Svet Evrope: Svoboda medijev je v kriznih časih ključnega pomena – TOPNEWS.si

Svet Evrope: Svoboda medijev je v kriznih časih ključnega pomena

Svet Evrope: Svoboda medijev je v kriznih časih ključnega pomena

Svet Evrope je včeraj poudaril, da je svoboda medijev v kriznih časih ključnega pomena, in izrazil zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in omejitev svobode medijev v mnogih delih Evrope.

“Novinarji v demokraciji igrajo ključno vlogo pri razkrivanju resnice in odgovornosti oblasti. Njihova naloga je zagotoviti, da državljani prejmejo pravočasne, natančne in zanesljive informacije, ki so v okviru pandemije covida-19 postale še pomembnejše,” so zapisali v sporočilu ob svetovnem Dnevu svobode medijev 3. maja.

Skupna izjava generalne sekretarke Sveta Evrope Marije Pejčinović Burić in predstavnice Odbora ministrov SE Christine Lambrecht, ki je tudi nemška ministrica za pravosodje in varstvo potrošnikov, opozarja, da je pravica do svobode izražanja vgrajena v 10. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki se ji je zavezalo vseh 47 članic Sveta Evrope, vključno s 27 članicami Evropske unije.

52 primerov fizičnih napadov

Platforma za zaščito novinarstva in varnost novinarjev, ki združuje partnerske organizacije Sveta Evrope, je v svojem letnem poročilu objavila, da je bil leta 2020 v 47 državah članicah Sveta Evrope zabeležen 201 resni primer groženj medijskim svoboščinam, kar pomeni povečanje za skoraj 40 odstotkov v primerjavi z letom 2019.

Rekordno število opozoril se nanaša na fizične napade (52 primerov) in nadlegovanje ali ustrahovanje (70 primerov).

“Novinarjem je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da lahko svobodno in varno poročajo,” so zapisali v izjavi in ​​opozorili na povečanje števila napadov in groženj na novinarje, ki poročajo z javnih demonstracij.

“Ko se bo Evropa postopoma izvlekla iz pandemije, si bodo morale vse vlade prizadevati, da bo naša skupna zavezanost svobodi izražanja še močnejša in odpornejša na krizo v prihodnosti,” so še zapisali v izjavi.

COMMENTS

Wordpress (0)