Vodja beloruske demokratične opozicije Svetlana Tihanovska obiskala Slovenijo – TOPNEWS.si

Vodja beloruske demokratične opozicije Svetlana Tihanovska obiskala Slovenijo

Vodja beloruske demokratične opozicije Svetlana Tihanovska obiskala Slovenijo

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je v Ljubljani pogovarjal z belorusko voditeljico demokratične opozicije Svetlano Tihanovsko in obljubil, da bodo človekove pravice v času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta ostale visoko na dnevnem redu Evropske unije.

Po neformalnih pogovorih z belorusko opozicijsko voditeljico, ki je v izgnanstvu, je Logar dejal, da je bilo v beloruskih demokratičnih prizadevanjih aretiranih več deset tisoč protestnikov in aktivistov, od katerih so bili mnogi deležni visokih glob ali zapornih kazni, in izrazil podporo demokratičnim težnjam v tej državi.

V času predsedovanja Svetu EU bo Slovenija gostila tudi vrh Evropske unije in vzhodnega partnerstva, na katerem bodo razmere v Belorusiji ena od pomembnih tem, je po srečanju dejal Logar in dodal, da bo Slovenija opozorila partnerske države. pomembnosti boja za demokracijo v Belorusiji.

Tihanovska se je pogovarjala tudi s premierjem Janšo

Tihanovska je po srečanju z Logarjem dejala, da je treba glasno opozoriti na razmere v Belorusiji in podpreti demokratično opozicijo pri njenih prizadevanjih za vzpostavitev demokracije, saj bodo ta prizadevanja zagotovo dosegla zmago.

“Belorusija je v središču demokratične in humanitarne krize, edini izhod iz te krize pa so volitve,” je dejala in dodala, da upa, da bodo med predsedovanjem Slovenije Svetu EU zmagale demokratične sile.

Tihanovska je opozorila na stisko zaprtih članov gibanja za demokratične spremembe v Belorusiji in dejala, da se tam dogajajo grozote in mučenje zapornikov.

S Tihanovsko se je pogovarjal tudi premier Janez Janša, predsednik Borut Pahor pa jo bo sprejel predvidoma jutri.

COMMENTS

Wordpress (0)