Češke z ruskimi vohuni? Ali je notranji minister vedel za afero in zaradi cepiva molčal?

Škandal s tajno službo že več kot dva tedna zaostruje odnose med Prago in Moskvo, zdaj pa je češki portal resno obtožil češkega notranjega ministra zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja ruskega cepiva v zameno za molk o aferi.

Po poročanju nemške agencije dpa, ki se sklicuje na portal Seznamzpravy.cz, naj bi imel socialdemokrat Jan Hamaček, ki je minister za notranje zadeve Češke, v torek predlog za Kremelj: v zameno za dostavo milijona odmerkov ruskega cepiva Sputnik V bi svoje obtožbe proti Rusiji držal v tajnosti.

To je bila tema srečanja na notranjem ministrstvu 15. aprila, piše omenjeni češki portal. Vendar je Hamačkov predlog naletel na splošno zavrnitev, piše portal.

Minister vse zanika

Češka je dva dni pozneje ruske obveščevalce obtožila vpletenosti v eksplozije v skladišču streliva v Vrbeticah na vzhodu države leta 2014. Moskva je to odločno zanikala, nakar sta obe strani izgnali diplomate.

Hamaček je očitke časopisnega portala ostro zavrnil.

“Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh, ki jih nihče od udeležencev sestanka ni potrdil niti jih ne more potrditi,” je dejal 42-letni Hamaček.

Dejal je, da v nobenem trenutku tema pogajanj ni bila sporazum o izmenjavi z Rusijo.

Hamačkovi Socialni demokrati so mlajši partner v manjšinski vladi s populistično stranko ANO premierja Andreja Babiša.

Pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami ankete napovedujejo, da stranka ne bo presegla petodstotnega praga, potrebnega za ponovni vstop v parlament.

COMMENTS

Wordpress (0)