(VIDEO) Policija, ki je sinoči želela preprečiti kurjenje kresa na Trgu republike, izgubila “voki toki”, ki ga je našel eden od protestnikov – Kljub napeti situaciji so protestniki kasneje najdeno komunikacijsko sredstvo vrnili policiji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija, ki je sinoči želela preprečiti kurjenje kresa na Trgu republike, izgubila “voki toki”, ki ga je našel eden od protestnikov – Kljub napeti situaciji so protestniki kasneje najdeno komunikacijsko sredstvo vrnili policiji

(VIDEO) Policija, ki je sinoči želela preprečiti kurjenje kresa na Trgu republike, izgubila “voki toki”, ki ga je našel eden od protestnikov – Kljub napeti situaciji so protestniki kasneje najdeno komunikacijsko sredstvo vrnili policiji

Po torkovem množičnem shodu se je sinoči v centru Ljubljane na kolesih zbralo nekaj 100 protestnikov, ki so izražali nestrinjanje z vladajočo politiko. Protestniki so se ob kroženju po ulicah ustavili tudi pred poslopjem STA, kjer so prižgali “simbolni ogenj upora”. Kasneje so se vrnili na Trg republike, kjer so prižgali protestni kres.

Največ pozornosti policije so pritegnili “stolčki iz kartona”, ki so jih protestniki pripeljali na Trg republike. Stolčki so bili sestavljeni iz različnih komponent, zato je postopek sestavljana budno spremljala policija, ki je, vsaj tako se je zdelo, na vsak način želela preprečiti kurjenje na Trgu republike. To je očitno zelo skrbelo organizatorje protesta, saj je izgledalo, da do kurjenja 1. majskega kresa ne bo prišlo.

https://twitter.com/SimGraj/status/1388190858328121349

Kolesarji so se po vrnitvi iz protestnega kolesarjenja pred STA-jem, kjer so prižgali bakle, vrnili na Trg republike, nakar je sledilo nekaj prerivanja, kjer je policija lovila protestnici, ki so stolčke prenašali po Trgu republike. V tem času je eden od policistov očitno izgubil radijsko postajo oziroma tako imenovani ‘voki toki’.

Komunikacijsko sredstvo policije je našel eden od protestnikov, ki so ga nekaj časa zadrževali. Ali je bil radijski oddajnik vključen ali ne, ni popolnoma jasno. Pred leti bi sicer lahko policiji prisluškoval vsakdo, ki je ulovil ustrezno kratkovalovno frekvenco. V okviru sive distribucije so krožili seznami frekvenc policijskih postaj, kamor je svoj sprejemnik lahko uglasil vsak količkaj sposoben radioamater.

Prehod na digitalni sistem Tetra, ki so ga začeli uvajati leta 2000 in je zaživel štiri leta pozneje, pa je prinesel možnost zaščite. Pa vendarle je obstajala nevarnost, da bi protestniki lahko prisluškovali komunikaciji policije.

Protestniki so, potem ko je policija pristopila, okoli kresa sklenili živi obroč. Zagorelo je, policisti pa niso posredovali. Ko je zagorelo, so policisti dogajanje zgolj opazovali. “To je grožnja, da bodo njihovi stolčki slej ali prej izginili, kot izginjajo tile iz kartona, in ko bodo izginili, bodo morali poravnati račune pred ljudstvom, sodišči in tudi policijo,” je goreče stolčke komentiral Jenull. “Mučite nas že eno leto, ne nas mučiti več, odstopite zdaj,” je pozval. Kolesarji namreč že več kot leto dni zahtevajo predčasne volitve.

Protestniki pa so komunikacijsko enoto vrnili policiji, ki je bila zadovoljna, saj bi verjetno imeli kar nekaj problemov, če bi zadeva ostala pri protestnikih. Kot nam je uspelo izvedeti, se je policiji to, da je na protestih izgubila ‘voki toki’, menda ni zgodilo prvič, le da se takrat ni vrnil policiji, ampak je končal v grmovju.

COMMENTS

Wordpress (0)